Március 8-án megvolt az a túra amit előző kirándulásom után terveztem. Vonattal felmentem a Jungfraujochra onnan sítúra a Lötschenlücken át Blatten(Lötschen)-ig. Habár légvonalban tőlünk (közép Svájc) a Jungfraujoch 70-80km-re van az oda út háztól házig legalább 5h volt, mert közben hegyen, völgyen át kell menni. Ezt le lehetett volna rövidíteni ha a kocsit is használom, de mivel van GA-m(ez olyan bérlet amely Svájcban minden tömegközlekedésre érvényes) gondoltam inkább azt használom. Az 5 óra út oda úgy jön ki, hogy Interlakenig vonattal legalább 3h(autóval 1,5 a Brünig hágón keresztül) onnan pedig Jungfraujoch 2h. Grindelwald Termináltól jegyet kellett vennem mivel a GA nem érvényes a Jungfraujochra. Egy oda jegy 49CHF-be kerül. Az új felvonóval mentem (nekem új mert most voltam vele először amelyet 3-4 éve adtak át), amely Gridelwald Termináltól visz fel az Eiger Gleccser állomásra. Ez gyors út volt kb. 10-15 perc alatt 1000 méterről felvitt 2300 méterre. Ott átszálltam a gleccser vasútra amely a Jungfraujochra visz fel, ez Európa legmagasabban fekvő vonat állomása 3467m-en fekszik. A vonat elején plusz vagon volt a sítúrázós cuccoknak: legalább 60-80 sítúrázó ment fel aznap az első vonattal. 9:10 körül már fent is voltam. A Jungfrajoch az Alpok fő gerincén található, az északi oldalon van Bern kanton a déli oldalon van Wallis kanton. Én északról mentem fel, a déli oldalon sítúráztam majd vissza jöttem északra. Ezt a túrát nem én találtam ki, már több leírást olvastam az útvonalról. Eddig nem próbáltam ki, de mivel múlt héten láttam, hogy az Aletsch gleccser (szerintem) nem veszélyes ezért gondoltam nekivágok az útnak. Az időjárás tökéletes volt, szerencsére a szaharai homok sem kavart be. Mikor felértünk a Junfgfaujochra a wallisi oldalon ragyogó napsütés fogadott, felhőtlen kék éggel.
A eredeti terv az volt, hogy a Jungfraujochtól(3467m) az Aletsch gleccseren lecsúszok a Konkordiaplatzig (kb. 2800m) majd onnan felmászok a Lötschenlückéig(3154m) majd onnan lecsúszok Blatteing. Utóbbi részt tettem meg egy hete ez ismerős volt nekem. Igen ám de a Jungfraujochon fényépezés közben beszélgettem egy német párral akik mondták ők a Louwihornra(3776m) mennek ha akarok csatlakozhatok hozzájuk. Mivel "könnyű Katit táncba vinni", illetve megmutatták merre van a Louwihorn és megbeszéltük, hogy nem veszélyes ezért hozzájuk csatlakoztam. Azt mondták az eredeti tervhez képest ez egy órával hosszabb út. Mondtam sebaj mert erről is olvastam már, valamikor a jövőben úgy is meg akartam mászni, szóval itt az ideje. A felfele menet egyszerű volt, nem fújt a szél 3300 méterről indultunk felfele. Nem tudom hány fok lehetett de olyan 0C-nak éreztem, izzadtam felfele mint egy ló, rövid nadrágban simán el lehetett lenni. Sokan jöttek ma erre fele. Mikor a Louwihornra felérkeztünk ott már volt egy kis szél, ott már a hőérzet -10C lehetett. A Louwihorn(3776m) ismét a határ Bern és Wallis kanton között. Felfele menet érződött, hogy ritkább a levegő. A Jungfraufirnen mentünk fel a Louwihornra. Ott rengeteget fotóztunk, a 4 ezres hegyek csak egy karnyújtásnyira voltak tőlem mint a Mönch(4110m), a Jungfrau(4158m) vagy a Finsteraarhorn(4275m). Onnan lecsúsztuk majdnem a Konkordiaplaztig majd a Grosser Aletschfirnen felmentünk a Lötschenlückeig. A kilátás az csodálatos volt, minden fele havas hegcsúcsok meg gleccser, teljesen más világban voltam. A Lötschenlückétől a leereszkedés Blatten(Lötschen)-ig már egyszerű volt. Hosszú volt az út de szerintem megérte: 27,8km volt a táv 750m szint felefele, 2680m szint lefele. A környéken rengeteg a sítúrázó út, sok variációval. Ide biztosan még visszamegyek. Ki merem azt mondani, hogy az eddigi legszebb sítúrám volt az Aletsch gleccseren való sítúrázás.