Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Potok baleset Chopok délen

ÜZENETEK (14)Időben csökkenő Időben csökkenő
admin2
478 élménybeszámolót írt
478
Moderátor
2013.05.06. 09:18
A Chopok dél topikból kiemeltük és egy külön topikba helyeztük át ennek a balesetnek a történetét, ami egyszerre különös, szokatlan, ijesztő és tanulságos.

A fentről készült képet, amin látni lehet a baleset helyét, a sípálya alatti patakot, itt nagyban is megnézhetitek.
https://sielok.hu/files/potok-fentrol.jpg

Örülünk, hogy nem történt nagyobb baj.
Nézzétek meg a helyet és jövőre itt (is) legyetek óvatosak!
nagydoki
62 élménybeszámolót írt
62
18 éve tag
2013.04.04. 22:37
Szia András !

Örülök, hogy jól vagy !
A képeket elnézve " Boldog Születésnapot kívánok !"
Előzmény: (Fraxinus 158814)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.04. 19:49
Tegnap kijutottunk Chopokra. Esős időben, nehéz, tapadós havon, és sokszor nagyon rossz látásviszonyok mellett síeltünk. Némi keresgélés után találtunk egy kisebb pályát, amit elkerült a köd. A rövid, de határozott esésű pályát széltében-hosszában jól beláttuk, nemcsak az alsó gépházig, hanem a szemközti ellenlejtő tetejéig is. A pálya egy egyenes irtás volt, kétoldalt fenyőerdővel. Négy-öt csúszás után megnéztük a szomszédos pályát is, majd visszajöttünk ide. És ekkor olyasmi történt, amire nem számítottam.
A következő menetben, kicsit megeresztve a lécet, a pálya alsó részén egy érthetetlen és brutális frontális ütközés után arccal a hóba fejeltem. A dolog nem emlékeztetett esésre, egyáltalán nem volt kibillenés sem. Furcsa volt, hogy éreztem: nem fekszem, hanem állok. Lekotortam az arcomról a havat, és körülnéztem.
Egy patakmederbe fektetett, kb. másfél méter magas beton áteresz felső peremén álltam, szemből embermagas hófalnak ütközve. Ebbe a hópárkányba csapódtam, épp úgy, hogy kicsit visszacsúszva a sícipő orrával a beton szélén meg tudtam támaszkodni, és nem estem hanyatt a patakba. Léceim a patak kövei között hevertek. Fel tudtam kapaszkodni a hó tetejére, és kimásztam. Felálltam, és megállapítottam, hogy ilyen-olyan fájdalmaktól eltekintve egyben vagyok. Az is összeállt, hogy az átlósan húzódó patakmeder felett jó hosszan repültem, és mivel nem vesztettem magasságot, nem a beton alagútba, hanem - még éppen - a tetején lévő hóba csapódtam.
Lackó és Szendre ekkor ért le, ők nem látták a röptét. A patakban heverő lécekre mutattam, ekkor kicsit elszürkült az arcuk. Kihívtuk a pár méterre lévő gépházból az embert, aki szintén gondterheltté vált, és hozta a házikójánál felejtett védőhálót.
Az egyik lécem teljesen sértetlen maradt, a másik a kötés alatt kapott egy kemény ütést, amitől a kantni is gyűrődött, és a kötés egyik füle letört, így alig tartotta a cipő orrát. De így is sikerült felmenni a tárcsással, és lecsúszni a pályarendszer aljába.
Itt a szervíz és a kölcsönző zárva volt, pénztáros tárta karjait, majd a szállodában szóba álltak velünk. A recepciós hölgy segítőkész volt, én a panasz elsóhajtása után - hogy ti. ott meg is lehet halni - csak egy kölcsön léchez szerettem volna jutni a nap hátralévő részére. Még két hölgy odagyűlt, telefonáltak, előkerítették a felvonókezelőket, hoztak számomra egy húszéves Dynastart, majd kis poharakban konyakot. Ittunk az ijedtségre, és áthágtuk a nyelvi korlátokat. Én mondtam, hogy potok, az egyik hölgy pedig azt, hogy azannyapicsáját, és innentől kezdve mindenki beszélt minden nyelvet.
A nagy liftről felmértük a pályát, és megállapítottuk, hogy a patak a pálya közepéig "belóg", és ott eltűnik az alagútban. A magas hó miatt a pálya szintjéről a meder nem látszik, a túlpart fehérje összemosódik az innensővel. Sejtem, hogy a védőhálót sokkal hosszabban, az utolsó két hóágyú póznáig ki szokták húzni, jelezve, hogy a pálya az alján a felére szűkül.
A kölcsönléccel a buckákon még estem egy kicsit, de rosszul (nem oldott, pedig jól volt beállítva), remélem csak rántás és nem szakadás.
Jól vagyok, és hálálkodom az angyalaimnak.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2013.04.04. 16:42
"hatóságilag" eztet kérem szépen, emígyen szokták volt nevezni. :-)
Előzmény: (minerel 158795)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2013.04.04. 15:25
Én azt hittem anno valahol Lilienfeld környékén dolgoztak a síléc témán. Erre kiderül, hogy egy tátrai patak alján találták fel:-)
Előzmény: (szendre 158765)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.04.04. 11:49
Jól leírtad!

A "pályakészítők" hatalmasat hibáztak, és tényleg döbbenetes mázli volt, hogy András ennyivel megúszta a dolgot. Az meg egyenes csoda, hogy más nem zuhant be oda.

A nap kellemes csalódása a helyi szlovák személyzet hozzáállása és segítőkészsége, barátságossága volt. (Pedig ha ismernék irredenta világnézetünket... :-D )
Előzmény: (szendre 158765)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2013.04.04. 11:15
Nem semmi, de szerencsére viszonylag szerencsésen ért véget.
Előzmény: (szendre 158765)
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2013.04.04. 10:49
A madártávlatból készült kép már az eset után készült, az ülőliftből mikor végre a kölcsönléccel elindultunk újra felfelé. A hálót akkor rakták ki, mikor szóltunk nekik a lécek kihalászása és fotózkodás után. Hozzáteszem, szerintem sokkal hosszabban kéne az a hlót vagy egy fix korlátot elhelyezni. Ha ilyen sok hó van akkor lehetetlebn látni a patakot.
Előzmény: (Stani 158777)
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2013.04.04. 10:47
Most látom a csatolt fotókat, hát ez tényleg szerencse, ebből sokkal komolyabb baj is lehetett volna, viszont az általad linkelt képen már ki van hálózva, gondolom az korábbi/későbbi kép (?)
Előzmény: (szendre 158775)
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2013.04.04. 10:28
Azok a képek vannak amiket látsz alább becsatolva. Kezelt pálya végénél benyúlik a pálya vonalába a patak vége mielőtt még eltűnik a híd alatt. szó nem volt pályán kívüli mókáról. Semmi gond nincs ha ki van hálózva, jelezve. Ott volt a háló összetekerve a kezelőfülkénél...csak ki kellett volna tenni még nyitáskor. 2 ember volt a fülkében akkor. Az egyikük volt az akivel aztán fent később kiabáltak. Én sem hiszem, hgy kirúgták volna de nem tette zsbere amit kapott. (látszólag) Ha komoly baj történt volna, akkor valszeg más lenne a helyzet. Az arcokon azért látszott, hogy volt riadalom és szerintem ők is elmondtak egy imát.
Előzmény: (Stani 158774)
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2013.04.04. 10:23
Így ismeretlenül is jobbulást neki, van fotótok a kényes helyről? Számomra nem derül ki egyértelműen, hogy ez ratrakolt és kijelölt sípályán vagy azon kívül történt ?

@Pulmy a liftes biztos felvehette a munkáját, ha a pályán történt úgy ez a pályamunkások és pályamentők dolga (lenne).
Előzmény: (szendre 158765)
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2013.04.04. 09:55
Veszélyes móka ez a síelés, mindig mondom..........
Pulmy
869 élménybeszámolót írt
869
13 éve tag
2013.04.04. 08:03
Hát...... lehetett volna sokkal komolyabb baj is.örölük,hogy András aránylag jól megúszta,azért a lécre kellett volna kérnetek kártérítést.Gondolom,hogy az említett kezelőnek ma már nem kellett felvennie a munkát.
Előzmény: (szendre 158765)
szendre
1058 élménybeszámolót írt
1058
17 éve tag
2013.04.03. 23:18
Sikeresen hazaértünk egy jó, illetve csodás (mivel csoda is akadt, de erről bővebben alább) nap után Chopokról.
Délről támadtunk. A pályákon tapasztalható „tömeget” jól jellemezte, hogy még a fedett parkoló rész is kb. félig volt tele egész nap. Voltak olyan pályarészek amit mi jártunk össze először ráadásul 11:00 után. Összességében jó napunk volt, változó látási viszonyok mellett. A ruházatunk impregnáló képességét is leteszteltük egy kicsit, de nem volt veszélyes. Hasítottunk délen és északon egyaránt. Ami érdekes volt, hogy délen a fenti részen volt jobb minőségű, könnyebb a friss hó, addig északon pont a lenti részen (Zahradky és kicsit felette) volt pihe-puha a hó.
Mivel éjszaka is esett, meg napközben is rá-rá zendített, ratraknyomokat nem igazán lehetett felfedezni, ellenben vastagon borított, túrt pályákat annál inkább. Igazából helyenként nem lehetett különbséget felfedezni a "freeride zone"; és a "kezelt" pályák között. Ratrakolt pálya csak a déli oldalon volt a kabinos aljától lefelé. Mi mindenesetre remekül szórakoztunk és nagyon jót síeltünk, alkalmazkodtunk az adott feltételekhez. Mivel felhők jöttek-mentek olyan is volt, hogy 3 méterre sem láttunk a felső szakaszon. Ráadásul mindhármunknak vannak innen bőven gyerekkori emlékei, jót nosztalgiázunk is. Mondjuk a déli oldalról konkrétan már semmire sem emlékeztem, de most újra felfedeztem magamnak. Remek terep, kiváló lehetőségekkel. Imádnivaló.
Már az elején kinéztünk magunknak egy pályát (C9), ahol szép asztallap simaságúra gyártott felület kínálkozott, egy tányérps felvonóval kiegészítve. Megállapítottuk, hogy remek a szélessége, esése egy kis iskolázáshoz, karcoláshoz.
Na itt neki is álltunk tempósan hasítani, miután visszaértünk. Lackó egyszer csak szólt, hogy vigyázzunk, mert ő talált egy patakot, ami remekül láthatatlan maradt, köszönhetően a vastag hórétegnek. Egyik következő kör alkalmával mi Lackóval lemaradtunk egy kicsit igazítani a karmunkám időzítésén, amikor is Fraxinus társunk egyedül szépen hasított tovább. Mi után mi is leértünk feltűnt, hogy ott áll a pálya aljánál, kicsit havas a ruhája, sisakja és a szemüveget törölgeti és vígan mutogat maga mellé, lefelé...pár pillanat kellett, hogy felfogjuk, hogy a korábban említett potok felé mutogat. Lenéztem a kb. 5m mélyen lévő mederbe és megdöbbentem. Lécek lent, András mellettünk...nem érthető. Aztán összerakva kiderült, hogy Fraxi kolléga konkrétan átrepült a patak felett, és csak a sílécével érintette a mintegy 1,6m magas vasbeton alagút peremet, és a fölött sikerült landolnia és onnan nem hátraesnie. Mindezt úgy, hogy felfogni sem volt ideje semmit. Egyszer csak felkenődött a hófalra, mint prérifarkas a Grand Canyonban. Pár perc kellett hozzá mire felfogtuk mi történt és gyorsan boldog szülinapot kívántunk az őrangyala által kiválóan megvédett társunknak. Egy pillanatra belegondoltunk, hogy ha egy picit lassabban megy (amúgy nagyon gyorsan ment, egy gyereknek pl. esélye sem lenne) akkor a betonra kenődik fel és ki tudja....ebben az esetben akár meg se láttuk volna, hogy ott fekszik a kb. 1 fokos patakban. A felvonókezelő ház 10 méterre van ettől a helytől de nem néz erre ablaka....szóval sokkal rosszabbul is végződhetett volna. Hatalmas mázli, hogy sérülés nélkül ezt meg lehetett úszni.
Odamentünk a felvonókezelőhöz és szóltunk, hogy gáz van és talán ki kéne rakni egy hálót, hogy más ma már ne repkedjen arra felé. A manus halálra váltan jött kis, majd mikor látta, hogy nincs baj rögtön tette ki a hálót. Az egyik léc megsérült. Kantni kapott egy jókorát a kötés közepe alatt és az orrgép egyik füle letört, így használhatatlan lett. Persze most senkinél nem volt plusz léc. (pedig volt eszemben, mivel mindig 2 lécet viszek)Gondoltunk sebaj felmegyünk kérünk egyet a kölcsönzőből és tuti adnak is...igen ám de az már bezárt. Gondoltunk az ott lévő szállodában csak beszélnek angolul vagy németül (mivel addig senkivel nem tudunk értelmesen kommunikálni). Nagyon kedves recepciós hölgy megértette a problémát. Ő sem értette miért zárt be itt a szervíz. Csak az északi oldalon üzemelt már át akart küldeni minket. Oda léc nélkül átmenni??? Egyezkedtünk, hogy hozzanak ide egyet ők. A kislány telefonálni kezdett, és egyszerre megszaporodtak a jelenlévők. Egyre több helyi dolgozó került elő, aztán csak lett egy főnök féle emberke is. Hogy, hogynem kisvártatva betoppant az liftkezelő is az ominózus pályáról. Meg kellet nekik mutatnunk a fényképeket, a kislány tolmácsolt és a végén kb. 4-en kiabáltak már a kezelővel, aztán az elvonult a főnökével, hogy máshol folytassák. Végül sikerült megérteniük, hogy nem balhét szeretnénk (pedig asszem minden okunk meg lett volna rá), hogy nem akarunk rendőrt hívni, jegyzőkönyvezni, perelni, anyázni, veszekedni hanem csak síelni! és ehhez kéne egy léc! Erre az egyik felvonókezelő mondta, hogy hozza az övét. Pár perc és volt lécünk. Látszólag megkönnyebbültek.
Összegezve: hihetetlen felelőtlenség ilyen körülmények között nem jelölni a pálya szélét azon a helyen. Erre rá is jöttek, tisztán látszott, hogy teljesen átérezték a dolog súlyát. Ilyan hóviszonyok között, amikor ilyen jelentős a hóréteg vastagsága egyszerűen láthatatlan. Még szikrázó napsütésben is. A hotel és pályaszemélyzet (az érintett felvonó kezelője kivételével) végig nagyon korrektül és kedvesen viselkedett és segítőkész volt. Megpróbálták először András lécét javítani de nem tudták megoldani, ezért adtak inkább egyet.
Ezek után csak „hab volt a tortán”, hogy az utolsó menetben a csúcsról lefelé András a kölcsönléccel sikeresen megcsavarta a térdét. Ettől függetlenül lejött saját lábon és még egy zárófutamra is visszajött. Valószínüleg nincs komoly sérülés, de nagyon várjuk ennek a megerősítését a következő napokban.
A képek alább azt hiszem magukért beszélnek.
fentrol.jpg
01.jpg
02.jpg
03.jpg
rekonstrukcio.jpg
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.