Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK

Wengen síterep leírás cikk fotóalbum értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 37, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.04.15. 20:16
(Üzenetazonosító: 201125)
TibiF Hozzászólások: 494
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Tavaly november 18-án volt a szezon nyitás Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengenben, ma április 15-én volt a szezonzáró ezen a síterepen. A nyitáson is ott voltunk illetve ezen a hétvégén is mindkét nap itt síeltünk. A pályák nagyon jók, reggel kifagyva minden, hó rengeteg van, síelő pedig nagyon kevés volt. Sajnálom, hogy bezár a síterep, tudom így van ez szerződés szerint ilyenkor be kell zárni. Most is a völgyig lehetett síelni pedig a völgyben 18-20C volt. Véleményem szerint április végéig itt lehetne 1400 méterig csúszni, május végéig pedig 1800 és 2300 méter között.

Annyian már nem járnak síelni, hogy nekik megérje üzemeltetni, a legelőket vissza kell adni a tulajdonosoknak, tavasz van az emberek többségét már a többi sportok érdeklik. Idén Berner Oberland síterepeit fedeztük fel, véleményem szerint ez a legjobb síterep Berner Oberlandban. A táj az csodálatos, a reklám szövegen ezt írják: "Wir haben das geilste Panorama in der Schweiz" ami véleményem szerint igaz. A Wetterhorn, Eiger, Mönch, Jungfrau illetve a többi 3-4 ezres csúcsok amiket innen lehet látni lenyűgözik az embert. Én elfogult vagyok a hellyel kapcsoltban, az év többi időszakában is sokat járok ide túrázni.

Elbúcsúztunk a pályáktól, hét hónap múlva remélhetőleg majd ugyanitt síelünk.
Reggel a Wixi felvonó melletti pályán 10 óra körül nem sokan voltak A völgyben Grindelwald, szemben Grindelwald First, jobb oldalon a vékony fehér csík a megmaradt sípálya háttérben a Jungfraujoch bahn középen a Jungfraujoch Eiger, Mönch "Wir haben das geilste Panorama in der Schweiz" a reklám szlogenje
Feladó:  MMFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.04.08. 17:08
(Üzenetazonosító: 201080)
MM Hozzászólások: 473
Regisztrált: 2008.11.20.
22 síterepet értékelt

Igen Wengen nalunk is nagy kedvenc. Sosincs tömeg, a pályák változatosak, a kilátás szerintem az egyik legszebb az Alpokban.

Korábbi irásodra: egyszer menj el a Lauberhorn versenyre, szigoruan Grindelwaldbol a felvonoval ès sivel, mert mint korábban irtam a vonatozás katasztrófa a tömeg miatt.

Nagy élmény a lesiklást megnézni sivel a pálya mellett vagy a wengernalpi arénából (és ilyenkor lehet a verseny után a legjobbat sielni, mert a pályák töküresek). Nekünk a vasárrnapi szlalom a kedvenc a befutóból nézve, mert látsz mindent , szuper a hangulat, nincs akkora tömeg mint az abfahrton.

Wengenben meg mindkét nap hatalmas buli esténként a fötéren, mondjuk ez ugy jo ha fenn tud az ember megszallni, ami nehez ugy - komoly várolistak vannak a hotelekben...nekünk 2x sikerült. 😊
Előzmény: (TibiF 201075)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.04.07. 20:29
(Üzenetazonosító: 201075)
TibiF Hozzászólások: 494
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Ma Grindelwald Kleine Scheideggen síeltünk. Ma volt a Snowpenair (lásd http://www.snowpenair.ch) ami azt jelenti szezonzáró bulit tartottak Kleine Scheideggen. Húsvét után a Mannlichen részre már nem mennek fel a felvonók, a síterep szezonzárásig csak hegyi vasúttal közelíthető meg Gridelwaldból vagy Lauterbrunnenből. Kb. fele a pályáknak van nyitva. Síelő alig van. Tömeg az volt, az embereket ma három részre lehetett oszthani: a síelők (azok kevesen), akiket a buli érdekelt (azok rengetegen) és a keleti turisták(szokott mennyiségben) azok igazából a Jungfraujochra mentek. Vonatban figyeltem meg néhány arcán volt maszk amit nem értek. Illetve értem, hogy pl. Pekingben nagyon szennyezett a levegő és ezért viselnek maszkot, de Kleine Scheideggen, hegyen tiszta levegő van, minek kell a maszk nekik? Nem is csodálkozom, hogy ettől az évtől ezt betiltották Bécsben. Ha a hideg levegő miatt húzták fel akkor azt mondom ne jöjjenek hegyre, különben hideg sem volt: völgyben kb. 18-20C hegyen +6C.

A sípályán alig voltak, a Wixi felvonó tetejénél, ahonnan a Lauberhorn verseny indul, 10 órakor minden nyugágy el volt foglalva mindenki aki síelt kiült napozni illetve sörözni. Az északi pályák nagyon jól tartották magukat, 11 órakor pl. egyedül csúsztuk le az Eiger nordwand pályái mellett. A déli fekvésű pályák olvadtak de mit lehet várni mikor már igazi tavasz van a völgyben. A völgyig le lehetett csúszni ami 1300 méter szintkülönbséget jelent. Hó rengeteg van, nagyon jó hely, jövő hétvégén bezár ez a sípálya.
a Wixi felvonó mellett reggel az Eiger árnyéka a sípályán Kleine Scheidegg jobbra tőle a hely ahol a bulit tartották hátul a Jungfrau nem sokan voltak a pályán a Nap sugarai megtőrnek az Eigeren(a bal rész égboltja kékebb mint a középső) szemben a Schilthorn szemben a Wixi felvonó, az Eiger formája látszik az árnyékban Jungfrau ennyien voltak 11 órakor az Eiger nordwand melletti pályán pálya minőséggel nem volt gond háttérben az Eiger pipáló hegyek
h i r d e t é s

Feladó:  supershapeFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.03.22. 10:25
(Üzenetazonosító: 200837)
supershape Hozzászólások: 73
Regisztrált: 2007.11.30.
43 síterepet értékelt

Örülök, hogy végre kipróbálhattad és neked is tetszett. Nekem is nagy kedvencem ez a pálya, csak sajnos már régen síeltem itt. Kár, hogy a cél előtti letörést néhány éve "lefaragták", az még jó kis móka volt fáradt lábakkal :).
Előzmény: (TibiF 200829)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.03.21. 20:05
(Üzenetazonosító: 200829)
TibiF Hozzászólások: 494
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Decemberben sokat jártunk ezen a terepen azóta "hanyagoltuk" a sípályát mondván ki kell próbálni Berner Oberland többi síterepeit is. Ki szerettem volta itt próbálni a "Lauberhorn-Rennstrecke"-t ahol Svájc leghíresebb lesikló versenyét rendezik. Ezt decemberben nem lehetett kipróbálni, valószínűleg a verseny miatt le volt zárva. Szerencsére márciusban már nem volt lezárva a pálya így hát kipróbálhattam. Első lesiklásom után az mondtam szuper a pálya: a vonalvezetése nekem nagyon tetszett. Majdnem végig fekete pálya, 1028m szintkülönbség 4500 méter hosszan. Mikor először lecsúsztam azt mondtam magamban ezt még 1x ki kell próbálni. Aznap egyedül síeltem másnap oda vittem a gyerekeimet is nekik is hasonló volt a véleményük. A pályát jól ismertem a versenyt láttam, szinte minden kanyarját tudtam mikor mi fog következni. A lányom mikor lejött végig mondta itt ez a kamera ezt mutatta, szemben van a nézőtér, stb. mint a Forma1-es pályán a kanyarok. Van sebesség mérő rész is. Eddig én olyan 70-80km/h sikerült csúsznom a többi pályákon. Itt 105km/h mutatott a mérő. A kisebbik lányom megjegyezte apa itt a versenyzők 158km/h-vel jöttek. Hiába na ennyi a különbség Beat Feuz és köztem :) A pálya aljában ki van írva az utolsó szezon futamának ideje: ha elgondolom itt csúszott Axel Lund Svindal, Beat Feuz vagy Marcel Hirscher januárban. Leggyorsabban itt egy kört úgy lehet megtenni, hogy Wengenben a kabinos felvonóval kell felmenni a Mannlichenre nem a fogaskerekű vonattal Kleine Scheideggre mert az lassabb, majd lecsúszni, felvonózni az Eiger Nordwand, Wixi felvonóhoz és ismét lehet lecsúszni a Lauberhorn pályán. A Wengen vasút majd felvonó kombináció lassabb, meg sok rajta a keleti turista.
március 14-én 7:50-kor a völgyből a Mannlichen itt  még csak a csúcsot süti a nap dél irányban a hegyek innen indul a Lauberhorn fentről így néz ki a pálya az első kanyar után ezt lehet látni visszafele a völgybe vezető út a vasút alatt visz az út a laposabb rész szemben már látszik Wengen adatok Lauberhornról a befutó az utolsó gyorsító Mannlichen részen sem voltak sokan itt már jártak freereiderek még érintetlen terület a grindelwaldi rész kék ég hóval egyik fekete pálya háttérben az Eiger gleccser völgybe vezető kék pálya Eiger, Mönch és a Jungfrau csúcsa már nem látszik
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.12.17. 21:13
(Üzenetazonosító: 197368)
TibiF Hozzászólások: 494
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Ma Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengenben síeltünk. A pályák 95% nyitva, a hóviszony a legjobb állapotban van, rengeteg hó a pályán illetve azon kívül is. Most voltak a legkevesebben mióta itt síelek. -8-12C között volt napközben a hőmérséklet. Wengenbe is lecsúsztunk, sajnos a versenypálya nem volt nyitva, pedig lecsúsztam voltan 2018 január 12-14 előtt, mivel nem akartam a verseny után lecsúszni, miután bevizezik az egész pályát, olyan mint a beton, az már nekem nem természetes. A wengeni rész nagyon tetszett, előttünk senki nem volt a pályákon pedig 10 órakor csúsztunk le azon a részen. Wengen azért érdekes mert a település utcáin síeltünk, hogy az állomásra érjünk.

Ma azért választottuk ezt a terepet mivel a nagyobbik lányom szánkózni akart. Igaz már szánkózott mikor még kisebb volt akkor nem egyedül (5 éves lehetett mikor Radstadtban szánkóztunk) de arra az időre már nem emlékszik. Most egyedül csúszhatott le. Nagyon tetszett neki annyira, hogy a kisebbik lányom is délután vele szánkózott a nap végén pedig azt mondták nekem, hogy ide még mindenképpen jöjjünk vissza. Mondtam ez nem jó ötlet mert még megunják ezt a síterepet :) ugyanis az idei szezonban eddig hat alkalomból 4x itt síeltünk. Tényleg nagyon jó hely Grindelwald-Wengen.
Wengenbe ilyen pályák vártak 10 óra körül a Schilthorn a Mönch és a Jungfrau füstöl :) a háttérben Wengen Eiger nordwand (Eiger északi fala) 2000 méter szinkülönbség Männlichen
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.12.03. 20:25
(Üzenetazonosító: 197014)
TibiF Hozzászólások: 494
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Ma szép idő volt hegyekben így síelni mentünk. Az eddigi legjobb hó fogadott ebben a szezonban, a völgyben -8C volt reggel a hegyen -13C, a szél délelőtt fújt így jóval hidegebbnek éreztük a -13C-t. A hó szerencsére nem olvadt :) A pályák 80% nyitva volt. Az Eiger nordwantól lecsúszni Gridelwaldba 1300 méter szintkülönbségen pedig csodálatos. 4x meg is tettük a mai nap, jó volt vonatozni mivel a kisebbik lányom 10 órakor azt mondta mikor megyünk haza mert ő már nagyon fázik. Két kör vonatozás, illetve 11 óra után besütött pár helyre a nap is, már másképp gondolta a dolgokat a lányom is. Mondtam is neki a szezon legjobb haván én nem megyek haza. Ki merem jelenteni Grindelwald Wengen szerintem a legjobb síterep Svájcban ahol eddig síeltem. Van két szánkópályája is, Männlichen illetve Kleine Scheidegg mellet. A pályák minden tudásszintnek megfelelnek, van kezdőknek lankás hely, de ott van a Lauberhorn ahol a lesiklást rendezik. A liftek elég modernek, szóval nekem ez egy öt csillagos síterep. Így, hogy sok pálya nyitva van ki merem ezt jelenteni. Teszek fel pár képet.
2000 méteren Kleine Scheidegg mellett 14 óra után itt hamarosan árnyék lesz a magas hegyek miatt Wetterhorn (3672m) hóból nem volt hiány pályán kívül is Grindelwald jobbra a Wetterhorn havas erdő az Eiger csúcsa Männlichenről nyugat fele a Schilthorn látszik középen jobbra a Männlichen -13C volt reggel 1800 méteren
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.11.26. 19:59
(Üzenetazonosító: 196870)
TibiF Hozzászólások: 494
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Ma ismét Grindelwald-Kleine Schiedeggen síeltem. Az időjárás egy kicsit bekavart, szerdától péntekig anticiklon volt Svájcban ragyogó napsütéssel szombattól(direkt kitolás az emberekkel) pedig egy hideg front jött. Szombaton egész nap esett az eső a völgyben a hegyekben hullott a hó. A szombati nap így kiesett síelés szempontjából maradt a vasárnap. Szerencsére a hideg front tovább vonult, vasárnapra nem mutattak annyi csapadékot így vasárnap Grindelwaldba mentem. Erre a hétvégére több pályát ígértet. Hezitáltam Grindelwald és Mürren/Schilthorn között de utóbbira azért nem mentem mert csak 3 pálya volt nyitva és a legmeredekebb pálya ami a Piz Gloriaról indul nem volt nyitva. Így maradt ismét Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen.

Ezen a hétvégén több pálya volt nyitva.Ha múlt hétvégén azt mondtam kb. 20-30% a pályáknak volt nyitva akkor most kb. 30-40% lehetett nyitva. Új pályák amelyeket ezen a hétvégén nyitottak: le lehetett síelni 1800 méterről 1300 méterig (Brandegig) illetve a Männlichen hegyre is fel lehetett menni és lecsúszni. Igen ám de Männlichenről nem lehetett átcsúszni Kleine Scheidegig(mivel a liftek nem működtek), igazából itt csak 2 felvonóval 3 pálya működött elzárva a külvilágtól. Ezt most nem próbáltam ki, majd ha át lehet csúszni akkor kipróbálom.

Amit kipróbáltam a völgyig való csúszást, hivatalosan nem volt nyitva de mások mentek előttem, az utat ismertem a nyári túrázásaim alkalmával, eltévedni nem lehetett. Hideg volt ma, a maximum -6C volt, jó volt többször vonatozni (ott melegedtem) nem fáztam napközben de jó volt 10-15 percre beüli valahova ahol meleg volt. Nap nem sütött, végig felhős ködös idő volt. A pályák tökéletesek voltak, igazi tél van a hegyen meg a völgyben mintha tél közepe lenne. Mikor a parkolóban kiléptem a kocsiból Grindelwaldon olyan 10-15cm hó lehetett (még nem volt eltakarítva a hó). Kleine Scheideggen mikor leléptem a vonatból akkor takarították a havat olyan 20-30cm hó lehetett 2061m-en. Tehát amíg ígértek a 40 cm havat a hegyen szerintem bejött. A pályán nagyon kevesen voltak, lehet ez annak tudható be, hogy sokan azt gondolták rossz idő lesz. Tényleg nem volt jó az idő de annyira jó volt a hó, meg a pályák mintha február közepe lenne. Ez tökéletes hely. Gyerekeknek meséltem mikor hazaérkeztem milyen volt a mai síelés (mert ma nem jöttek velem), mivel volt nekik más programjuk, azt mondták jövő hétvégén is ide kell menni. Mondtam menjünk már máshova mert több síterep is lesz nyitva decembertől. Tehát nem kizárt, hogy egy hét múlva ugyan erre a helyre megyünk.
a fenyők roskadtak a sok hótól a hóágyuk a völgyben egész nap működtek pálya mellett térdig ért a hó egy hete a gyerekeim itt játszodtak a mély hóban, most a nyomok nem látszanak PB260032.JPG a 7:55-ös vonat utolsó vagonjában csak egyedül ültem, pedig ez a vonat mindig tele van
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.11.19. 11:52
(Üzenetazonosító: 196706)
TibiF Hozzászólások: 494
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Grindelwald a kedvenc helyem Svájcban, nyáron sokat jártam ott túrázni. Síelni eddig azért nem voltam ott mert mindig tervbe volt véve de végül is máshova mentünk. Jungfraujochon voltam már párszor, de ott igazi síterep nincs, az a hely a turistáknak van. Jó van egy pálya kb. 50 méter de az csak nyáron működik. A többi rész amit Jungfraujochon láttam az túra síelős rész.

Tegnap több pálya azért nem volt nyitva Grindelwaldon mert még nincs kész. A ratrakok végig napközben dolgoztak és készítették elő a többi pályát. A hóágyuk is működtek délelőtt. Az a négy pálya amin síeltünk látszott, hogy elő volt készítve, volt egy alapja, azokat a pályákat nem most kezdték el csinálni. Síelni így is lehetett 1800m és 2300m között. Délután voltak akik Brandegg-ig lesíeltek, de hivatalosan azok a pályák nem voltak nyitva. Sőt többen egészen a völgyig síeltek zárás képen. Tehát aki akarta annak összejött az 1300m szintkülönbség.
Feladó:  supershapeFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.11.19. 09:33
(Üzenetazonosító: 196702)
supershape Hozzászólások: 73
Regisztrált: 2007.11.30.
43 síterepet értékelt

Nekem az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb kedvencem ez a síterep. Sajnos már elég régen jártam ott utoljára :(. Kicsit meglepődtem, hogy még nem jártál ezen a rendkívüli síterepen, de látom egyből megkedvelted. A síbérlettel egyébként Interlakenből is fel lehet utazni akár Grindelwaldba, akár Wengenbe és Természetesen Mürrenbe is. A Jungfraujochra viszont kiegészítő jegyet kell venni aminek az ára elég barátságtalan, de egyszer mindenképp érdemes felmenni ha szép az idő.
Előzmény: (TibiF 196701)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.11.18. 20:41
(Üzenetazonosító: 196701)
TibiF Hozzászólások: 494
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Ma megnyitott Grindelwald-Wengen. Igaz csak hétvégére de ma volt az első síelős nap ezen a síterepen ebben a szezonban. 4 pálya volt nyitva négy felvonóval. Ne fussunk annyira előre az időben. Kezdjük a múlt hétvégével, akkor azt láttam néhány síterep nyit Ausztriában ezen a hétvégén, illetve a sielok.hu-n olvastam, hogy idén először Svájcban "felébredtek" és létrehozták a top4.ski síbérletet amely Hasliberg, Jungfrau, Gstaad illetve Adelboden síterepeket foglalja magába. Rövid gondolkozás illetve megbeszélés a családdal arra a következtetésre jutottam, hogy ezt a síbérletet "nekem" találták ki. Meg is rendeltem, szerdán már azt láttam Wengen-Grindelwaldban nyitnak hétvégén, akkor gondoltam arra akár ide is mehetnék síelni. Szerencsére péntekre megjött a síbérlet (a gyerekek és az én örömömre) ami azt jelentette szombattól mentettünk síelni Grindelwald-Wengenbe.

Szombatra az idő is tökéletes napsütés szélcsendet mutat a hegyekbe szóval indulhat a síszezon. Előtte tanulmányoztam a síterepet, ide csak a WAB-al (Wengen Alpen Bahn) lehet feljutni vagy gyalog :). Nem volt számomra egyértelmű, hogy meg kell vegyem a felvonó jegyet a vonatra vagy nem. Mikor levonták a számlámról a síbérlet árát akkor láttam, ugyanaz a tulajdonos a síbérletnek mint a vonat üzemeltetőjének. Szóval Wengebe vagy Grindwlealdon ha megveszed a napijegyet a hegyi vasutat használhatod.

Ma 4 pálya volt nyitva 4 felvonóval. Otthon 3C volt mikor Grindwelwaldba érkeztünk -8C volt a völgyben. Tökéletes volt a hó, a nap is csak délután sütött be (az Eiger takarta a napot). A pályák tökéletesek voltak nem olvadtak, 12 órakor is -4c volt 1800 méteren. Novemberben ilyen jót még nem sítetem, nem gleccseren. Ez a hely egy tökéletes síparadicsom, itt rendezik a Lauberhornrennen Wengen síversenyt. Szerintem max. a pályák 20% volt nyitva de szerintem ez tökéletes hely. Nem voltak sokan, a gyerekek is élvezték, szezonkezdetnek szuper, ide még vissza térek mikor több pálya lesz nyitva.

Grindelwald-Wengen novemberben csak hétvégén lesz nyitva, decembertől kezdődik majd a teljes síterep nyitás.
reggel szépen vasalt pályák fogadtak kék ég minden felé a Schilthorn szemben itt még a nap nem sütött be a völgybe Az Eiger 3970m a pályán nem sokan voltak a vögylben Grindelwald, jobbra a Wetterhorn (3672m) hóból nem volt hiány igazi téli táj fogadott a hegyen pályán kívül is lehetett síelni Mönch és Jungfrau csúcsok Jungfraujoch a völgyben felhős idő volt
Feladó:  pocahontasNőProfi síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2012.12.16. 19:05
(Üzenetazonosító: 146467)
pocahontas Hozzászólások: 58
Regisztrált: 2012.10.14.
8 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Köszi az infót. Megy valaki mostanában Lautenbrunnenbe?
Előzmény: (borz000 145647)
Feladó:  borz000Férfi
Dátum: 2012.12.09. 23:31
(Üzenetazonosító: 145647)
borz000 Hozzászólások: 10
Regisztrált: 2012.12.05.
3 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Még egy link, amin csak Kleine Scheidegg és Ma:nnlichen terepek vannak. Ezen jobban látszanak a pályák, mint a sielok.hu képén (Jungfrau régió képe), valamint friss nyitvatartás-infó is van rajta.

http://www.jungfrau.ch/en/tourism/ski-region/kleine-scheidegg-maennlichen/weather-piste-in...
Feladó:  borz000Férfi
Dátum: 2012.12.09. 23:10
(Üzenetazonosító: 145644)
borz000 Hozzászólások: 10
Regisztrált: 2012.12.05.
3 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Hello,

Elég régóta nem volt beszámoló erről a terepről, pedig megerdemli ;)

Két hétvégét volt alkalmam eltölteni itt, december 1. 2. 8. és 9.
Második hétvégén a szomszéd hegyen lévő Schilthorn-ra készültünk, de sajna egy jó része le volt zárva lavinaveszély miatt.
Leírásomban főként a Kleine Scheidegg részről írok, egyrészt mert az első hétvégén csak az volt nyitva, a második hétvégén ugyan "átnéztünk" Ma:nnlichen-re, de az előbbi valahogy jobban tetszett, így pár csúszás után már mentünk is vissza.
December elsején nyitott a terep (első hétvégén 30% kedvezmény, jövőre is lehet nézegetni a jungfrau.ch -t nyitási akcióért).


Parkolás
========
Két helyen parkoltunk:
Grindelwald Grund - szabadtéren közvetlen a pályaudvar mellett, 6CHF/nap
Lauterbrunnen - Parkolóhaz, időre megy a parkolás, kb 9-10 CHF reggeltől pályazárásig. Fedett, de az oldala nyitott, tehát csak hó ellen véd, viszont ugyanolyan hideg van mint kint.

Feljutás
========
Mindkét helyről fel lehet jutni vonattal. Vannak kabinos felvonók is, de azok csak részben működtek, nem részletezem, a vonattal nem volt probléma. Vonatról érdemes előre tájékozódni, átlag félóránként járnak, de némelyik csak félútig megy, ma épp cserélgették a menetrendet, szóval röviden: jungfrau.ch (vagy csak odamész és vársz)
Ami engem kicsit meglepett, hogy ez nem csak egy vágány, hanem egy komplett fogaskereű vasútrendszer, tehát figyelni kell hogy melyik vonatra szállsz fel. Most ünneplik a Jungfrau vasút jubileumát.
TIPP: Ha minden utánajárás nélkül csak gyorsan mennél már valahova csúszni, akkor azt javaslom, ülj fel a Kleine Scheidegg-re tartó vonatra.
A skipass-t meg lehet venni már a vasútállomáson, ami egyben a vonatra is érvényes (kivéve Jungfraujoch, de oda úgysem síelni mész ha mész). A vonatút kb 25 perc, közben már lehet ámuldozni a tájon.

Na és végre jöjjön a lényeg :)
==============================
Ez a hely egyszerűen fantasztikus... Hozzá kell tenni, idén a Svájciak is azt mondják, hogy ilyen szuper télkezdet már rég nem volt, általában esik egy kupac hó novemberben, aztán elolvad, de idén jött a hó, azán megint jött, jött, jött és még mindig jön :)

Tömeg...
--------
Na az nem volt. Talán még nagyon szezon eleje van decemberben? Soha egy felvonóra sem vártam 1 percnél többet.

Pályák
------
Jól kezeltek, talán a kis tömeg miatt még délután is találkoztunk friss ratrakos csikozással. Amúgy pályán keveset voltunk, csak ha éppen ködös volt az idő.

Freeride
--------
A pályák mellett akkora hatalmas mennyiségű kezeletlen terület van, hogy mind a négy napot gyakorlatilag végig szűzhóban töltöttük, még ma, egy héttel nyitás után is tudtam szűzhóba íveket húzni.
Először is, nagyjából az erdős részekre (térképen bejelölve) tilos menni az élővilág védelme érdekében. Ezen kívül tapasztalataim (és meglévő ívek) alapján bárhol lemehetsz a pályáról minden probléma nélkül, nekem a legjobban a következők tetszettek
- Lauberhorn felvonó alatt, mindkét oldalán.
- Lauberhorn felvonó után kb 50m, lesz egy kis domb balra, oda felmész, aztán onnan le :)
- Eigernordwand felvonó után a pálya megy előre, majd egy hosszú jobb kanyar. Kb a kanyar végénél balra le
- Wixi felvonó környéke
Egyetlen helyet nem ajánlok erre: az Eigernordwand után rögtön jobbra, majd át a (lesiklás szerinti) jobb oldalára a felvonónak. Messziről jól néz ki, de sok éles kő van a hó alatt.
Ezekből néhány talán térképen jelölt pálya vagy az lesz később (ma is épp végigszántottak egy korábban összefüggő területet :( ), de mivel sajna hiányos a pályák jelölése, többet ér a leírás.
Összességében hatalmas élmény volt a szűzhó, főként hogy ezelőtt snowboarddal még nem volt rá alkalmam kipróbálni, most meg mindjárt négy napig.

Idő
---
A fenti részeken néha ködös, szeles, amolyan "jöttegyfelhősleszálltközénk", akkor kicsit lejjebb érdemes próbálkozni. A pályák a napos oldalon vannak. Személy szerint nem szeretem az árnyékos pályákat, de itt ilyet nem láttam.

Ami még jó...
=============
Éppen kutyás-keresős traininget tartottak, bizonyára jól felkészült a mentőcsapat.

Lejutás
=======
Jobb helyeken le lehet menni a parkolóig, mint itt is, illetve majdnem teljesen. Grindelwald Grund-hoz le tudsz menni, viszont Lauterbrunnen-hez csak Wengen-ig lehet csúszni. Sajna most a vilagkupa pályája (45) részben le volt zárva. Gyönyörű fenyveserdőn keresztül vezet az út, a faluban (Wengen) érdemes lassítani :)))


Negatívum
=========
- Gulasch suppe ~ 9-12 CHF. Átlag kaja 17-20 CHF. Forralt bor 6.5 CHF (--> Grindenwald Grund vasút melletti büfé: 3.5ö CHF egy hideg szendvics, ami szinte ingyen van a többi kaja árához képest)
- Láthatóság... Néha leszáll a köd vagy felhő vagy ki tudja mi, de akkor aztán semmit sem látni :( És ez sajna elég gyakran előfordult. Nem tudom hogy ez egész Svájcra jellemző, vagy csak véletlen? Valahogy Ausztriában mindig csak napsütés van, akárhova megyek...
- séta felfele: Sajnos itt-ott elbénázták a pályaépítést, rossz helyre tették a felvonókat és ráadásul utána is lusták voltak kijavítani a hibákat, pedig egy egyszerű kis földmozgatással helyre lehetne hozni. Sajna sok helyen előfordul, hogy nem tudsz elég lendületet venni ahhoz, hogy felérj a következő dombra, ami elég bosszantó, különösen snowboarddal. Vagy nézzük mindjárt az induló terepet: az egyik felvonóhoz kb 20 méter szintkülömbséget kell leküzdeni. Miért nem tették lejjebb a felvonó alját?? de ha már ott van épitettek egy kis húzókötelet, amit beállitottak úgy, hogy a kötél fél méterre van a földtől, alatta már pont egy méteres szakadék van, és mellette meg mindjárt valami karók, nehogy biztonságban legyél. Használhatatlan.
- kissé hiányos a pályák jelölése

De ettől még 5 pontot kap a hely :)

Üdv.:
Zoli
Feladó:  MMFérfiHaladó síelő
Dátum: 2009.06.24. 23:03
(Üzenetazonosító: 68564)
MM Hozzászólások: 473
Regisztrált: 2008.11.20.
22 síterepet értékelt

Hello,

Ide készülünk a hétvégére, persze nem síelni, hanem túrázni (élvezni a látványt) és erősíteni a következő síszezonra...:-)

Majd irunk.

Üdv
MM
Feladó:  MMFérfiHaladó síelő
Dátum: 2009.03.02. 20:05
(Üzenetazonosító: 66781)
MM Hozzászólások: 473
Regisztrált: 2008.11.20.
22 síterepet értékelt

Hi supershape,

Nos látom ez már-már mánia...Nagyon helyes. :-)

Az egyik legszuperebb vidék síelés szempontjából és az általad leírtak miatt nyáron is.

Crans Montanaban még nem jártunk, de ami késik nem múlik. Már voltunk Verbierben, Veysonnazban... nagyon-nagyon jó helyek...2 hete voltam 1 napot a Les Portes du Soleil svájci részén, az is nagyon szuper volt!

De nekünk nagyobb élmény volt a Jungfrau környéke...Meg a Val d'Anniviers.

Legfrisebb élményünk az elmúlt hét 5 napos síutja és...KÉSZEK VAGYUNK!!!

VALAMI CSÚCS VOLT!!!

Zermatt és Saas-fee...

Csak bírjam összefoglalni írásban. :-)

Üdv
MM
Feladó:  supershapeFérfiHaladó síelő
Dátum: 2009.02.25. 18:26
(Üzenetazonosító: 66414)
supershape Hozzászólások: 73
Regisztrált: 2007.11.30.
43 síterepet értékelt

Hi MM!

Miért pont a Jungfrau régió? Mert az egyik legjobb, pláne, ha nem csak a síelési lehetőségeket veszed figyelembe. Fogaskerekű vasútak, az Eiger, a Mönch és a Jungfrau látványa, az Aletsch gleccser, a 007-es étterem a Schilthornon. Soroljam még? Amúgy Svájcban ezen kívül csak a Portes du Soleil régióban síeltem, de mindenképen szeretném kipróbálni a 4 völgyet, Saas-Fee-t, Crans Montanát, és persze Zermattot :) Jó havat és síelést a hét végén.

Üdv:

Supershape
Feladó:  MMFérfiHaladó síelő
Dátum: 2009.02.23. 21:24
(Üzenetazonosító: 66221)
MM Hozzászólások: 473
Regisztrált: 2008.11.20.
22 síterepet értékelt

Hi,

Szuperek a képek! :-)

Arra azért kiváncsi lennék hogy hogyan is jött pont a Jungfrau régió...nem éppen általános dolog, mint a fórum is mutatja - persze főleg ha az anyagi oldalát nézed (Forint árfolyamtól függetlenül is...) De mint a szállásotok mutatja itt általában (kivéve a nagyon ritka esetet) a pénzért szuper minőséget kap az ember...ezt is számitásba kell venni...:-)

Máshova is szoktatok jönni?

Üdv
MM
Feladó:  supershapeFérfiHaladó síelő
Dátum: 2009.02.23. 20:24
(Üzenetazonosító: 66211)
supershape Hozzászólások: 73
Regisztrált: 2007.11.30.
43 síterepet értékelt

Hi MM!
Teszek még fel néhány képet, de ezek nem adják vissza a hely igazi szépségét, bár Te azt úgyis ismered :). Az appartmanunk Grindelwaldban az Endwegen volt 200 m-re a központtól, a neten találtam és foglaltam le még nyár elején. Gyönyörű és hatalmas volt a lakás, csak az ára :( - mikor lefoglatam, akkor se volt olcsó, de akkor még csak 150 Ft volt egy CHF. Kérdésedre a válasz: Pécsről a szlovén - olasz irány a legkézenfekvőbb.

Üdv:
Supershape
DSC-0214.JPG DSCN1118.JPG P2130228.JPG DSC-0163.JPG DSC-0184.JPG
Feladó:  MMFérfiHaladó síelő
Dátum: 2009.02.21. 19:29
(Üzenetazonosító: 66011)
MM Hozzászólások: 473
Regisztrált: 2008.11.20.
22 síterepet értékelt

A szerkesztőség ezt a hozzászólást kiemelte, és megjeleníti a síterepről írt élménybeszámolók között.
Hi supershape,

Örülök hogy jól éreztétek magatokat - még az idő ellenére is.

Ez a jó hozzáállás...:-)

Nekünk is a legszuperebb síélményünk itt volt - lehet olvastad - egy hétvégén, amikor szombaton havazásban és 10m látótávolságban síeltünk a Mannlichenen (de pont ezért volt kihivás és jó...) másnap pedig verőfényben csúsztunk.

A hely, igen, fantasztikus. Szerintem minden síelőnek át kellene élni az élményt itt!!! :-) Igaz nincs 400km pálya, de ami van azok szuperek, és az orrod előtt ott van még 2000m sziklafal, az Eiger, stb...Sok mindent láttunk már Svájcban, de itt nagyon különlegesek a völgyek és hegyek ugyebár...:-)

Fotókat még lőhetnél fel, ill. érdekelne pár szó a szállásotokról.

1 kérdésem azért van. Hogyhogy Olaszország felé jöttetek?

Üdv
MM

következőutolsó laponként: összesen 37, rendezés:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 6 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...