Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

HONDA KUPA Donovalyban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: HONDA KUPA Donovalyban
2017.02.02. 10:39
Visszatekintés az elmúlt 25 év versenyeire – 25 éves az Országos Amatőr Gyermeksíbajnokság


1993 A legelső verseny – Tyrolia Kupa

1993. február 13-én, az ausztriai Semmeringen (Hirschenkogel) került megrendezésre az első Országos Amatőr Gyermeksíbajnokság. A verseny fővédnöke Dr. Jeszenszky Géza Magyarország akkori külügyminisztere volt, Ausztria részéről pedig Alois Mock osztrák külügyminiszter. A verseny ötletgazdája és igazgatója Fehér Gyula a Külkereskedelmi Sport Club Síiskolájának vezetője. Az ötletet az adta, hogy országos síversenyeket leginkább a leigazolt versenyzőknek hirdették meg. A sísport népszerűségének évtizedek óta tartó növekedése, majd a határok megnyílása együttesen hatott oda, hogy egy ilyen amatőr jellegű versenyre az igény erőteljesen megjelent. Az első versenyen a rajtolók száma 212 fő gyermek volt. Az értékelés ekkoriban csupán három korosztályban történt. Névadó szponzor a Tyrolia gyár, a legnagyobb támogató pedig az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet volt. Ekkoriban még nem volt hóágyú Semmeringen, így évekig elég izgalmas volt a szervezés. Későbbiekben két alkalommal is halasztani kellett a versenyt hóhiány miatt.

1999 A hetedik verseny – különvonattal Semmeringre

A hetedik Tyrolia Kupára már 750 fő nevezett és csaknem 700 fő rajtolt. A MÁV – Magyar Állam Vasutak Zrt. és az Osztrák Szövetségi Vasutak (Österreichische Bundesbahnen, ÖBB) jelentős támogatásának köszönhetően, osztrák-magyar együttműködésben különvonat indult Budapestről, melynek ára oda-vissza csupán 500,- forint, az egynapos síbérlet pedig 900,- forint volt. Ekkor már hét különböző kategóriában indulhattak a csemeték. Óriási szervezés volt maga a verseny és a különvonat is. Csak egy példa: a semmeringi vasútállomás túl rövid volt a 13 vagonból és két mozdonyból álló szerelvényhez – a vonat nem fért el – így a versenyzők és családtagjai leszállása után csak a kb. 60 km-re lévő Bruck an ber Murban tudott „parkolni” a verseny ideje alatt. Erős támogató volt maga a helyi sílifttársaság is. Ebben a szezonban került megrendezésre először Semmeringen a FIS női világkupa futama, így számukra jó alkalom volt a síterep népszerűsítése. Kiemelt támogató volt a Benetton Sportsystem, és a Nordica hazai képviselete.

2000 – 2004 Új szponzor – Volvo

Új és igen erős szponzor vette át a főtámogatói szerepet, a Volvo. Ettől kezdve a verseny rendezését a Külker SC-től a Lavina-Sport Kft. (SkiOutlet.hu) vette át. Gyakorlatilag ugyanazon személyek vitték tovább a rendezést. A Volvo erős támogatóként tovább növelte a verseny színvonalát. Ebben az időben a szervezők és rendezők létszáma jelentősen növekedett, több mint 30 fő volt. Ekkorra már kiépült a profi hóágyúrendszer Semmeringen. Ennek köszönhetően már nem volt aggódás a hóhiány miatt, legfeljebb az optimális időjárás miatt voltak kisebb izgalmak. 2004-ben az ausztriai St. Coronán került sor a versenyre. Az indulók száma 200- 300 fő között mozgott. A verseny két alkalommal családi csapatversennyel bővült.

2005 – 2009 Többféle helyszín, különböző főtámogatók évei

2005-ben Alfa Romeo Kupa, St. Coronán, melyen családi verseny is volt. 2006-ban először volt magyarországi versenyhelyszín: Jeep Kupa – Kékestetőn. Hatalmas hó, kitűnő idő volt és rengeteg rajtoló. Később a Jeep Kupa Mönichkirchenben is megrendezésre került.

2009-ben a nagy gazdasági világválság kirobbanásakor a szervezők cége vállalta – más főtámogató hiányában – a főtámogatói szerepet. Ebben az évben így lett SkiOutlet Kupa a neve a versenynek, amely Mátraszentistvánban került lebonyolításra.

2010 óta a HONDA a főtámogató

A Honda által támogatott versenyekre az első két alkalommal hazai pályákon került sor, 2010-ben Mátraszentistvánban, 2011-ben Eplényben. A hazai sípályák üzemeltetői mindig, mindent megtettek az ideális feltételek biztosításáért., ennek ellenére a 20. verseny új helyszínt hozott. 2012-től (2017-ben már hatodik alkalommal) a szlovákiai Dóvalban (Donovaly) várják a szervezők a rajtolókat. Az eredmények már 13 különböző korosztályban kerülnek kiértékelésre, külön leányok és fiúk. Minden év külön kategória, így már összesen 78 darab dobogós helyezést lehet elérni. A versenyen egyébként mindenki egyforma tárgyjutalmat kap.

2012 A huszadik verseny, először Donovalyban (Dóval)

2012-ben a 20. versenyen, a jubileum alkalmából minden rajtoló külön-külön kupát is kapott. A verseny védnökei szlovák részről Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter, magyar részről Dr. Martonyi János magyar külügyminiszter volt. A verseny kiírása az évek alatt egyre inkább az amatőr sízőket támogatja. A hazai versenysport utánpótlásbázisának is alapját adja az elmúlt 25 év.

2017-ben Szíjjártó Péter vállalta a fővédnöki szerepet. Dr. Jeszenszky Géza, a legelső fővédnök a 25. versenyen jelen lesz, unokáival együtt.

A Honda Kupa kiemelt támogatója a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal. A budapesti kirendeltség vezetőjének, Jelinek Szonjának a munkája és lelkesedése rendkívüli módon erősíti a verseny sikerét. Régi segítője a versenynek Klausmann Viktor, aki a Magyar Síakadémia jeles tagjaival tereli a gyermekeket.

Az elmúlt hat év bizonyítja a jó döntést: Donovaly tökéletes helyszín és a Honda pedig az eddigi legkövetkezetesebb főtámogató, mivel már nyolcadik alkalommal főszponzor!

A 25. jubileum alkalmából újra minden induló kupát kap, az eredményétől függetlenül! A verseny szervezését a mai napig ugyanaz a csapat végzi aki 25 évvel ezelőtt elkezdte. Az adminisztrátorok, a döntőbíró, a rajtbíró, a versenyigazgató nagyrészt ugyanazon személyek. Van aki már 70 felett jár, de még mindig lelkesen vesz részt a szervezésben. Szerencsére a versenyen már jelen vannak a versenyt továbbvivő ifjú titánok is! Reméljük a verseny megéli majd a félévszázados kort is.

Nem kell sokat várni 2042-ig -hiszen nagyon rohan az idő!

Képek, videók, linkek az elmúlt 25 évről:

http://sieljitthon.hu/klaszterunk-tanulmanyutra-indul-a-tatraba/#more-3052
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.