Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

"száraz hó"

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 5, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  batusFérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.12.06. 01:36
(Üzenetazonosító: 184506)
batus Hozzászólások: 1934
Regisztrált: 2007.02.14.
1 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ez nagyon jó téma.

A hó száraz/nedves/jeges állapotát egy mérőszámmal szokták leírni (kg/m3). Vagyis 1 köbméter hó hány kiló. Minél kevesebb, annál szárazabb, annál kevesebb benne a nedvesség.

Itt egy táblázat az értékekről:
http://sciencelearn.org.nz/Contexts.../Icy-Ecosystems/Looking-closer/Snow-and-ice-d...

Az USA-ban inkább a százalékokat szeretik, vagyis 10% = 100 kg/m3.

A powder, száraz hó ez érték alatt van, átlagosan 6-8%-os. Ez az USA belsőbb részeire Utah, Colorado jellemző.

Ahogy előttem írták, a kulcs a nedvesség. Az óceán felől érkező légtömegek sok havat hoznak. Ebből profitál pl. Mt. Baker (Seattle), itt a legtöbb hó világviszonylatban, de jellemzően ez nedves hó.

Mire a légtömegek beljebb érnek, a nedvesség kicsapódik és már szárazabb hó hullik.

Ez a jelenség az Alpokban sem ismeretlen, de jóval ritkább.

Maradva a százaléknál. A kb. 5-8% az a champagne powder, ami kifejezést sok amcsi síterep le is védett. kb. 14-15 %-ig még mindig porhó, ez már az európai érték is.

Pályán ebből nem sokat lehet észrevenni, ha az ember nem a friss havazás után megy. A ratrakolás + egyéb tömörödés hatására már december közepére 45-50%-osak a pályák Svájban egy tanulmány szerint. Pályán kívül, ratrakolás nélkül még mindig csak 25-30%.

Szezon végére a pályák elérhetik a 70%-ot, off-piste esetében a hóréteg alja kb. 40%-ra tömörödik, de a teteje ennél puhább.

Ezt a tömörítést használják a síversenyeken is, csak kicsit begyorsítják, hogy vizet fecskendeznek be a ratrakolt alapba, az megfagy és még keményebb lesz.

A hóágyús cégek oldalain ott vannak az értékek, például egy férfi lesikló pályát 65-70%-ra tömörítenek.

Ezzel az a gond, hogy a hóréteg tele van vízzel. Ha a verseny előtt ráhullik 30-50 cm friss hó, azt csak kézzel lehet letúrni, mert ha a ratrak rámegy, akkor kinyomja belőle a vizet.

Hasonló, amikor vizes hó esik éjszaka, másnap a síterepek java nem ratrakolja a nedves havat, mert csak rontana a pályán. Sokkal jobb a pályának, ha a síelők túrják szét a havat. Az más kérdés, hogy ilyenkor megy az anyázás ...

Végül is a tökéletes porhavat már megtalálták, csak kicsit messze van.

https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...sieles-a-szaturnusz-egyik-holdjan/
Előzmény: (Deleted 184478)
Feladó:  WAndreaNőHaladó síelő
Dátum: 2015.12.05. 13:46
(Üzenetazonosító: 184488)
WAndrea Hozzászólások: 983
Regisztrált: 2001.12.13.
91 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Itt van a keresett beszámoló:
https://sielok.hu/rovat/elmenybesza...molo/cikk/cerro-castor/

Két idézet a cikkből:
"A hó valami elképesztően jó. Száraz és kemény, nagyon szépen porzik a teteje és szinte egyáltalán nem tapad. Nem a megszokott szép kristályokból áll, amit karácsonykor rajzolunk a gyerekeknek, hanem egészen pici kis "szemekből".
Igazán nem lehet mást mondani, mint hogy álomszerű, Auszriában ilyet évente egyszer-kétszer lehet elcsípni és akkor is mínusz 15 kell hozzá (de talán még az sem ilyen állagú)."

"Kiderült a hó rejtélye: nagyon száraz a levegő, és folyamatosan mozog a sarkköri áramlatok miatt. Hóesés közben ez "kifújja" a nedvességet a hópelyhekből, amik ettől szétesnek kb 10-15 apróbb szemcsére, mire leérnek. Az elaprózottság miatt sokkal jobban tömörödik, mint a normál hópelyhek, szinte mintha száraz homokban csúszna az ember. Előre is elnézést a meteorológusoktól, az "elméletet" egy helyi okosembertől hallottam."
Előzmény: (- Marky - 184487)
Feladó:  - Marky -FérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.12.05. 13:39
(Üzenetazonosító: 184487)
- Marky - Hozzászólások: 481
Regisztrált: 2008.12.02.
54 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Van itt valahol eldugva egy beszámoló a fórumon, ha jól emlékszem Chiléből.
A szerző ott is az európaitól eltérő szerkezetű hóról számolt be, ezen akkor felkaptam a fejem és meg is maradt bennem azóta. Viszont a beszámolót nem találtam meg...
Előzmény: (Deleted 184478)

Feladó:  husky21FérfiHaladó síelő
Dátum: 2015.12.05. 13:20
(Üzenetazonosító: 184486)
husky21 Hozzászólások: 31
Regisztrált: 2011.10.28.
16 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Talán a tenger felől áramló sós levegő hatására sokkal lazább a hóréteg. Azt már sokszor hallottam, hogy Japánban a tenger melletti sípályákon valami csoda laza hó esik. De az érdekes, hogy a versenypályákon ez hogy jöhet szóba amikor itt is hóágyúval csinálják a kemény hóalapot /meg vízzel locsolják/ és a frissen esett havat pedig letolják. Erre én is kíváncsi vagyok, hogy mi az igazság?
Előzmény: (Deleted 184478)
Feladó:  Deleted
Dátum: 2015.12.05. 07:59
(Üzenetazonosító: 184478)
Deleted Hozzászólások: 1
Regisztrált: 2011.12.09.
BEMUTATKOZÁS

Sziasztok!

Tudja valaki pontosan mi a különbség Európai és É-Amerikai hó közt? Dél-Am-i, / Új Zélandi hó is más mint az Európai? Különböző wax kell a lécekre?

laponként: összesen 5, rendezés:
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 8 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.