Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Olaszország
Cervinia - Matterhorn Ski Paradise
síterep infó oldal
ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
petib
96 élménybeszámolót írt
96
14 éve tag
2024.03.18. 15:50
Sziasztok!

A március 15-i héten voltunk ezen a terepen, szállásunk Cervinia Cielo Alto részén, a Condominio Circus épületkomplexumban volt. A 6 fős, jól felszerelt szállás 5 személy részére kényelmes volt, az épület aljában van bár, étterem, és egy meglehetősen drága kis bolt, valamint egy síkölcsönző, ami egyben bérletpénztárként is üzemel. Cervinia központjából - igaz, elég ritkán - közlekedik síbusz, ami 1.20 Euróért vehető igénybe.

A Cielo Alto felvonó a ház aljából indul, ez egy régi, 2 személyes ülőlift, kb. 10 perces menetidővel. Fentről egy nagyon jó, még délután is kiváló állapotban lévő fekete pálya vezet le, amin sokszor szinte egyedül száguldoztunk. Ebből ágazik el a nemrég átadott 34-es pálya, amivel a cerviniai kabinoshoz lehet csúszni. Itt reggelente kisbb-nagyobb sorállásra számítani kell, csakúgy, mint a Plateau Rosá-ra vivő két további kabinos felvonónál.

Az olasz rész önmagában is egész jó, és ha nyitva van az átjárás Svájc felé, akkor napközben tömeg sincs. A gyors, buborékos ülős felvonók mellett jó kis piros pályákon lehet egész hosszú meneteket csúszkálni, nekem például kifejezetten tetszett a 6-os piros, valamint a 62-es fekete pálya.
Érdemes eltúrázni Valtornenche felé is, a Bec Carré felvonó tetejéről a városba levezető 7 km-es pályán jó érzés egyhuzamban lecsúszni :) .
Még ennél is hosszabb (10.4 km) a Klein Matterhorn-ról Cielo Alto-ba levezető pálya, igaz, ennek első, a Plateau Rosá-ig vezető szakasza először egészen lapos, utána pedig van egy rész, ami késő délutánra általában kibuckásodik, és ez a hazafelé tartó tömeggel kombinálva nem igazán teszi lehetővé a gyorsabb haladást.

A terep nagy rizikófaktora az időjárás, a svájci átjárást ugyanis az itt elég gyakori erős szél esetén nem nyitják meg. A mi 6 napunk során 3 alkalommal lehetett átmenni, így már megérte a nemzetközi bérlet megvásárlása. És szép, napos időben a svájci oldal maga a csoda! Tökéletesen ratrakolt, hosszú pályák, gyönyörű környezetben, háttérben a Matterhorn jellegzetes csúcsával. Már a kezdés is élvezetes: a Plateau Rosá-ról vagy a Theodulpass-ról Furgg-on keresztül a délelőtt még kiváló 62-es fekete pályán Furi-ig lehet egyhuzamban lecsúszni (9.4 illetve 8.4 km). Egészen jók a Furggsattel-ről és a Hirli-ről levezető piros pályák, sajnos viszont a 69-es és 55-ös pályák zárva voltak, így a Hirli-ről az 56-os (egészen jó) kék pályán érdemes Aroleid-ig csúszni, ahol fenti irányba be lehet szállni a kabinos felvonóba.

Egyszer mindenképpen érdemes a 24 percenként közlekedő vasúttal felmenni a Gornergrat-ra, ahonnan káprázatos a kilátás a gleccserekre és a Monte Rosa tömbjére. Mi két alkalommal is eltúráztunk a terep túlsó szélén lévő Rothornra, ahol szintén nagyon kellemes pályákon lehetett síelni (11-es, 9-es, 12-es, 13-as, 15-ös). Egész jó volt az Obere National, vagyis a Blauherd alatti 8-as fekete pálya, és a Sunneggá-ról levezető 4-es piros is. Egyszer lementünk az 1-es pályán Zermattba, ahonnan a sikló visz vissza Sunneggá-ra.

Hazafelé első alkalommal a Rothorn - Gant - Hohtalli útvonalon jöttünk vissza, aminek hátránya, hogy a Rothornról Gant felé vezető 19-es pálya alsó szakasza délutánra eléggé kibuckásodik, valamint a Hohtalli-ról levezető 44-es pálya nagy része egy nem túl élvezetes, keskeny szekérút. Ezért másodszor inkább az Sunnegga - Eja - Riffelalp - útvonalat választottuk, itt viszont a 27-es pálya vége elég lapos, ráadásul jól kell időzíteni, hogy ne kelljen túl sokat várni a vonatra. Ezzel mi Riffelbergig mentünk fel, ahonnan már le lehet csúszni Furi-ba.

Mindent összevetve egy nagyon kellemes hetet töltöttünk el, az első zermatti átsíelés életem eddigi egyik legjobb síelős napja volt. Viszont a már említett rizikófaktor miatt, nem biztos, hogy még egyszer megkockáztatnánk a cerviniai szállást, még ha jóval olcsóbb is, mint Svájcban megszállni.

Felraktam néhány képet:
https://sielok.hu/fotoalbum/cervinia-zermatt-2024/galeria/
hamoriarpi
204 élménybeszámolót írt
204
7 éve tag
2024.01.31. 19:31
Szia!
Első 2 nap International napi, utána Val d'Aosta 4 nap. Az International upgrade jegy 50euro/nap.
Előzmény: (petib 220592)
petib
96 élménybeszámolót írt
96
14 éve tag
2024.01.31. 12:37
Szia!
Végül milyen bérletet vettetek?
hamoriarpi
204 élménybeszámolót írt
204
7 éve tag
2024.01.29. 09:45
Szisztok!
Jan. 20 és 27 között látogattuk meg a síterepet a sífanatikus baráti körrel.
Szállásunk a breuil-cerviniai 3-as pályán lévő https://book.hellochalet.com/en/ski-apartment-matterhorn-white-dream volt, a Cretaz felvonóhoz közel. Ski-in, ski-out szállás. Lokációját tekintve tökéletes, jól felszerelt, frissen felújított apartman. Meg voltunk vele elégedve. Ami negatívum: a fürdők kicsik és fűtés csak reggel és kora este van. Komoly termikus koefficienssel rendelkező pizsama ajánlott. Wellness rész nincs, ami egyébként egész Cervinián hiánycikk.
Időjárással az elmúlt 30 évben összesen nem volt annyi problémánk, mint ezen a héten. Isha és Jocelyn viharos erejű szelet hozott. Ez határozta meg a hetünket. A teljes pályarendszer (olasz és svájci oldal) csak vasárnap és hétfőn volt síelhető. A bérletpénztáros kislány nagyon kedves volt és nem engedte megvenni az egész hetes International bérletet (440 Euro) a várható időjárás miatt.
Vasárnap a Theodulpass alatti, az olasz oldal bal oldalára eső területet síeltük be. A pályák nem igazán változatosak, rövidek, sokszor tartalmaznak olyan részeket, amelyeket ha nem kellő lendülettel tol meg az ember, vagy nagy szembeszél van, akkor botozásba is bele lehet esni. Sokat kell felvonózni, ezen a napon gyakorlatilag nem kellett várakozni, mivel ment minden lift. A táj elég holdbéli, egyetlen fa sincs. A szépséget a Matterhorn adja.
Hétfőn átsíeltünk a svájci oldalra. Talán a leggyorsabb átjutás a cerviniai központi parkolóból indulva Plan Maison, majd Fornet, majd a Bontadinivel a csúcsra, onnan jobbra le, egy rövid, meredekebb pálya, ami talán feketével van jelölve, de igazából egy dinamikus piros. Innen bal irányba már jelöli Furgg-ot és ezen keresztül Furi-t. Eddig ereszkedtünk le és sieltük be a Glacier Paradise és Furi közti részt, ami nekem nagyon elnyerte a tetszésemet.
Keddtől már az Alpine Crossing és a teljes Zermatt zárva volt. Déltől olyan orkán erejű szél volt az olasz oldalon, hogy bemenekültem az UpCervino hüttébe, ahonnan 2 órán keresztül nem tudtam kijönni. A síléctartó fa rendezőt kb. 20 léccel együtt felborította a szél. A Plan Maison feletti részt az olasz oldalon is leállították.
Szerdán összesen 2 lift üzemelt Breuil-Cervinián, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy átautózunk Torgnon-ba, ahová szintén érvényes az Aosta-Valley bérlet. Breuil-Cerviniától kb. 1 óra autózásra fekszik, kicsi (20Km) pályarendszer. Rendkívül hangulatos, szélvédett helyen található. A bázisállomás 1500m-en, a csúcs 2250m-en fekszik. 1 tojás és 4 beülős lift szolgálja ki a terepet. Tömeg nincs, várakozások nem voltak. A magasságnak megfelelően délután az alsó részek kásásodtak. (Cervinián is…)
Teljesen elfogadható sínapot töltöttünk itt. A másik, kicsit messzebb lévő, de lényegesen több lehetőséget kínáló síterep Pila.
Csütörtökön és pénteken Cervinián maradtunk. Helyzet szintén ugyanaz. Csütörtök reggel a cerviniai 43-ból 9 pálya ment. Zermatt zárva. A Plan Maisonra vivő nagy kabinosra 1 óra 20 percet vártunk. A pályákon nem lehetett közlekedni. Péntek kb. ugyanez. A délutáni olvadás és az éjszakai hidegek miatt az alsó pályák alapja glatt jég, beszórva kristálycukorral. Középső részek jók voltak, de irdatlan tömeg, fent pedig a szél miatt minden lezárva.
Távozásunk napján (szombat) megnéztem az applikációt. Zermatt és Cervinia is teljes kapacitással üzemelt.
Természetesen egy ilyen fiaskó után nagyon nehéz objektív értékelést adni. Ha valamikor legközelebb visszajövök (kicsi az esély), akkor biztosan a zermatti oldalt választom. A cerviniai oldal rendkívül unalmas, átjárni sok idő.
Ilyeneket nem néztem, hogy a hüttében a melyik oldalon mennyibe kerül egy sör vagy egy kávé, mert úgy is annyi-amennyi. Ha olcsó, akkor sem veszek kettőt ha nem kívánom, ha kicsit többe kerül, mint gondoltam, akkor is megveszem a szükséges mennyiséget és nem többet. Egy sielés összköltségét nem befolyásolja szerintem.
Az elmúlt 30 év olaszországi tapasztalata azt mondatja velem, hogy személy szerint nekem nincs jobb verzió egy Arabba-Marmolada-Dolomiti Superski-nél. Ott mindent megtaláltam. Szélesíteni kell a látókörömet Ausztria és Franciaország magasan fekvő területein.
Szerencse, hogy megyek még idén sielni, mert most nagyon magam alatt lennék…
Köszönöm, hogy végigolvastad!
SnowKoala
4 élménybeszámolót írt
4
8 éve tag
2016.03.06. 20:40
2015. Februar 22-26.

5 napot sieltunk az olasz oldalon februar utolso heteben. Cerviniat a Matterhorn kozelsege miatt valasztottuk illetve a svajcinal olcsobb arak miatt.Mivel a falu 2000 meter felett fekszik hobiztos helynek bizonyult a meglepoen enyhe ido ellenere is. Delelott altalaban napsutes, delutan felhos eg neha egy kis kod es hoeses. Minden nap esett egy kis ho es enyhe volt az ido. Sokkal melegebb volt mint amire szamitottam, de a ho minosege jo volt. A palyak szelesek es jol karbantartottak, tokeletes egy kezdo szamara, mint amilyen en vagyok. Nem volt zavaro tomeg, se sorbanallas a felvonoknal.
En itt tanultam illetve kezdtem el sielni es elegedett voltam a korulmenyekkel. Volt egy futoszalagos ingyenes eleg rovid gyakorlopalya (Baby Cretaz), a Plan Maisonnal pedig egy hosszabb tarcsas felvono. Utana johettek a kek palyak, amikkel teljesen elegedett voltam. Csodalatos kilatas a Matterhorn labanal es szeles hosszu kek palyakon faluba is le lehetett sielni. A Plateau Rosan is voltak kek palyak ami 3000 meter magasan van es aki halado az piros palyakon jo hosszan lejohet a faluba.

Meg a La Grotta ettermet szeretnem ajanlani a Cretaz felvono labanal, ahol minden nap fantasztikusakat ettunk. A pizza es pasta nagyon nagyon jo, illetve a gesztenyes varganyas levesuk; egesz gesztenyek kis vorosbabbal es varganyadarabokkal finom laktato leves. Pasta carbonara fenomenalis 10 euroert. Fatuzelesu kemencejuk van a helyiek szerint itt a legjobb a pizza. A Crai szupermarket mellett van egy cukraszda nagyon jo olasz fagyival, esti nasikent tokeletes.

Osszesegeben Breuil Cervinia eleg turistas, mindenhol szalloda es uzlet es az ejszakai elet se tul nagy inkabb egy nyugodt, csondes hely.
Mindenkeppen visszaternek remelhetoleg nagyobb situdassal, hogy teljes mertekben kielvezzem a szuper sipalyakat, de ennek ellenere is nagyon elveztem. Mindenkinek tudnam ajanlani, akit nem zavar a nagyobb tavolsag es a 11-12 oras menetido.
Plan Maison fele
Matterhorn olasz oldala
Plan Maison
Fidosan
189 élménybeszámolót írt
189
13 éve tag
2016.02.21. 23:07
utolsó napunk holnap, 9 napot szántunk erre a klassz kis terepre, végül Zermattba nem mentünk át, mikor kedvünk volt az idő nem engedte, mikor az engedte volna kedvünk nem volt, igazándiból mikor a recepción rákérdeztünk van e értelme átmenni, kiröhögtek, azt mondták nézz már körül lent a parkolóban mennyi a svájci rendszám és tényleg... tele volt, mielőtt jöttünk a túloldalon olyan szél volt nem lehetett síelni, az átjárók le voltak zárva, ma is pl, de az olasz oldalon csak a felső liftek pár órára...igazándiból jövőre is kap 1 hetet ez a terep akkor majd átmegyünk, most kiélveztük az olasz oldalt.Nagy 3 volgy fanok vagyunk, ez az első terep amire azt mondtuk kb egy lapon említhető vele még ha jóval kisebb is... akkor pár konkrét.. a csúcsokról le lehet megszakítás nélkül síelni a Cervino felvonóig, ami nem kevés, Valtourneche ig is egy elég hosszu piros pálya visz le, remekül síelhető jó pár döngetős szakasszal, minden nagyobb állomáson van piknik terület ami tiszta, mindíg van hely, a Plan Maison on volt a kedvencünk, de ott a buborékos ahonnan indul van egy hütte ahol úgy reggeliztünk, hogy közben a Matterhornnal néztünk farkasszemet.. A Plan Maisonon van öltöző, sítároló, szekrény, euro bedobós rendszerü, berakod a cuccod, bedobod a pénzt ki tudod venni a kulcsot.A hütték árai nem vészesek, olyan 10-15 euróból meg lehet kajálni, sorban állni ott azért kell, de nem vészes.A Salette állomáson Valtourneche felé van egy szintén jó kis hütte, szintén piknik terület is, wifivel, és a gyerekeknek egy játszótér , a határról a Plateou Rosa ról pedíg gyakorlatilag le lehet csúszni akár Cerviniába, akár Valtournache be, mindkettő nagyon hosszú, végíg piros, javarészt széles jól kezelt pályák.A csapatból mindenkinek nagyon tetszett, jövőre is jövünk mi a túl oldalról támadjuk az alpokot (UK felől) lehet 1 hét 3 völgy és 1 hét Cervinia lesz, nagyon megragadott az emberek viselkedése az egész hangulata, a recepciós reggel fülig érő szájjal köszön, mindenhol beszélnek normálisan angolul, boltokban, irodákban...mindenki kedves, segítőkész, itt még a tuskó brit síelők is normálisabbak :) a liftek modernek, gyorsak, a nagy kabin is hamar fent van a határon igazán nem tudok semmi negatívumot mondani, talán csak a buszt, amin tömegnyomor van és síbérlettel is fizetni kell rajta.Mondjuk 2x használtuk csak.
12675076-10208764112850949-1794281511-o.jpg
12751831-10208757362642198-183572744-o.jpg
12597073-10208763412513441-735002467-o.jpg
12743503-10208736355877042-8689778109002920277-n.jpg
12765791-10208779242589183-1235164324-o.jpg
Fidosan
189 élménybeszámolót írt
189
13 éve tag
2016.02.16. 18:48
Ma van kis időm, folytatom a szállással, mi a Residence Petit Tibetben vagyunk, ami kicsit a falu felett van, a Cielo Alto részen, gyakorlatilag majdnem pályaszállás, azért kezdők ne erőltessék :) az apartman mögött vagy egy nyom amin be lehet csúszni a faluba vezető pályára, a végén meg hazafelé ugyan erről a pályáról egy kis erdősávot átsíelve ugyan oda az épület mögé be lehet érni, ha valaki félős akkor sincs baj mert a pálya kicsit lejjebb letér a bolthoz ahonnan kb 300 méter az apartmanház. A földszinten fűtött sítároló van, a szobák nagyobbak mint a franciáknál az átlag, kilátás a Matterhornra, kicsit ódivatú az egész de hangulatos. A személyzet nagyon barátságos segítőkész :) Mi 7 napot foglaltunk, simán maradhatunk még 3 napot, kaptunk névjegykártyát olaszul angolul beszélnek, azt javasolták legközelebb telefonon vagy emailban foglaljunk, mindenre van megoldás :)A pályák nagyon jók, sok a hosszú széles piros, jó magasan vannak a felső állomások nagyon jó most a hó is... és ami továbbra is meglepő, nincs tömeg, nincs várakozás, mindenki udvarias a pályákon , nincs a taposás, tolakodés lökdosődés mint franciában.Viszont nincs ingyenes síbusz sem, 1 euro 10 cent a tarifa le a falu központba a fő lifthez (Cervino) annak aki nem meri bevállalni a pályáig a nyomon becsusszanást.. összeségében nagyon jó síterep szerintem , akinek való.... hmm aki nem bulizni megy hanem síelni és aki szereti a hosszú piros pályákat mert abból van a legtöbb.Holnap átmegyünk a Svájci oldalra megnézzük a külonbséget .
12755169-10208743401453177-1809642756-o.jpg
12751832-10208743402293198-1410519854-o.jpg
12715462-10208736350316903-1852449525178045187-n.jpg
10469478-10208736337796590-1124839243792851061-n-1.jpg
Fidosan
189 élménybeszámolót írt
189
13 éve tag
2016.02.14. 17:40
Sziasztok, helyzetjelentés Cerviniából :) ide írom mert nem tudom miért nincs külön fórumja mint Zermattnak, szerintem megérdemelné... mi az Olasz oldalon vagyunk, hatalmas a hó, nincs sok ember, a pályák remekül karbantartva, az olaszos vendégszeretet hozza az elvárásokat, simán megy a terepnek az 5 csillag, nagyon jót síeltünk ma, ugyan volt pár tejföl ködös élményünk, de sebaj.. holnaptól naposabb időt ígérnek, át is megyünk Zermattba körülnézni. A nagy hó ellenére a pályák nem buckásak még délutánra sem...sorban állni sehol sem kellett a pályákon is kellemes az embermennyiség...


/ létrehoztuk Olaszország alatt a Cervinia topikot - a szerk. /
10590861-10208726062139705-415850-o.jpg
12714470-10208726051859448-301590033-n.jpg
12713980-10208719007603346-1346244882-n.jpg
12714514-10208726059899649-1310132579-n.jpg
12695763-10208726058339610-1122438352-n.jpg
12751855-10208726062739720-127709229-o.jpg
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.