Nem közvetlen sízés, de felteszem sok síbarátot érdekelhet. Nem vagyok facebook-os kaptam a hírt, nyilván többségetek megtalálja ott, én itt reflektálok:
Fogas adhézióssá alakítása:
Teljes vonalon nem lehetséges, az adhéziós hajtás elméleti határa kb 5,7 fok lejtés, és fékezéskor még ennél is rosszabb a helyzet, jól írta az egyik hozzászóló.
A fogas meredeksége leírás szerint max 110 ezrelék, kb 6,5 fok. Tehát az elméleti határt meghaladja, itt hazardírozni nem szabad, kísérletezgetni is felesleges.
A másik hozzászólónak nincs igaza, a lisszaboni pálya csak azért működik adhéziósan, mert a kocsik tömege a kötéllel ki van egyenlítve. Láss csodát, amint elszakadt, 16 halott ! Durva számításom szerint ha az egyik kocsi tele van, a másik üres, még a kiegyenlítés ellenére is a fékezés csak a Jó Isten hathatós segítségével volt lehetséges
Igen, ez 111 éve (az 1914-es átépítés óta, az eredeti 1885-ből fogaskerékkel fékezett!!) "betervezett baleset volt" egyértelműen sosem próbálták meg kötél nélkül megállítani.
Az átlagos lejtés ott 9,5 fok !
Jól írta a másik hozzászóló: Fizika-BKV: 1:0
Max. középiskola első osztály (a szögfüggvény miatt, aránypárral számolva ált. isk. 8-ik osztály) Vas-vason súrlódási tényező kb. 0,1
A vegyes rendszer persze működhet, lásd Svájc több vonala, pl Gleccser-expressz: a lankás szakaszon adhéziós, a meredeken fogas hajtás. Így kímélhető a fogaskerék. Nyilván ki kell számolni, hogy a vegyes rendszer költség milyen vonzatú építés és karbantartás szempontból.
A szennyezettség a fékezésnél nem elhanyagolható , a lisszaboni képen látszik, hogy a fékfelület ráadásul csupa zsír és olaj volt....Nedves falevél ugyanolyan rossz. és ugye a Fogas vonalán abból több van, mint a Nagykörúton...