Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
551 élménybeszámolót írt
551
20 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2025.03.05. 17:44
Március elején a Lötschen völgyben sítúráztam. Erre már jártam az elmúlt nyáron illetve egy éve februárban akkor hótalpal. Blattenből indultam, addig közlekedik télen a busz 1500 méterről. Onnann Flafleralpig (1763m) ratrakolt út vezet amit télen sífutóknak alakítanak ki. -9C volt a völgyben mikor indultam, amerre mentem kevesen sítúráztak aznap, a legtöbben Wiler(Lötschen) településre jöttek síeni. A terv az volt, hogy felmegyek a Lötschenlückeig (ha bírom) amely 3154m-en fekszik. Az út a Lonza völgyében vezetett, 2200 métertől a Lenggleccseren mentem felfele. A hó jó volt nem olvadt napközben sem. Előttem két sítúrázó ment aznap a völgyben max. 10 emberrel találkoztam. Az út tetszett habár hosszú volt, a gleccser nem olyan meredek. A Lötschenlückétől pedig a táj csodálatos: kelet felé az Aletsch gleccser látszik amely Aletschfirn, a Konkordiaplaztól balra felfele a Jungfraufirn.A Konkordiaplaztól jobbra(lefele) az Aletsch gleccser folytatódik az Eggishorn felé. Rengeteg sítúra útvonal van a környéken, ki is találtam egy következő sítúrát a jelenleginek egy könnyített verzióját: vonattal felmenni a Jungfraujohra(3467) onnan lecsúszni a Konkordiaplaztig, majd felmászni a Lötschenlückeig majd onnan lecsúszni Blattenig. A hó ma gleccseren nagyon jó volt, igazi porhó. Aznapra a Lötschenlückere -11-17C-t mondtak, ezért nem olvadt a hó. Nagyon jó túra volt.
A helyszín Blatten(Lötschen) VS kanton, 1540 méteren
Az már Fafleralp 1763m-en nyáron idági jön fel a busz, ez a parkoló
2200 méteren a Langgletscher bejárata. A terv mára az volt, hogy Blattenből 1540-ről felmegyek a Lötschenlückeig ami 3156m-en fekszik
Előttem két sítúrázó megy felfele, a Nap is próbálkozott kisütni
A mellettem levő hegyen is egy gleccser
Közeledek a célhoz, ezen a szinten 2800 méteren lehettem már tudtam, hogy meglesz
Így néz ki a gleccser, mintha le lenne betonozva, középen az egy repülő nem akart leszállni csak hülyéskedtek azt csinálta minha leszállna, turistáknak mutatta a tájat
Ez már a Lötschenlücke 3156m-en a cél, mára ide -17C illetve -11C-t jósoltak
Balra 3200-on a Hollandiahütte
 A kilátás miatt jöttem ide: középen 3 gleccser találkozása 2800m-en a Konkordiaplatz. Előttem a Grosser Aletschfirn, balra a Jungfraujochtól jön lefele a Jungfraufirn, szemben pedig az Ewigschneefald, Középtől lefele jobbra meg Aletschgelccserként megy l
Ez már a lefele út
így néz ki a gleccser ahol a szél fújta
Ezt a dupla nyomot a repülőgép csinálta, itt hülyéskedtek
A gleccser alja
Nem volt nehéz túra csak hosszú volt. 1700 métert mentem felfele 8h alatt, nem volt meredek az út, nekem nagyon tetszett
Fél hat körül érkeztem a völgybe
Bietschhorn 3934m
Falfleralp a lemenő nap fényében
Naplemente 18 órakor, naygon szép túra volt több mint 10 órát voltam Wallisban