Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

külön snowboard/sí- pálya

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként:
összesen 1
, rendezés:
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból:
Üzenet szövege
Feladó:  StaniFérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2005.02.05. 09:32
(Üzenetazonosító: 7991)
Stani Hozzászólások: 5384
Regisztrált: 2003.11.03.
99 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

sziasztok, korábban már voltak erről eszmecserék egy másik témában "Minden egyéb síelőket érdeklő téma"

most ctrl cévézem az ottani írásomat, mivel úgy hiszem, ebbe a topicba is belevág:

Bár jómagam a sízők egyre bővülő hazai táborához tartozik, de jónéhány ismerősöm van aki a boardot választotta, de náluk nem tapasztalom ezt a pálya közepén heverésző módit. Ezenfelül, lehet én járok "rossz" helyekre, de úgy ámblokk ritkán látom, hogy a deszkások a sípálya közepén pihennének stb. Ellenben a lejtők szélén, a pályák tetején/alján, funparkokban való igaz, hogy jó sokan tesznek így ,dehát ez nem zavar senkit. Szerintem ezt, a szabályok be nem tartását hiba lenne a boardosokra levetíteni. Én inkább sokkal gyakrabban találkozok olyan sízőkkel (talán ez a gyakoriság abból is adódik, hogy többen vannak -egyelőre-), akik az alapvető szabályokat be nem tartva száguldoznak jobbra, balra, egyenesen; veszélyeztetve ezzel mások és saját maguk testi épségét egyaránt. De miért van ez? Szerintem valahol a gyökerekben kell keresni az okot, okokat. Ugyanis ha pl. egy oktatási intézmény, legyen ez általános iskola, középsuli s így tovább sítábort szervez, akkor arra is ügyelni kéne, hogy minden gyereknek a kezébe nyomni a "sízők Bibliáját" a FIS 10 aranyszabályát, mert ezek az előírások korántsem balgaságok. Ha mindenki igyekezne betartani ezt, talán a sérülések és balesetek száma is jócskán lecsökkenne. De visszatérve az iskolákhoz. Saját tapasztalat, hogy sokhelyütt nemhogy ezt nem noymják a gyerekek kezébe, hanem még szóban sem tájékoztatják őket erről, sőt, sok kisérőtanár igencsak hadilábon áll a sízéssel, s vannak olyanok is, akik inkább a hütték teraszán heverészve pihenik ki magukat, miközben a gyerekek felügyelet, s szabályok tudta nélkül mennek erre-arra. Bár már létezik egy ideje hazánkban egy ún. iskolai túrasívezető képzés (lehet pontosan nem így hívják), ami remélhetőleg majd minőségi előremozdulást ad az iskolai síoktatásban.
Persze az, hogy valaki nem tartja be ezeket a szabályokat nem korfüggő. Csak egy példá: pár évvel ezelőtt Stuhlecken tört, hogy egy kb. 60 éveiben járó férfi egy meredekebb részen, ahol a sízők középhosszú lendülettel mentek csak úgy "belehajtott", s magával sodort 2-3 embert, aztán végül kisodródott a pályáról az erdőbe. Odamentem hozzá két sráccal (akiket elsodort), hogy segítsünk, neki, s még neki állt feljebb.. na igen, no comment.. bár azt hozzátenném, hogy ittas volt.. S akkor megint elérkeztünk egy újabb próblémához, az alkoholfogyasztáshoz. Szó mi szó, sokat lehetne a témáról beszélni.
Dehát a FIS 10-ben ez is benne van. Az is fontos, hogy ne becsüljük egekig a tudásunkat. Sokszor találkozok olyan dolgokkal, hogy egy olyan síző, akinek egy kék pályán is még alapvető gondokat okoz a párhuzamos léctartás, az a fekete pályát keresi.. Jó, most egy kicsit t'án sarkítottam, de biztos vagyok benne, sokunknak ismerős.. Szóval az ilyen ne keresse a fekete pályát.
Még talán annyi.. inkább sízek kevésbé ismertebb helyeken, vagy legalábbis ha ismert helyre megyek, akkor kerülöm a Semesterferien és hasonlóidőszakokat, mert ott érdekes módon olyanok csúszkálnak, akik ismerik s be is tartják a szabályokat, ne adj Isten még jobb tudású sízők, mint egy "kommersz mega sícentrumban", ahol brittektől hollandokon keresztül dánokig (stb. stb.) olyanok síznek/boardoznak, akik talán még csak a tv-ben láttak havat, kvázi síkultúrájuk sem nagyon lehet, bár itt teszem hozzá, hogy azért van egy-két osztrák is, aki sokmindent elmondhat magáról, csak aztnem, hogy bármiféle köze lenne a síkultúrához.
üdv
laponként:
összesen 1
, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »