Wengen - Jungfraujoch Svájc

Síterep adatok
Magasság
944 - 2400 m
Szintkülönbség
1456 m
Sípályák hossza
102 km
Liftek száma
24
8
10
2
1
3
33 km
56 km
13 km
Síszezon időszaka: 2022.11.26. – 2023.04.16.
A síterep nyitva van. 5 km pálya és 5 lift üzemel. Részletek
Budapest: 1109 km, 11 óra 31 perc Útvonalterv
Felnőtt napijegy: 75 CHF    Gyerek napijegy: 38 CHF
Régióbérlet: Top4 Skipass
Időjárás előrejelzés
MaHolnapHolnapután
-7°C
2°C
-10°C
-2°C
-11°C
-1°C
Hójelentés
Hóréteg
0 - 30 cm
Lift üzemben
5/24
Pálya üzemben
5 km
Utolsó havazás
2022.11.23.

Wengen - kapcsolódó információk

Wengen - fotók a síterepről
Nézd meg a képeket Töltsd fel te is képeidet!
A síterep bemutatása
Wengen az Eiger, Mönch és Jungfrau lábánál fekszik, 100%-osan autómentes övezet. A völgyben lévő parkolóból egy keskeny nyomtávú vasút viszi fel az utasokat az 1274 méter magasan fekvő, patinás szállodasorral rendelkező üdülőhely központjába. Wengen hírnevét többek között a Lauberhorn Sí Világkupa versenynek is köszönheti.

A síterep Budapesttől 1150 km-re található, Zürichtől 130, Luzerntől 80, Berntől 70 km-re. A terepet két irányból lehet elérni: Grindelwald felől, vagy Wengen (Lauterbrunnen) felől. Autóval érkezők vagy Grindelwald Grund parkolóiban, vagy Lauterbrunnen parkolóházában tudják hagyni kocsijukat (Lauterbrunnenből vonat visz fel Wengenbe, illetve közvetlenül tovább Kleine Scheideggig). Grindelwaldból három lehetőség van feljutni a síterepekhez: vonattal Kleine Scheideggig (Grindelwald, illetve Grindelwald Grund állomásokról), a Männlichenbahn felvonóival a Männlichen csúcsra (Grindelwald Grund állomástól 10 perc gyalogút a Männlichenbahn kiinduló állomása), illetve a Firstbahn felvonóival a First alatt elterülő pályarendszerhez. Wengenből két módon érhetünk fel a síterepre: vonattal Kleine Scheidegg állomásig, illetve a Männlichenbahn felvonójával a Männlichenre. A Grindelwald felőli megközelítés praktikusabb, hiszen innen a két részre tagolt pályarendszer (First [Grindelwald keleti hegyoldalában], Kleine Scheidegg-Männlichen-Wengen [Grindelwaldtól nyugati irányban Wengenig]) mindkét része közvetlenül megközelíthető. A Grindelwald felől való feljutás idejének csökkentése és komfortosságának növelése érdekében a 2019. decemberétől a Grindelwald-Männlichen felvonó felújítása befejeződik (modern kabinok, kapacitásbővítés és utazóidő csökkentése 19 percre), valamint 2020. végére elkészül az Eigerexpressz, amely Grindelwald Grund állomásról közvetlen, komfortos és gyors (15 perc menetidő) összeköttetést jelent Eigergletscher állomásig.

A síterep két jól elkülönült részre tagolódik: Grindelwald-First, illetve Grindelwaldtól nyugatra Wengenig elterülő síterep (Kleine Scheidegg, Männlichen, Lauberhorn, Eigergletscher, Wengen). Célszerű a két terepet különböző napokon használni, mivel mindkét terep önmagában is kiterjedt, és elegendő élményt nyújt egy-egy teljes napra.

A síparadicsom 940 és 2320 méter között fekszik, azonban a Jungfraujochbahn egészen 3454 m-ig visz fel (ez nem sízhető). A síterületre vasúttal is feljuthatunk, de választhatjuk a négyszemélyes kabinost is. A vasúttal kb. fél óra alatt a pályákhoz lehet érni, és az Eigergleccser állomásnál kell kiszállnunk. Innen többségében nehéz pályákon haladhatunk tovább Wixi felé. Itt kék duplaszékes indul, az egyik a Kleine Scheidegg irányába, míg a másik a Lauberhornra visz fel. A Lauberhorn pályán egészen a kétüléses aljáig lemehetünk, majd innen ismét fel. Ha felértünk számtalan lehetőség közül választhatunk, vonatkozzon az akár felvonóra, akár pályára. Érdemes Grindelwald Grund felé továbbhaladnunk, ide két könnyű és széles pálya visz le. Húzóliftek segítségével a Männlichen-i részre is átmehetünk, ahol a wengeni kabinosnak van a végállomása. Männlichen és Wengen között nincs pályaösszeköttetés, így három négyülésessel kell először a Kleine Scheidegg felé menni, majd innen következhet Wengen. Männlichenből egyébiránt egy csodálatos 7 km hosszú pálya visz lefelé, Grindelwald-Grund irányába.

A kedvező adottságoknak köszönhetően a pályák többsége rendkívül kényelmes, széles, gyönyörű panorámával, és több esetben lehet választani könnyebb (kék) vagy nehezebb (piros, illetve fekete) pályán való lejutás közül a csúcsokról. A kezdőbb síelőknek javasolt a Männlichenről, vagy Kleine Scheideggről, illetve az Eigergletscher alatt induló széles, kényelmes kék pályákat kipróbálni a Grindelwald-Wengen területen, míg a First terepen az Oberjoch, Schilt és Hohwald nyújt könnyű, ámde széles pályákat a legmagasabb pontokról is kiindulva. A piros pályák uralják a síterepet abból a szempontból, hogy minden csúcsról vezet le piros pálya, amelyek ugyancsak szélesek és kényelmesek. A komolyabb tapasztalatot igénylő fekete pályák közül az Eigergletschert, a Lauberhornról induló pályákat, illetve a Honegg csúcsáról levezető pályákat ajánlom. A jelzett pályákon kívül csodálatos és gazdag off-pist síelési lehetőség várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat, elsősorban a Männlichen keleti lejtőin, illetve a First régióban Oberjoch és Schilt alatt fantasztikus kilátással az Eiger-Mönch-Jungfrau triászának árnyékában.

Tanulók és kisgyerekek számára jól elosztva számos elkülönített tanulópálya lett kialakítva a Kleine Scheidegg alatt, Männlichennél, Wengen Männlichenbahn állomásnál, illetve közvetlen a Firstbahn Grindelwaldi völgyállomása fölött Bodminál.

A több adrenalinra vágyók számára ajánlott a First területen a két Snowpark (Oberjoch és Bärgelegg alatt), a cross-sípálya (Schilt), illetve az sebesség és pályaidőmérő pályák látogatása az Oberjochról indulva. A Kleine Scheidegg környékén pedig a Lauberhornról levezető sívilágkupa pályán bizonyíthatják be a profik hogy mire képesek idő és sebesség szempontjából.

A szezon a hóviszonyok függvényében általában december elejétől április második feléig tart.

A sípályák mellett számos komoly szánkópálya (Firstről indul a világ leghosszabb -15 km - hosszúságú szánkópályája, amely Grindelwald faluig visz) valamint kijelölt és biztonságos hótúrázási lehetőség várja a nem kimondottan síelni vágyókat.

Végezetül, nem lehet szó nélkül hagyni a Jungfraujochra való kirándulás lehetőségét, amit "Top of Europe"-ként reklámoznak. Kleine Scheideggről visz fel ide a hegyivasút Európa legmagasabb vasúti állomására (3454 m), több kilométeren keresztül a hatalmas Eiger és Mönch szikláiba fúrt alagúton keresztül, ahol igazi kirándulóélmények várják az ideérkező vendégeket: kilátópontok az UNESCO világörökséghez tartozó svájci alpokra és gleccserekre (Jungfrau, Aletsch), snow fun az Aletschgleccser platóján (síelés, szánkózás), 360 fokos moziélmény, jégpalota, kirándulás a Mönchsjochhüttéhez, és számos más első osztályú svájci specialitás. Az ide kirándulók csupán ennyit javasolnak: aki megteheti, annak ezt az életben egyszer át kell élnie.

gabesz777 beszámolója alapján frissítve
Olvasd tovább

Szállásajánlatok

Booking.com
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.