Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Olaszország
Cervinia - Matterhorn Ski Paradise
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
petib
96 élménybeszámolót írt
96
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Cervinia - Matterhorn Ski Paradise
2024.03.18. 15:50
Sziasztok!

A március 15-i héten voltunk ezen a terepen, szállásunk Cervinia Cielo Alto részén, a Condominio Circus épületkomplexumban volt. A 6 fős, jól felszerelt szállás 5 személy részére kényelmes volt, az épület aljában van bár, étterem, és egy meglehetősen drága kis bolt, valamint egy síkölcsönző, ami egyben bérletpénztárként is üzemel. Cervinia központjából - igaz, elég ritkán - közlekedik síbusz, ami 1.20 Euróért vehető igénybe.

A Cielo Alto felvonó a ház aljából indul, ez egy régi, 2 személyes ülőlift, kb. 10 perces menetidővel. Fentről egy nagyon jó, még délután is kiváló állapotban lévő fekete pálya vezet le, amin sokszor szinte egyedül száguldoztunk. Ebből ágazik el a nemrég átadott 34-es pálya, amivel a cerviniai kabinoshoz lehet csúszni. Itt reggelente kisbb-nagyobb sorállásra számítani kell, csakúgy, mint a Plateau Rosá-ra vivő két további kabinos felvonónál.

Az olasz rész önmagában is egész jó, és ha nyitva van az átjárás Svájc felé, akkor napközben tömeg sincs. A gyors, buborékos ülős felvonók mellett jó kis piros pályákon lehet egész hosszú meneteket csúszkálni, nekem például kifejezetten tetszett a 6-os piros, valamint a 62-es fekete pálya.
Érdemes eltúrázni Valtornenche felé is, a Bec Carré felvonó tetejéről a városba levezető 7 km-es pályán jó érzés egyhuzamban lecsúszni :) .
Még ennél is hosszabb (10.4 km) a Klein Matterhorn-ról Cielo Alto-ba levezető pálya, igaz, ennek első, a Plateau Rosá-ig vezető szakasza először egészen lapos, utána pedig van egy rész, ami késő délutánra általában kibuckásodik, és ez a hazafelé tartó tömeggel kombinálva nem igazán teszi lehetővé a gyorsabb haladást.

A terep nagy rizikófaktora az időjárás, a svájci átjárást ugyanis az itt elég gyakori erős szél esetén nem nyitják meg. A mi 6 napunk során 3 alkalommal lehetett átmenni, így már megérte a nemzetközi bérlet megvásárlása. És szép, napos időben a svájci oldal maga a csoda! Tökéletesen ratrakolt, hosszú pályák, gyönyörű környezetben, háttérben a Matterhorn jellegzetes csúcsával. Már a kezdés is élvezetes: a Plateau Rosá-ról vagy a Theodulpass-ról Furgg-on keresztül a délelőtt még kiváló 62-es fekete pályán Furi-ig lehet egyhuzamban lecsúszni (9.4 illetve 8.4 km). Egészen jók a Furggsattel-ről és a Hirli-ről levezető piros pályák, sajnos viszont a 69-es és 55-ös pályák zárva voltak, így a Hirli-ről az 56-os (egészen jó) kék pályán érdemes Aroleid-ig csúszni, ahol fenti irányba be lehet szállni a kabinos felvonóba.

Egyszer mindenképpen érdemes a 24 percenként közlekedő vasúttal felmenni a Gornergrat-ra, ahonnan káprázatos a kilátás a gleccserekre és a Monte Rosa tömbjére. Mi két alkalommal is eltúráztunk a terep túlsó szélén lévő Rothornra, ahol szintén nagyon kellemes pályákon lehetett síelni (11-es, 9-es, 12-es, 13-as, 15-ös). Egész jó volt az Obere National, vagyis a Blauherd alatti 8-as fekete pálya, és a Sunneggá-ról levezető 4-es piros is. Egyszer lementünk az 1-es pályán Zermattba, ahonnan a sikló visz vissza Sunneggá-ra.

Hazafelé első alkalommal a Rothorn - Gant - Hohtalli útvonalon jöttünk vissza, aminek hátránya, hogy a Rothornról Gant felé vezető 19-es pálya alsó szakasza délutánra eléggé kibuckásodik, valamint a Hohtalli-ról levezető 44-es pálya nagy része egy nem túl élvezetes, keskeny szekérút. Ezért másodszor inkább az Sunnegga - Eja - Riffelalp - útvonalat választottuk, itt viszont a 27-es pálya vége elég lapos, ráadásul jól kell időzíteni, hogy ne kelljen túl sokat várni a vonatra. Ezzel mi Riffelbergig mentünk fel, ahonnan már le lehet csúszni Furi-ba.

Mindent összevetve egy nagyon kellemes hetet töltöttünk el, az első zermatti átsíelés életem eddigi egyik legjobb síelős napja volt. Viszont a már említett rizikófaktor miatt, nem biztos, hogy még egyszer megkockáztatnánk a cerviniai szállást, még ha jóval olcsóbb is, mint Svájcban megszállni.

Felraktam néhány képet:
https://sielok.hu/fotoalbum/cervinia-zermatt-2024/galeria/
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.