Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Andermatt

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Andermatt
2014.12.07. 21:58
Sziasztok,

Hétvégén Andermattban síeltem. Jogosan fel lehet tenni a kérdést: miért itt síeltem ha két héttel ezelőtt annyira lehúztam ezt a helyet?
1) Nagyon szeretek síelni.
2) A környéken (100-150km-es körzetben) ez a legtöbb nyitott pályával rendelkező hely.

Hét közben gondolkoztam hova mehetek síelni. Mivel hó Svájcban sincs csak 2000-2200m felett így maradt a gleccser. Engelberg-Titlis gleccseren 10 km pálya volt nyitva a hétvégén a 82 km-ből, Laaxban(Graubeünden kanton) 22 km a 235km-ből, Davosban pedig 35 km a 320-ból. Szóval maradt Andermatt a maga hátrányával. Andermatt tőlem 90 km-re fekszik, Zürich illetve Luzernből könnyen elérhető, szinte végig autópályán vezet az út, Uri kantonban található. Háztól házig ma reggel 66 perc alatt értem a sípályára, ami azért az 5 órás ausztriai jobb síterephez képes jóval kevesebb idő. Tanulva a két héttel ezelőtti esetből jóval korábban ott voltam a helyszínen: 6:30-kor indultam a lakásból és 7:36-ra a parkolóban voltam. A felvonók csak 8:30-kor nyitnak. Igen ám de ezt mások is tudják, már 15-20 kocsi volt a parkolóban 7:36-kor. Gyorsan megvettem a jegyet és irány a sor vége. Nem sikerült bejutnom az első kabinba, de 30-40perc várakozás után a második kabinnal fent voltam. Nem idegeskedtem mivel ez a várakozás nem a síelős időmből ment. Rendesek voltak a felvonósok is mert 8:30 helyett 8:10-kor indították az első kabint, 8:17-kor a második kabinban voltam, 8:30-ra felértem a középső állomásra, majd 8:45-kor már 3000 méteren voltam. Gondoltam reggel csinálok 3 gyors kört amíg jön a tömeg (mint Kimi Räikkönen az időmérő edzésen). Ez nem így sikerült mert a 3 gyors körből lett 7 kör. Két hete 9:50-re értem fel a tetőre, most 9:50-kor már a 3. körömet mentem. 11:30 jutottam oda 7 kör után, hogy most már nem megyek a kabinossal mert addigra lettek annyian, hogy csak a harmadik kabinba fértem volna be ami fél óra várakozást jelentett. Így átmentem a csákányoshoz, majd ebéd idő után ismét visszatértem a kabinoshoz. Kevesebben voltak mint két hete, nem tudom miért. Akkor is vasárnap voltam, az üzletek akkor is zárva vannak (nem tudnak vásárolni a Svájciak vasárnap, pedig milyen jó lenne ahelyett, hogy itt a sípályán lennének :) ). Az idő nem volt olyan szép mint két hete, akkor ragyogó napsütés most tejföl köd: a látótávolság 3m illetve 10 m között változott, volt úgy, hogy azt sem tudtam merre van a pálya, vagy hol vagyok (tudom erre mondják nem kell annyit inni). Megvan az a kép mikor tejföl köd van az úton és a felezővonal folytatását nem látod? Na kb. ilyen volt a pályán. Mit lehet ezen élvezni? Azt, hogy szeretek síelni, aki nem tud az ezt nem érti, annak nem tudom elmagyarázni, adrenalin, stb.

Nem akarok nagy szavakat mondani, mennyivel többet síeltem mint a múltkor, stb. csak egy összehasonlítás: két hete a kabinossal a csúcsra 2x mentem ma pedig 11x. Szerintem ma a 10 ezer méter szintkülönbség megvolt, érzem a lábam, kellemes a fáradtság, a végén az sem zavart (mivel a völgyig nem lehetett síelni), hogy zárásnál (mert az utolsó kabinossal 15:55-kor azért felmentem) 50 percet vártam amíg középső állomásról a völgybe vittek le, mivel csak az ötödik kabinosba jutottam be. Mit számít az ilyenkor, egész nap síeltem, úgysem a síelős időből megy.

Andermattnak két része van ma a sedruni részen síeltem ez a nagyobb, van egy másik oldal az a Nätschen az a déli fekvésű most nem volt nyitva mert nincs elég hó rajta. A két rész nincs összekötve mivel közben van a völgy és nem teljesen egymás mellett vannak. Reggel dupla ködréteg volt, az egyik 800-1200m között a másik meg 3000 méter felett. A nap próbálkozott kisütni de ma a köd volt a győztes. 1440 méteren -2C volt, 3000 méteren reggel -8C záráskor pedig -11C.

Szóval jó hely Andermatt a mai este alapján, a hó nagyon jó volt még ha néha semmit nem lehetett látni de a lift kapacitással még mindig bajom van. Ha nyitásra mentem volna vagy esetleg később akkor lehet ugyanannyit álltam volna ma is sorban mint két hete.

Ma nem fényképeztem sokat mert a köd mindenütt egyforma.

Ígérem majd kipróbálok más svájci síterepet, de mivel hóhiány van (itt is) ezért úgy gondolom pillanatnyilag ez a legjobb hely a környéken.
8:50-kor a Nap próbál a ködből kitőrni
Délben is próbálkozik a nap a ködből kitörni de sikertelenül
Mikor nem volt köd ezt lehetett látni
A völgyben köd mindenütt
Ide még nem szállt le a köd
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.