Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Fizetés bankkártyával - külföldi tapasztalatok

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 11, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  gradinarFérfi
Dátum: 2013.03.01. 13:23
(Üzenetazonosító: 156357)
gradinar Hozzászólások: 14
Regisztrált: 2013.01.25.
11 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A Te hozzászólásod is csak annak ékes példája, hogy ebben a témában a józan közgazdasági logika az elsődleges szempont, viszont (más honlapokon szerzett tapasztalataim alapján is bátran kijelenthetem) a szubjektív ítélet majdnem ugyanolyan fontossággal bír az egyén döntése szempontjából.
G.
Előzmény: (zerge 156332)
Feladó:  gradinarFérfi
Dátum: 2013.03.01. 13:19
(Üzenetazonosító: 156356)
gradinar Hozzászólások: 14
Regisztrált: 2013.01.25.
11 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Nagyon szívesen.
G.
Előzmény: (kiskakas8 156279)
Feladó:  zergeFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.03.01. 10:26
(Üzenetazonosító: 156332)
zerge Hozzászólások: 83
Regisztrált: 2009.11.04.
30 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Az 1. és 3. opció összehasonlításakor ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak bankban lehetvenni valutát.
A mai reggelen például a banki deviza árfolyamok 297-301 Ft/Eu közötti szórást mutatnak, ez általában megegyezik a bankkártya használatkor alkalmazott árfolyammal. A bankok valuta árfolyamai valóban magasabbak: 303-305Ft/Eu, azonban a hivatalos pénzváltók ennél jóval olcsóbbak, ma reggel 295-298Ft/Eu árfolyamon kínálnak valutát:
http://valutacentrum.hu/
Tehát az előre látható költségekre? szállás, síbérlet, tankolás, stb. érdemes előre, már ősszel figyelve az árfolyamokat valutát venni.
Így lehet például az idei sielést 280Ft/Eu árfolyamon fizetni.
A bankkártya persze mindenképp jó tartaléknak.
Előzmény: (gradinar 156172)
h i r d e t é s

Feladó:  RM
Dátum: 2013.03.01. 05:15
(Üzenetazonosító: 156321)
RM Hozzászólások: 813
Regisztrált: 2004.10.27.
75 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Nekem egy MasterCardom és egy Maestro kártyám van. (A családban van Visa is.) MasterCardot és Visa-t (dombornyomottak) egész világon jól elfogadják, normális helyeken lehet vele fizetni, ahol nem ott lehet nem is eröltetném a kártyás fizetést. (Saját tapasztalat: EU, USA, India, Kína, Ausztrália ...).

Pénz levételnél pl. Indiában 3 móda van (valami Save/Current../Credit). Ezek közül nekem csak a Currentre adott ki pénzt. Indiában van egy ~10eRp-s felső határ az automatákban egyszeri készpénzfelvétre ha jól tudom.

USA: Nagyobb értékü vásárlás esetén elkérik az útlevelet. (Ez szimpatikus)

Ausztrália: Választhatsz, hogy PIN-nel vagy aláírássak nyugtázol.

EU: Egyes nagyobb üzletláncok, pl. Osztrák Spar nem támogatja a MasterCard-ot. (Itt Maestrot fogadják csak el. Valószínűleg a másik drágább forgalmi díja miatt.)
Németországban több autómatánál (pl talán vonatjegy autómata) csak EC kártyával lehet fizetni (ez egy német szabvány), így magyar bankkártyával nem.

Ami plusz, pl. BudapestBanknál, hogy évi 7800Ft-ért az egész családnak (estünkben 5 fő) megvan az éves biztosítása.
Lásd.:
http://www.budapestbank.hu/szolgalt...atas/lakossag/biztositas-utas.php

Számlavezetési díj: Volt német Bankkártyám is számlával. Minden feltétel nélkül (pl. havi xy forgalom ...) 5EU volt a kártya éves díja. Számlavezetési díj ingyenes. Készpénz felvét/betét automatában, saját fiókban ingyenes ...
Ilyen Magyarországon tudtommal nincs. :-(
Feladó:  kiskakas8NőHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2013.02.28. 14:31
(Üzenetazonosító: 156279)
kiskakas8 Hozzászólások: 57
Regisztrált: 2011.11.01.
28 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Gradinar. Köszönöm az infókat!
Előzmény: (gradinar 156172)
Feladó:  TZoliFérfiKezdő síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2013.02.27. 09:57
(Üzenetazonosító: 156176)
TZoli Hozzászólások: 941
Regisztrált: 2004.01.22.
37 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Nekem OTP bank Maestro kártyám van. Külföldi fizetéskor (kaja, benzinkut, Billa stb) az aznapi aktuális középárfolyamon (saját OTP-s árfolyam) számolja át forintra és veszi le a kártyáról (az egyenleg értesítőn, amit havonta küldenek, mindig rajta van részletesen hogy hol, mikor, mennyi Eur volt amit átkonvertált és milyen árfolyamon).
Ha az OTP-ben váltok Eur-t, akkor az eladásin adja. Attól függően, hogy épp mi az árfolyam, lehet jobb vagy rosszabb, de általában ez utóbbi a rosszabb.
Kivéve, mikor épp akkor sieltünk, mikor valaki valami állami díjátadáskor éppen valakivel nem fogott kezett. Na, akkor éppen megugrott az árfolyam. A középárfolyam magasabbra mint előző héten az eladási. Az rosszul esett.
Előzmény: (kiskakas8 156165)
Feladó:  gradinarFérfi
Dátum: 2013.02.27. 09:25
(Üzenetazonosító: 156172)
gradinar Hozzászólások: 14
Regisztrált: 2013.01.25.
11 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Külföldön négy fő módon fizethetünk költéseinkért: 1. vásárlás betéti vagy hitelkártyával, 2. külföldi készpénzfelvétel betéti kártyával, 3. itthon vásárolt valuta, 4. külföldi készpénzfelvétel hitelkártyával.
ad 1. Általánosságban elmondható, hogy a külföldi bankkártyás fizetés a legolcsóbb opció. Az alapesetnek tekinthető forint alapú bankkártyával történő fizetésnél devizakonverzió történik, tehát a bank valamilyen, általa jegyzett árfolyamon számítja át a külföldi költésünket forintra és terheli meg a számlánkat ezzel az összeggel. A bank által alkalmazott árfolyam fajtája alapvetően a kártyatípustól (sima, dombornyomott, betéti, hitel, normál-ezüst-arany-platina fokozatú) függ. Megjegyzem, találkoztam már olyan POS terminállal, ami felajánlotta, hogy milyen pénznemben (a kártya vagy a költés devizanemében) történjék a tranzakció, de ez ma még ritkaság.
ad 2. Az itthoni valutavásárlás tényleges alternatívája. Fajlagosan a második legdrágább opció. Az 1. pont alatt említett tényezők (kártyatípus, árfolyam) mellett figyelembe kell venni, hogy ennél a tranzakciótípusnál rendszerint fizetendő valamilyen egyszeri készpénzfelvételi díj is (ennek mértékének szintén a banki szerződésekben lehet a nyomára akadni). Ennél az opciónál ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a bankkártyákhoz általában kapcsolódik valamekkora egyszeri és/vagy napi készpénzfelvételi limit. A képet pozitív irányban árnyalhatja, hogy bizonyos kibocsátók bizonyos földrajzi régiókban díjmentességet adhatnak a bankcsoporton belül kibocsátott kártyákkal történő készpénzfelvételre. Megjegyzendő azonban, hogy még ezekben az esetekben is számolni kell árfolyamhatással, azaz a tranzakció akkor sem lesz "ingyenes".
ad 3. Előnye, hogy azonnal nyilvánvaló lesz az árfolyam és az egyszeri díjak, azaz az egész gyakorlat teljes költsége. Hátránya, hogy fajlagosan drágább, mint az előző kettő, továbbá, hogy ez a legrugalmatlanabb külföldi költési mód - vagy sikerült éppen elég pénzt kivenni, vagy nem. Ha túl sok maradt, feleslegesen vertük magunkat költségekbe (azt a lehetőséget már meg sem említem, hogy csak azért költünk el "megmaradt" pénzt, mert egyébként mit kezdenénk vele otthon - pénzbe kerül a visszaváltás is, úgyhogy inkább költsük el!), ha meg túl kevés, az éppúgy gondot okozhat.
ad 4. Csak végszükség esetén használjuk!! Díjait tekintve a legdrágább, az árfolyamhatás ugyanúgy jelentkezik, azon felül pedig a kivett összeg azonnal kamatozni kezd.
Általános jó tanács, hogy ha kártyás fizetésen törjük a fejünket, utazás előtt keressük ki és jegyezzük meg a szóba jöhető kártyás tranzakciók három fő csoportjának költségeit a bankkártya-szerződéseinkből vagy a bank általános szerződéses feltételeiből. Lehet, hogy ezek pontos értelmezése elsőre picit bonyolultnak tűnik, de különösen, ha valaki évente többször utazik külföldre, megéri rászánni azt az egy órát, és így meghozni egy hosszabb távra is vállalható döntést. A kérdéskörbe egyébként szépen bekavart a magyar bankokra közelmúltban kivetett tranzakciós adó, aminek nyomán a Magyarországon kibocsátott kártyákkal történő vásárlások általános díjmentessége sok esetben meg is szűnt.
Természetesen, ha valaki nem forint, hanem pl. euró alapú bankkártyával fizet az eurozónában (angol font alapúval Nagy-Britanniában, stb), árfolyamhatással nem kell számolnia, más költségekkel és díjakkal viszont ugyanúgy.
Nyilvánvalóan mindenki saját maga hozza meg a saját maga számára legoptimálisabb és legkedvesebb döntést, de szigorúan közgazdasági alapon összességében és általánosságban amikor csak lehetséges, kártyás fizetés javasolható, megtámogatva egy betéti kártyás készpénzfelvételi lehetőséggel. Pár egység külföldi pénz induláskor azért lehetőleg legyen nálunk, de feltételezem, hogy ez általában nem szokott gondot okozni, különösen nem az eurozónában.
G.
Előzmény: (kiskakas8 156165)
Feladó:  kiskakas8NőHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2013.02.27. 07:24
(Üzenetazonosító: 156165)
kiskakas8 Hozzászólások: 57
Regisztrált: 2011.11.01.
28 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ha van köztetek bankos, áruljátok már el, hogy megéri-e bankkártyával fizetni, vagy jobb ha itthon váltok eurót és kézspnénzzel fizetek? Tudom, hogy sokféle árfolyam van, de sosem ismertem ki magam ebben.
Feladó:  FidosanFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.02.26. 20:40
(Üzenetazonosító: 156152)
Fidosan Hozzászólások: 183
Regisztrált: 2011.02.26.
7 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

:)Francia 3 völgy: autópálya, benzinkút, mindent mindenhol símán lehet kártyával, síbérletet, apartmanban depositot,(nem vesznek leelőre semmit csak feljegyzik az adatokat, ha gond van akkor zároljék az összeget és ha nem tudtok megegyezni leszedik, de lehet kp ban is azt mikor átvették a szobát és ok minden visszaadják) boltokban, még a pályákon a sör-jager sítudásfokozót is gond nélkül. Skócia Glenshee itt is lehet, de két sor van, külon kassza van kártyásoknak az hétvégén brutál, legutóbb sípajtásom fél órát állt sorban, én rutinos vagyok, a készpénzesnél egyedül voltam :) hétköznap nem vészes 8-10 ember max... Skócia Cairngorm megy a kártya mindenhol, Skócia Glencoe..kp, legutóbb nem is volt kártyaolvasójuk, de elvileg van nekik :) Skócia The lecht : megy a kártya mindenhol, Skócia Glasgow beltéri megy a kártya, Skócia Nevis Range megy a kártya ...
Előzmény: (WAndrea 156113)
Feladó:  Olasz GergőFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2013.02.26. 12:47
(Üzenetazonosító: 156120)
Olasz Gergő Hozzászólások: 551
Regisztrált: 2007.01.26.
86 síterepet értékelt

Na , ezt a bankkártya kínlódást megoldottam rég, nincs bankkártyám.
Előzmény: (WAndrea 156113)
Feladó:  WAndreaNőHaladó síelő
Dátum: 2013.02.26. 11:08
(Üzenetazonosító: 156113)
WAndrea Hozzászólások: 988
Regisztrált: 2001.12.13.
91 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt a topikot a bankkártya elfogadásról indítjuk. Kíváncsiak vagyunk, mely országban milyen pozitív és negatív tapasztalatot szereztetek a bankkártyával kapcsolatban (síbérlet vásárlás, fizetés éttermekben, bárban, szálláshelyen, boltokban, tankolás, stb).

Ezúttal szeretnénk mindenkit megkérni, aki járt mostanában külföldön, hogy töltse ki ezt a kérdőívet: https://sielok.hu/alkalmazas/portal.../?method=mastercardform

Semmilyen személyes adatot nem kötelező hozzá megadni és előnye, hogy a véleményed egyenesen azokhoz jut el, akik a bankkártyás fizetés terjesztéséért dolgoznak.

Köszönjük mindenkinek, aki szán rá egy kis időt.
A kérdőív kitöltése körülbelül 3-5 percet vesz igénybe.
A véleményeket, tapasztalatokat pedig várjuk itt a fórumban is.

laponként: összesen 11, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 410 vendég és 31 regisztrált felhasználó látogatja.