Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kanyarsí programok - Replaci topikja

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Kanyarsí programok - Replaci topikja
2015.03.15. 17:30
Folytatás

Halihó!

A síelő sebessége
Hogy mekkora sebességre fogsz felgyorsulni, amikor a síléceddel megindulsz lefelé, az (a síelés fizikájának objektív szempontjai felől vizsgálva) elsősorban a lejtő meredekségétől és a saját magad + a felszerelésed súlyától fog függeni. A síelés gyorsulásának mértékébe azért más körülmények is beleszólnak.

A „hó sebessége”
Néha ezredmásodperceken múlik, hogy ki nyeri a világbajnokságot. Ezért aztán a világ legmenőbb „versenyistállói” hétpecsétes titokként őrzik a kikísérletezett viaszoló anyagaik receptjeinek az összetételét. Sőt, ezekben a körökben olyan pénzek vannak, hogy a félreinformálás sem ismeretlen fogalom. Lehet persze megkérdezni, hogy a nem versenyző amatőrnek miért is kell viaszolni, hiszen ő senkit nem akar legyőzni. A válasz erre az, hogy azért (nem kevesen) vagyunk amúgy nem versenyzői státuszban lévő amatőr síelők, akiknek igénye a minél gyorsabb siklás. Másfelől, aki már síelget, megtapasztalhatta, hogy egy hirtelen jött hideg idő (vagy egyéb más feltételek megváltozása) oly mértékben tudja megnövelni a síléc és a hó közötti súrlódást, ami már élvezhetetlen mértékűre csökkenti a síelés sebességét. Így aztán a vaxolás amatőr viszonylatban is szükséges művelet. Persze a viaszolásnak vannak egyéb okai is, de azokat most nem említem.

A „levegő sebessége”
A légellenállás is befolyásolja az időmérőn rögzített végeredményt. Minél nagyobb a tested felülete, annál jobban tart vissza az un. légellenállás. A versenyzők hajlított testtartása, valamint a versenyruházat anyaga jelentős mértékben csökkenti a légellenállást. Hol lehet fontos amatőröknél a légellenállás csökkentése? Pl. amikor egy ellenlejtőn az a veszély áll elő, hogy elfogy a sebességed. Ilyenkor az amatőr síelő is alkalmazza a légellenállás csökkentésének a „fogását”, ha nem akarja, hogy a többiek rá várjanak, miközben ő gyalogol felfelé. Pláne, amikor egy ilyen helyen még ellenszél is fúj. Egy ilyen tipikus hely a Kreischbergen a Rosenkrantzról a felső gerincen északi irányba visszafelé vezető út.

Szép estét az olvasóknak,
Replaci

Folyt. Köv.
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.