Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
551 élménybeszámolót írt
551
20 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2025.04.10. 19:21
Múlt hétvégén ismét a Jungfraujochon sítúráztam. Érdekes volt azon a héten Ausztriában hullott a hó itt Svájcban magas légnyomás volt egész héten, kék éggel semmi csapadékkal. A fagyhatár is 3000 méter környékén volt, mivel kevés volt a hó ezért mentem a gleccserre sítúrázni. Mások is így gondolták, a márciusi túrához képest legalább 3-4x annyi sítúrázó volt az első vonaton felfele. Most az eredeti tervet csináltam meg vagyis felmentem a Jungfraujochra (kb. 3400m) majd leereszkedtem a Kondordiaplatztra az Aletschgleccseren (kb. 2700m) onnan sítúra a Lötschenlückéhez(3156m) majd lecsúszás Blattenbe(1500m).

Aznap nagyon szép idő volt a szél sem fújt, a Nap már nagyon erős ilyenkor áprilisban a hó mindent visszaver. Könnyű volt követni a nyomokat. A Konkordiaplaztot már láttam néhány kiálló követ a gleccseren. Napközben sok sítúrázót láttam. 13 óra körül érkeztem a Lötschenlückéhez onnan felmentem a Hollandiahüttéhez. Itt nyugat felé szépet látszott a Mont Blanc csúcs, légvonalban kb. 106km-re volt tőlem. A Hollandia hütténél árnyékban 3200 méter felett +6C volt. Onnan mentem tovább az Äbni Flue felé amely egy 3900-as csúcs a Jungfrau mellett Bern és Wallis kantonok határán. Nem mentem a csúcsig mert az idő gyorsan elfutott, 16 óra volt amire kb. 3500 méterig értem. Ott már nagyon lapos volt a hegy, olyan volt mint egy kisebb domb, úgy ítéltem, hogy kell még legalább 2 óra amíg felérek az Äbni Fluere. Majd legközelebb, ide biztosan visszatérek.

Ezután jött a lecsúszás több mint 2000 méter szintkülönbséggel: az eleje 3500-tól kb. 2800 méterig porhóban, alatta firnesedett itt nem volt vészes 2200 méterig lecsúszni a Langgleccseren. Majd 2200 méter alatt igazi vizisí volt, a Lötschen völgyben ugyanis 16C volt aznap. Ahogy a dal is mondja: "tavaszi szél vizet áraszt", olvadt a hó rendesen a völgyben. Nekem nagyon tetszett a túra, azért is szeretem ezt a helyet mert az Aletsch gleccser nem olyan vad, nem annyira meredek. Beszéljenek helyettem a képek.
Amikor a vonattal a Jungfraujochra érek akkor megvárom amíg a sílécet megkapom, azt külön vagonban szállítják, majd egy 5-10 perces labirintuson kell véggig menni amíg elérem a gleccsert. Mikor a sötét folyosó végébe érkezek ez a kép tárul elém.
Most az eredeti tervet teszem meg amit 4 héttel ezelőtt akartam megtenni, akkor a Louwihornra(3766m) mentünk, a kis fehér domb szemben
Sphinx a Jungfraujochon
Az Aletsch gleccser. Azért jöttem ide mert hó alig van, a fagyhatár 3ezer méter felett van. Lejebb nem érdemes menni síelni.
Oldalt azért vannak lyukak a gleccseren
Sphinx és a Mönch(4110m)
A Louwihornra vezető út
Középen a Konkordiaplazt kb. 2700m-en, 3 gleccser találkozása:Ewigschneefäld (balra), Jungfraufirn(ezen vagyok jelenleg) illetve jobbra a Grosser Aletschfirn(ezen fogok majd felfele menni).
Távolodok a Sphinxtől. A túra eleje sima síelés lecsúszás az Aletsch gleccseren 3450 méterről kb. 2700 méterig
Olyan mint egy sípálya, itt hó van nem jég olyan mint a beton
Közeledek a Konkordia platzhoz, itt már vannak sziklák a gleccserben, vagy legördülő sziklák ebből lesz aztán a Rolling Stones :)
Oda szemben nem mennék, ez a Ewigschneefäld a hátom gleccser egyike, rengeteg gleccser lyukkal.
Ez a Konkordiaplazt, szemben a sziklán a gleccser felett kb. 100 méterrel a Konkordiahütte. Ahogy csökken a gleccser minden évben újabb lépcsőfokokat kell vájni a sziklában, hogy elérhető legyen a hütte.
A Konkordiaplaztnál én jobbra fordulok: eddig volt a lecsúszás a déli irányban a Jungfraufirnen. Most jön az emelkedő nyugat irányba a Grosser Aletschfirnen. Kb. 2700 méterről megyek felfele a Lötschenlückeig(3156m) onnan pedig lesíklás a Lötschentalba
Elhagyom a Konkordiaplaztot, ez hátrafele van kelet irányban
Enyhe emelkedő, előttem sítúrázó megy felfele
4 hete itt jöttem le a Louwihornról, innen már ismerős az út, eddig a négyszög másik két oldalán jöttem mint 4 hete
Visszatekintés kelet irányba
Olyan idő volt, hogy a szél meg sem mozdúlt, egy szál ing volt rajtam és nem fáztam
Jönnek a "user"-ek, vagy looser-ek? :)
Ezek a "giccses" hegyek
Lötschenlücke(3156m) bal oldalon leghátul a Mont Blanc
Hollandiahütte
Közelről a Hollandiahütte
Mont Blanc (légvonalban 106km-re van nyugatra.) középen balra
Ahol feljöttem a Grosser Aletschfirn
A Hollandiahüttétől még mentem felfele észak irányba
Gleccser lyuk a közelben
Azért tapadt a hó a síléc talpához, nem csak nekem másoknak is. Kb. 3400 méteren lehettem +6C volt árnyékban, a Hollandiahütténél láttam.
Nagyon enyhe emelkedő, balra a Mittaghorn(3896m) jobbra az Abni Flue(3961m). Kb. eddig mentem 3500 méterig odáig(Abni Flue) még legalább 2 óra kellett volna. Itt vissza fordultam.
Havas hegyek minden fele. Innen 3500 méterről jött a lecsúszás kb. 2000 méteres szintkülönbséggel: 2800 méterig porhó volt(tökéletes), az alatt olvadt elfogadható kb. 2200 méterig, alatta pedig vizisí. Ezt szó szerint kell értelmezni, a völgyben 16C volt,