Románia
Madarasi Hargita
síterep infó oldal
ÜZENETEK (62)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tökszi
30 élménybeszámolót írt
30
14 éve tag
16 napja
Március 10-től pár napot a Hargitában töltöttünk. Szállásunk Szentegyházán volt egy családi panzióban reggelivel, vacsorával 12000ft/éj. 5 és fél éves kislányom után semmit nem kellett fizetni.

Eredeti terv az volt, hogy a közelben lévő Hargitafürdőn és a Madarasi-Hargitán fogunk síelni. Sajnos a december óta folyamatosan üzemelő Hargitafürdő érkezésünk napján kapott egy egész napos esőt. Így a pályákat nem nyitották meg. A kislányom síoktatását is itt beszéltük le egy helyi síoktatóval (Imre Attila, Szaky) aki viszont közölte a síoktatás nem marad el. Irány a Madarasi Hargita! Ez neki plusz költségekbe került de ezt nem számolta fel nekünk!

Szentegyházáról 2 úton lehet feljutni, de télen csak a Szentegyháza-Zetelaka-Ivómezeje-Madarasi Hargita útvonal ajánlott. Az utolsó 10km előtt egy sorompóval ellátott faház áll, ahol útdíjat szedhetnek és figyelmeztető táblák vannak a 4x4 vagy a hólánc használatra. A felfelé tartó szerpentinen az utolsó 3km-en szükség is volt a hóláncra, nélküle elég veszélyes lett volna a kanyarokkal tarkított jeges emelkedőn. Lent útdíjat tőlünk nem szedtek, fent viszont 17 lei parkólást fizettünk. A síbérletet óra lebontásban is vásárólható volt. És itt a kislányomnak, mint minden 6 év alatti gyermeknek ingyenes volt a síbérlet. Csak a 15 leies chip kártya kaukciót kellett kifizetni, ami az utolsó síelés után visszaváltható volt. Ez a 15 lei viszont csak kézpénzben fizethető!

Első napon enyhén szeles felhős volt a idő, de néha néha előbukkant a nap. Az összes pálya és felvonó nyitva volt. A pályák kezeltek, a személyzet nagyon segítőkész volt. A kislányom első síóráját is megtartotta Szaky bácsi ,ami rettentő vidáman telt el. Ebédelni a síterepen lévő Súgó Panzió éttermébe mentünk, ahol nagyon kedves a felszólgáló személyzet (és természetesen itt is mint szinte az egész Székelyföldön, magyarúl beszéltek). Az ételek és italok ízletesek, finomak voltak ,ezért a következő napokban is itt ebédeltünk. Általában 2 felnőtt és egy gyerek ebédért és italért 10-15 ezer forintot fizettünk, ami renkívüli jónak mondható szerintünk.

A 2. és 3. napon megmutatta a Madarasi Hargita az igazi szépségét ,több órás napsütésben volt részünk. Kislányom is egyre jobban kezdett ráérezni a síelésre vagy sízésre, ahogy a helyiek mondják. Az utolsó síóra megkezdése előtt, nagy meglepetésünkre a síoktató a kislányunkat még 1 pár síbottal is megajándékozta, hogy a közeljövőben szüksége lesz rá. Az utolsó óra befejeztével beültünk a Súgóba egy kicsi beszélgetésre. (Itt is kapott a kislányom búcsúzóul egy doboz Raffaellot). És a beszélgetés végén arra jutottunk, visszatérünk, de már úgy hogy a feleségem aki mindig elzárkozódott a síeléstől vagy snowboardozástól jövőre kipróbálja. :)

Én aki már több síterepen is jártam Franciaországban, Svájcban, Ausztriában nagyon nagyon kellemesen csalódtam. Azoknak tudom ajánlani, akik esetleg most akarják kipróbálni a síelést, nem akarnak bajlódni a nyelvi nehézségekkel és nem akarnak pár nap síelésért hatalmas összegeket kifizetni. Ha viszont valaki naponta 30-100 km síeléshez, beülős vagy kabinos liftekhez van szokva, annak nem biztos, hogy jó választás.
img-20230311-wa0000.jpg
20230312-132303.jpg
20230312-132313.jpg
20230312-132254.jpg
20230312-132511.jpg
img-20230312-wa0000.jpg
hu1zam
422 élménybeszámolót írt
422
14 éve tag
1 hónapja
Az elmúlt hetet a Madarasi Hargitán és Hargita-fürdőn töltöttük.
Kedd reggeltől csütörtök délutánig a Madarasin voltunk.
- időjárás/útviszonyok: az előző napokban eső és hóesés volt, így Ivótól felfelé kevés hóval fedett vastag jég volt az útburkolat. A 4x4-es autóm hátsó fele úgy döntött, hogy nem működik, így végül kölcsön lánccal jutottunk fel a hegyre (a nyáron eMTB-vel könnyebb utam volt ugyanott :) )
- szállás: Pethő-panzió - szép és jó, mondhatni, nem olcsó...
- sízés: épp síszünet volt, életemben nem láttam ekkora tömeget arrafelé (pedig 1966-ban voltam először). A pályák jól kezeltek voltak, kb. 40cm hóval. A nép inkább sorban állt, a pályákon nyugodtan lehetett közlekedni (ez a helyzet , ugye, minden rövid pályarendszeren, a világon mindenhol) - úgyhogy síélménynek is kiváló volt
- ha valaki többre vágyik, van lehetőség snowmobile és kutyaszán-túrára is!
Aztán csütörtök délután átmentünk a Hargita-hegység másik felére (részletek a megfelelő topikban).
IMG-20230226-WA0001.jpg
20230222-183336.jpg
20230222-162115.jpg
20230222-150831.jpg
20230221-173107.jpg
20220730-131420.jpg
Tökszi
30 élménybeszámolót írt
30
14 éve tag
1 hónapja
Sziasztok! Soha nem jártunk még Székelyföldön,de idén el szeretnénk látogatni. Milyenek az útviszonyok a Madarasi Hargita sípályákhoz Szentegyházáról? (A feleségem nem igazán szereti a szakadékos szerpentineket :D ) Milyenek a helyi síoktatók? Kislányomat (5 éves) szeretném ha egy oktató tanítaná. Március elején szeretnénk menni.
h i r d e t é s
admin2
453 élménybeszámolót írt
453
Moderátor
2 éve
Friss tudósítás a Hargitáról:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
hu1zam
422 élménybeszámolót írt
422
14 éve tag
5 éve
Az első 3 km "használt" aszfalt, utána jó minőségű. Igyekeznek tisztítani az utat, de az időjárás keresztbe tehet. Láncot mindenképp vinni kell, ha általában nincs is rá szükség.
Előzmény: (Norcea 198873)
Norcea
14 élménybeszámolót írt
14
10 éve tag
5 éve
Sziasztok! Azt olvastam, hogy a Madarasi Hargitára vezető utat pár éve leaszfaltozták. Mi a helyzet most ezzel? Végig aszfaltos az út Ivó felől? Mennyiben könnyíti meg ez a feljutást normál személyautóval?
Még nem voltam a Hargitán és esetleg márciusban elmennénk családilag, de a sízéssel kapcsolatban egy rémálmom van, és az a hólánc-szerelés. A válaszokat előre is köszönöm.
njessy
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
6 éve
Már többször is voltam és a pályák előnye, hogy március végéig gyakorlatilag biztosított a hó. Itt Hargita megyében nem nagyon van más pálya ahol lehet márciusban még síelni.
A héten voltam kint: tökéletes volt mindenik pálya, nem volt tömeg (hétközben szerencsére nincsenek sokan).
Két ereszkedés megörökítve: első a Kicsi Mihály - Hadak útja - Nagy Mihály, második a Kicsi Mihály - Súgó

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Csongor77
1 élménybeszámolót írt
1
6 éve tag
6 éve
Elöször és utoljára.
Hatalmas csalódás, kiírják, hogy 6km sípálya hossz, viszont kezdöként csak kb. 300 méter használható (5 - Csillagösvény második szakasza)ami délután 1 re tele van apró kövekkel, és hasznalhatatlan, az is érdekes, hogy kezdöként ha fel akarok jutni pl mosdòba vagy ebédelni nincs felvonò, csak aki le tud menni a 2 Sùgó második szakaszan, ha nem, sí kiakaszt és séta felfelé.
Az ugynevezett babylift egy nagyon primitiv felvonò,egy érdes kötél megy körbe amin semmi kapaszkodó nincs, kb 5-6 alkalommal felvitt és kiszakította a kesztyümet, (Ziener volt, tehát nem a minösége miatt).
Ha valaki mégis erre vetemedik, ajánlom, hogy kölcsönözze a síet és ne a sajátját tegye tönkre.
hu1zam
422 élménybeszámolót írt
422
14 éve tag
7 éve
Mivel 4 szabadnapot nem lehet parlagon hagyni és tudván, hogy ilyenkor a közeli osztrák terepeket ellepik a pannon tömegek (és "némi kötődés" folytán) a Madarasi Hargita mellett döntöttünk:
-utazás: szombaton indultunk, Berettyóújfalutól folyamatos kamionsor. A Királyhágó előtt "vitába" keveredtem egy kamionnal, ami 90 km/h-val próbált egyszerre 5 autót előzni, miközben szemből is jöttek, végül nem sikerült az árokba löknie (és még a sofőr volt felháborodva...). Később egy mikrobusz kísérelte meg ugyanezt. Marosvásárhelyig mentünk. Vasárnap reggel aztán bő 2 óra alatt felértünk a hegyre. A sorompós néne közölte, hogy nem kell láncot tenni, mert végig száraz az út. Ez igaz volt a fedeles kútig, de onnan, főleg a kanyarokban 3 mm hóval borított jég volt, ami, a nyomok alapján, sokakat megviselhetett :) Nekünk összkerék meghajtással nem volt gond... Fent jelentős mennyiségű autó volt, lévén vasárnap.
-szállás: a Súgó panzió egyik 6 ágyas szobája, öten jól elfértünk :) Igazán kedves, vendégbarát személyzet, a félpanzióból mindig rendesen jóllaktunk (persze ezt tudtam, most voltunk harmadszor náluk).
-pályák: Székelyföldet keményen sújtja a kevés csapadékkal megáldott tél. Ennek ellenére és a hóágyuk segítségével az összes pálya jól sízhető, minden lift működik. A Nagy Mihály felső fele kissé buckás, de kellő figyeléssel áthídalható ;) Mivel a felvonókat nagyobb hóra tervezték, az önkiszolgálás nehézkes, de a liftes fiúk becsülettel odahelyezik a csákányt/tárcsát még az akkora embereknek is, mint én...
-kultúra: jobbára "igazi csíki sör" - most is túl közel van a pályához a panzió terasza...
-építészet: azt hiszem, erről még előzőleg nem írtam (de a műépítész vejem teljesen aláírja látván a valót): nagy kár, hogy ennyire koncepció mentesen, össze-vissza módon/stílusban és helyre kerültek az épületek. Némileg enyhíti a helyzetet, hogy a régi (mondhatnám igazi) Menedékházat egész rendesen felújították.
IMG-0007.jpg
IMG-0001.jpg
IMG-0015.jpg
IMG-0004.jpg
admin5
40 élménybeszámolót írt
40
13 éve tag
7 éve
Fáklyás, esti sízésre hívnak minden síkedvelőt március 15-én, 20 és 21 óra között a székelyek szent hegyére, a Madarasi Hargitára. A síközpont üzemeltetőinek tervei szerint égő fáklyákkal a kézben, rendezett sorban csúsznak le a sízők a Súgó pályán, utána fölmennek a Nagy Mihályon, majd leereszkednek a Csillagösvényen és a Hadak útján. Enyhén ködös idő esetén az útvonal módosulhat a Kicsi Mihály pályára, amennyiben pedig átláthatatlanul ködös lesz az este, egy csendes, fáklyás megemlékezést tartanak a hegyen. Minden síkedvelőt, környékbelit és távolabb élőt szeretettel meghívnak, tartsanak a látványos, fáklyás menettel! A fáklyákat a szervezők biztosítják. Extrém időjárási körülmények esetén a programváltoztatás jogát fenntartják.

Hóhiánytól nem kell tartani a legmagasabban fekvő székelyföldi síközpontban, az enyhe idő ellenére, az összes pálya sízhető jelenleg is, péntektől azonban újabb havazást ígérnek az előrejelzések, ugyanakkor jövő héttől ismét kemény mínusz fokok várhatók a Madarasi Hargitán
faklyas-sizes2012.jpg
faklyas-sizes12.jpg
Balog Attila
144 élménybeszámolót írt
144
17 éve tag
8 éve
Kedves Hu1zam!

Milyen az "igazi csíki sör"? Olvastam, hogy t. Heineken "sör"-gyártó banda beperelte őket. Sajnos még nem volt szerencsém fogyasztani.
Előzmény: (hu1zam 180634)
hu1zam
422 élménybeszámolót írt
422
14 éve tag
8 éve
Tettünk egy hosszított hétvégét (télen, 7 év után a Madarasi Hargitán), részletek:
-út: az országúton való lassú haladás közismert (oda- és vissza is kb. 10 óra volt az út...) Felfelé az ivói utat választottuk. Miután a töksötétben a háromból 2 autóra nagy nehezen feltettük a hóláncot (az enyémre nem, mert összkerék meghajtású) elindultunk. Persze az egyiké rövidesen elszakadt. De így is minden gond nélkül célhoz értünk. Hazafelé a szentegyházi utat választottuk: volt szembejövő forgalom, de a népek minden hektika nélkül türelmesen megoldották, hogy sérülés nélkül elférjen két autó ott is, ahol csak egynek lett volna helye. Azért olyan kanyar is volt, ahol az előttem haladó kocsi 3 keréken haladva kb. 40 centi magasságra pattant :)
-pályák = a tökély. Gyönyörűen ratrakolva, a sok autó ellenére a pályákon nem volt tömeg. A Nagy Mihály-Kis Mihály-Súgó útvonalon időnként kifejezetten "sebes" carvingolást sikerült repeszteni. Amint egyik képen látható, itt van a román síterepek legjobb fun-parkja is (a repülő fiatalember közülünk volt). Annak ellenére, hogy össz-vissz csak 5-6km-nyi pályamennyiség van, nem untuk meg! A Nagy-Mihály még most is (annak ellenére, hogy meglehetősen sokat közlekedek mindenféle osztrák, olasz, francia stb. harci pályákon)jól megdolgozza a combizmaimat
-szállás: a Pethő-panzióban laktunk, abszolút osztrák színvonalon. Még meg is hatódtunk, mert a dekorációként kitett, ősi fényképek egyikén, az öcsémmel a szüleinket fedeztük fel!
-kultura: csak "igazi csíki sör" fogyasztódott :) Az a probléma, hogy a Súgó-panzió terasza túl közel van a pályákhoz, ezáltal az ember, amint szomjas lesz, sürgősen betéved oda...
(bocsánat, de az első képet nem tudom talpra állítani)
Mihaly.jpg
hazi-roka.jpg
lo-Andor.jpg
telep.jpg
OK-cuvee-kozben.jpg
az-igazi.jpg
IMG-0369.jpg
adambari
1 élménybeszámolót írt
1
9 éve tag
9 éve
Tökéletes volt ma a pálya, egyáltalán nem olvadt, jeges rész nagyon kevés volt, elvétve. Tegnap 10 centi friss hó hullt, így mára a felszálló köd után minden adott volt egy jó sízéshez :) Jövő hétre további havazást mondanak :)

Mai képem a Nagy Mihály tetejéről: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/1800416_602935939777149_2144188933_n.jpg
admin ági
68 élménybeszámolót írt
68
11 éve tag
9 éve
A Magyarországi Kárpát Egyesület az Erdélyi Kárpát Egyesülettel közösen hetedik alkalommal megrendezett téli sítábora február 25-e és március 1-je között, közel száz résztvevővel, minden várakozást felülmúló körülményeket talált a Madarasi Hargitán, a magyarok által lakott hegyek legmagasabbikán. A korábbi meleg napok utáni fagyos éjszakákon kitűnően kezelhető, tömör havat terítettek a "hópermetező" berendezések [a "hóágyú" rosszul csengő kifejezés, jó lenne lecserélni egy kifejezőbbre} a már jól ismert pályákra: a kezdő terepként induló, majd meredekebbé váló Súgó-pályára, a Nagy-Mihály fekete-piros lejtőjére, a valamivel enyhébb Kicsi Mihályra, és a kettőt összekötő Hadak Útjára. A ratrakok minden nap újjávarázsolták ezeket, se hupli, se jég nem volt – nem úgy, mint évtizedekkel ezelőtt megszoktuk a szlovákiai terepeken. A díszlet, a hótól roskadozó fenyők most elmaradtak, de kárpótolt a zavartalan napsütés és a kék égbolt.

Megrendeztük az immár hagyományos nyílt, amatőr síversenyt óriás-műlesiklás, műlesiklás és sífutás számokban. Az eredmények alapján elnyerhető vándorserleg tavaly a Gyergyói EKE birtokába került, most a Magyarországi Kárpát Egyesület szerezte meg.

a teljes élménybeszámoló itt olvasható: https://sielok.hu/rovat/elmenybeszamolo/cikk/hetedszer-a-legmagasabb-magyar-hegycsucson/
admin2
453 élménybeszámolót írt
453
Moderátor
9 éve
Most kaptuk az infót, hogy a Madarasi Hargita pályái működnek, friss hó esett a síterepen. A szálláshelyek közül a Súgó Panzió van nyitva folyamatosan és várja vendégeit!

https://sielok.hu/holap/madarasihargita/
https://sielok.hu/siterep/madarasihargita/
https://sielok.hu/szallas/sugo/

A sítereptől hétvégén kapott friss infó:
"A pályáink ismét kitűnő minőségűek, az éjszaka folyamán ugyanis a hóágyús kupacokat szétterítettük, elsimítottuk, és a jegesebb szakaszokat felőröltük. Ugyanakkor a Nagy Mihály felső szakaszának jobb oldalát is sikerült megtaposni, így a teljes pályarendszerünk kiválóan sízhető.
Mint jeleztük korábban, a napok óta tartó mínusz fokok lehetővé tették jelentős mennyiségű hó készítését, több napon és éjszakán át tudtunk hóágyúzni, így újra nagyon jó minőségű az összes pályán a hó.
Kis Kovi
265 élménybeszámolót írt
265
12 éve tag
9 éve
Semmi közöm az irodához (Rolitúra), de már egy jó ideje "szemezgetek" a programjaikkal, amelyek között megtalálható az általad hiányolt helyszín is egy egész jó szilveszteri köritésben.
Előzmény: (kincses 162018)
kincses
5 élménybeszámolót írt
5
13 éve tag
9 éve
Csak egy gondolat. Azon tűnődök, hogy ide senki, egyetlenegy utazási iroda nem szervez se síutat, se sítábort? Tény, hogy nem beszélünk nagy síterepről, de azért ez egy hóbiztos síterep, és mégiscsak nagyobb feeling itt síelni egy kezdőnek, mint mondjuk Eplénybe, vagy Mátraszentistvánon (itt elsősorban Magyarországiakra gondolok). Azért ez mégiscsak a székelyek szent hegye nem pedig egy kinövés.
Sörapu.
1352 élménybeszámolót írt
1352
14 éve tag
10 éve
Lajoskám! Jól látjátok. Csók az otthoniaknak!
Előzmény: (Pulmy 153415)
Pulmy
869 élménybeszámolót írt
869
12 éve tag
10 éve
Münk úgy látjuk tük jól érzitek magatok.Csak így tovább !
Előzmény: (Sörapu. 153414)
Sörapu.
1352 élménybeszámolót írt
1352
14 éve tag
10 éve
Csütörtökön fél tizenegykor már pakoltuk a cuccainkat és komolyabb adag sörmennyiséget is elhelyeztünk az autó csomagtartójában illetve a hátsó ülés előtti lábtérben. Végül csak ketten maradtunk az autós csapatban, mert Gyugyi a fotós csak pénteken tudott indulni, így ő vonattal jött utánunk.
Egy gasztro-találkozóra voltunk hivatalosak Ivóba. Aki nem lenne erre ismerős annak elmondom, hogy ez a falu a Hargita aljában található. Aszfaltút nincs, de ha lenne sem látnánk belőle semmit, hiszen hatalmas havunk van. Innen indul az út a Madarasi pályákhoz. Mi azonban egy nappal a találkozó előtt indultunk, hiszen Pálinkás kolléga megfűzte Zsombort még holnapSaalbachban, hogy vezessen minket egy nagy hargitai sítúrára. Mivel Zsombi szereti a jó társaságot (a sört nem :) ), hamar kapható volt az ötletre. Szentegyházán volt a találkozó és annak ellenére, hogy nyomtam a pedált és már van egy darabka autópálya is Kolozsvár mellett bizony picit késve érkeztünk. Az út Várad és a Királyhágó között borzalmas, hazafelé biztosan elkerüljük. Vezetőnk igaz székely emberhez méltóan nem szószátyár, így csak annyit mondott, hogy valami menedékházba megyünk oszt jó lesz. Mondta, hogy pakoljunk át hozzá, mert az autóra pillantva nem nézte ki belőle, hogy felmenne bármilyen hegyre. Én megnyugtattam, hogy ahova az ő terepjárója felküzdi magát mi és is feljutunk. Igazából nem szerettem volna magára hagyni azt a sok sört, bort és pálinkát amit magunkkal hoztunk. Zsombi csak megrántotta a vállát és már indultunk is. Az út egyre havasabb lett és egyre feljebb kerültünk. Nagyon meglepődtem, mikor a 14 kilométeres út után a Madarasin találtuk magunkat, hiszen korábban csak Ivóból lehetett feljutni. Szállásunk Kobránál volt, aki Zsombor barátja és ugyancsak a Himaláját is megjárt hegyi vezető és alpinista. A matracláger diákkoromat idézte, de belépve a -8 fokos hóviharból a tökéletesnél is jobbnak tűnt. Lefekvés előtt még söröztünk, iszogattuk Norbi pálinkáját és tervezgettük a pénteki útvonalat.
A reggelit gyorsan elköltöttük a szomszédos Súgó panzióban és már indultunk is fókabőrt ragasztani. Bemelegítés gyanánt felmentünk az 1799 méteres csúcsra. Sok időt nem töltöttünk fent, miután az orrunkig sem láttunk a ködben. Aztán jött egy szenzációs freeride majdnem a faluig. Innen Hargitafürdő felé vettük az irányt. Nem sítúrázok régen, de most ismét meg kellett állapítanom, hogy szűzhóban sokkal fárasztóbb, mintha kezelt pályán mászna az ember. Zsombi néha előreküldött engem, hogy tapossak én is aztán Norbira is rákerült a sor. A köd újra sűrűsödött. Hargitafürdő volt a célunk, de végül nem ereszkedtünk be az Ózonig, mert már sehogy sem fért volna bele az időbe. Azért a pályák tetejéig elmentünk, odáig ahol a katonai lokátorállomás van. Bekopogtattunk és a személyzet beengedett minket, akik nagyon kedvesek voltak, még teát is főztek nekünk. Egy órácskát ücsörögtünk, majd visszafelé vettük az irányt. Egy jó kilométert kellett mennünk szintben míg el tudtuk kezdeni az utolsó csúszást. Ismét egy nagy csapatás a hatalmas porhóban. Majd ötkor ragasztottuk ismét a fókát. Az utolsó mászás már egyikünknek sem csalt mosolyt az orcájára, de nem volt mit tenni, a kocsik fent voltak a panziónál. A mellékelt track sajnos ismét hibás itt-ott, a szintek stimmelnek, de csak 22 km volt a valós megtett táv. http://www.movescount.com/moves/move104 ... meko.gmail
Ivóba 9 km az út, de eltartott negyven percig míg leértünk. Három autó is jött szembe, ami ezen az egy nyomos úton, ekkora hó mellett nehezen leküzdhető akadályt jelentett. Régen még létezett ezen az oldalon egy olyan szabály, hogy délig csak fölfelé, utána lefelé szabad volt közlekedni. Úgy látszik ez már a múlté, pedig volt értelme. Nyolc körül érkeztünk a panzióba, ahol 12 erdélyi hölgy és két pasi blogger már javában készítette a vacsikat. Nehéz lenne mindent felidézni, már csak azért is mert már érkezéskor gyorsan belénkdiktáltak 4-5 pálinkát. Azért a bárányragúra és a mézes báránybordára még emlékszem. Az est hátralévő részét táncprogrammal töltöttük :)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.