Menü ≡

Freeridert keresnék/csatlakoznék

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként:
összesen 9
, rendezés:
Üzenetek
Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  citromFérfiProfi síelő
Dátum: 2018.02.19. 21:06
(Üzenetazonosító: 199741)
citrom Hozzászólások: 20
Regisztrált: 2005.08.01.

Sziasztok!

Partnert/társaságot keresek Chopok vagy Magas Tátrai egy vagy két napos freeride síelésre. Lifttel elérhető porhavas részek, erdei csúszás, backcountry freestyle ilyesmik. Alpinizmushoz nem értek, mászós túrákon még nem vettem részt.
Párommal kettesben szoktunk menni saját autóval, Szilvásváradról indulunk.

Jah ha valaki nem nézné a profilomat síelő vagyok :)
Feladó:  tüdiFérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2017.01.09. 17:43
(Üzenetazonosító: 192313)
tüdi Hozzászólások: 4
Regisztrált: 2013.06.04.

Ezek nem lehettek rosszak.
Előzmény: (SkiJAM 191832)
Feladó:  SkiJAMFérfiHaladó síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2017.01.03. 00:11
(Üzenetazonosító: 191832)
SkiJAM Hozzászólások: 15
Regisztrált: 2012.05.08.
14 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ez, hogy "kinéznek, ha reggel 6-kor felkelsz", nagyon megütötte a fülemet.
Nos volt olyan táborunk, ahol bőven lemaradtál volna az indulásról a 6-so keléssel. Páran kitalálták, hogy cirka 1000 m szintemelkedéssel felsétálnak 2700es csúcsra napfelkeltére, és lecsúsznak onnan.

De volt olyan, hogy éjjel kettőkor befejezett "illegál" éjszakai síelés (mikrobusz volt a felvonónk) után reggel 8:30-ra mindenki ott volt a felvonónál, sőt sokszor inkább óra 20-kor, hogy a sor elején álljon... fanatikusok.

Tavaly a pályakarbantartókkal mentünk fel a kabinos liftnek a szolgálati járatával reggel 8 előtt Három Völgyben, hogy miután felértünk leállítsák a felvonókat és csak mi legyünk meg a hegy. No meg a csönd. Hihetetlen érzés volt a 10 kiváltságos résztvevőnek.

A legjobb pedig amikor egy erdészházból reggel 7-kor csúsztunk le 2000 méterről a városba friss kenyérért, majd reggeli után egy közeli síterepre menjünk csúszni. Bocs, 2000 méteren volt a legolcsobb szállás ;)

Nos ilyeneket is szervezünk az utóbbi időben :)
Előzmény: (tüdi 191760)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2017.01.02. 02:47
(Üzenetazonosító: 191782)
golo Hozzászólások: 944
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Azt az emailt szerintem nem olvassa senki. Inkább leírom ide, hogy mi is ez a freeride safari, ahogy Endru (Nagy Endre) nevezi.

Ez az ő küldetése. Ezt mondta, amikor arról beszélgettünk, hogy milyen kevesen lehetnek Magyarországon, akik freeride-osnak tekinthetők (sí+snowboard együtt). Szerinte 200 alatti ez a szám és egyre kevebben leszünk. Ezért azt találta ki, hogy olyan túrákat szervez, melyekre bárki jelentkezhet, hogy egymásra találjunk. De olyanok is jelentkezhetnek, akik kezdők ezen a téren. Tehát ő tanítani is akar. Szereti átadni a tudását, gyakran megáll, magyaráz. Egyszer kértem, hogy osszuk ketté a csapatot, mert túl sokan vagyunk és zavarjuk egymást csúszás közben. Nem engedte. Ez neki egy szertartás.

Én jobban szeretem, ha csak ketten-hárman vagyunk egy csoportban. Erre is van lehetőség, amikor a többiek elfáradnak, beülnek egy levesre pihenni. Olyankor szoktam én elszökni :)

De volt már olyan is hogy nagyon jó csapat jött össze és a legkomolyabb útvonalakat jártuk be, mert arra volt igény.

Azért ez inkább a társaságról szól, ezért nem a legoptimálisabb, ha kizárólag a legtöbb csúszás, nyitástól zárásig a cél. Minél nagyobb a létszám, annál több lesz a holtidő és ez a reggeli indulásokra is igaz.

A legnagyobb baj az egésszel, hogy előre ki vannak jelölve az időpontok. Péntektől hétfőig. De ki lehet menni hamarabb, vagy maradni még egy napot, ha úgy jön ki a havazás. Ha pedig régóta nem esett, akkor elhalasztjuk, vagy teljesen el is maradhat. Szerencse mindenképpen kell.

Sajnos ez Ausztria és egyre drágább a bérlet. Néhányan szezonjegyet vettünk (Amadé vagy SSSC), azzal lehet spórolni, ha többször tervezünk menni. Sajnos ezzel egy újabb kötöttséget vettünk a nyakunkba (terület), mert mi van, ha egy mediterrán ciklon Kelet-Tirolt vagy Karintiát szórja meg? Vagy kimennénk 1 hétre Franciaországba...

A szállás 25€/fő/nap. Akinek szezonjegye van, annak 20€. Endru így kívánja támogatni az eltökéltséget :) Az útiköltséget autónként osztjuk el egyenlően. Más költség, pl túravezetési nincs.

Jelentkezni személyesen kell a Csíky utcában Endrunál. Ő osztja be a szobákat és segít az utasok elosztásában is.

Én ugyanolyan résztvevő vagyok, mint bárki más, de segítek a vezetésben is vagy hátulról biztosítok, ha szükséges. Előfordulhat, hogy Endru nem ér rá, abban az esetben én vezetem a túrát, de én keveset beszélek és ritkábban állok meg :)

Lavinajeladó + hátizsák benne lapát és szonda mindenkinek kötelező!
Előzmény: (tüdi 191760)
Feladó:  tüdiFérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2017.01.01. 18:59
(Üzenetazonosító: 191761)
tüdi Hozzászólások: 4
Regisztrált: 2013.06.04.

Szia!

Abszoluth nem tartom magam jó csúszónak. De szeretem ezt a fajta kihívást. Pályán nem érzem jól magam, elvagyok de valahogy nem kerek.

Az időjárást én is figyelem, de feleslegesen, mert hónapokkal előtte kell kitalálni hova lehet menni. Aztán már késő módosítgatni.

Egynaposokal semmi gond nincs. Ha nem is kocsival, de itt a sielőkön is lehet találni olyan irodát akik egy két jobb terepre visznek jó áron, szlovákiába vagy ausztriába. Azt mindenképp érdemes figyelni.

tüdi
Előzmény: (Steve33 191758)
Feladó:  tüdiFérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2017.01.01. 18:51
(Üzenetazonosító: 191760)
tüdi Hozzászólások: 4
Regisztrált: 2013.06.04.

Szia!

Valóban nem egyszerű de eddig szerencsésnek mondhatom magam. Puy-ben eddig mindig jó volt a hó.Nem is vészesen drága. Arra nincs panaszom. Chopokon kb 20x voltam már egy két naposoktól kezdve hetes időszakokra. És ha kétszer volt jó idő akkor még sokat is mondtam. Ausztriát drágállom.
Szóval lutrik ezek az utak mindig, de ez van. Az időjárás viszontagságait le kell gyűrni.

Szinte mindig egyedül megyek, ami első napos szabály volna a mit nem szabad listán. És nem is mindig "adta ki" a nap. Velem együtt megcsúszó hó vagy elmért szikla dropp után fára csavarodással majd pár hónapnyi gyógytornával és közel épnek mondható kézzel gazdagodva. De hosszú a lista.

Azért írtam ezt a topikot. Mert ha az árat kb a földön tartanám, az érdeklődésemnek megfelelő helyre mennék, de úgy hogy osztott apartmanba lehessek úgy gyakorlatilag a bulizgatós, fesztiválozós lehetőségek vannak. Ahol kb kinéznek ha reggel 6 kor felkelsz bemelegítesz és megindulsz.

Mivel privátban jó néhány üzenetet kaptam, azt mutatja hogy igénye volna másoknak is. Nincs minden veszve :)

Írtam nektek(az info-s címre) már egy emailt korábban, hogy hogy működik a gastein völgyezés,mennyire megoldható hogy veletek tartsak, de nem jött válasz.


üdv
tüdi
Előzmény: (golo 191703)
Feladó:  Steve33FérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.01.01. 18:08
(Üzenetazonosító: 191758)
Steve33 Hozzászólások: 37
Regisztrált: 2016.02.03.

Hello!

Néhány éve felnőtt fejjel kezdem el a sielést, de már az első pár alkalommal nyílvánvalóvá vált, hogy engem is a pályán kívüli frisshóban való csúszás mozgat meg leginkább, még akkor is így volt mikor tudás/tapasztalat híján minden méter küzdelem volt a pályán kívül.

A gyarapodó havon töltött napokkal és egy felejthetetlen áprilisi "mélyhavas" élménnyel végképp rabul ejtett..
de az általatok is említett korlátok miatt hasonló csúszás sajnos ritkaságszámba megy, marad az időjárási előrejelzések/modellek fürkészése és készülődés hogy ha
hóban gazdag napok érkeznek akkor bírjam kondival is a napot.

Nálam a fő korlát per pillanat, hogy 1 napos csúszában tudok gondolkodni, bár ezt elég hardcore kivitelezésben nyomom. Viszont ehhez kellenének társak is, mert egyedül egy ilyen nap egyrészt nehezen kivitelezhető pénzügyileg, másrészt biztonság/örömfaktor szempontjából is messze van az ideálistól.

Téged/Titeket alkalomadtán érdekelne ilyen egynapos csúszás is?


Üdv,
István
Előzmény: (tüdi 191534)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2016.12.30. 23:06
(Üzenetazonosító: 191703)
golo Hozzászólások: 944
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Szia!

Megértem a dilemmádat. Hasonló problémákkal küzdök én is, amikor megpróbálom a korlátokhoz (anyagi, családi, barátok időbeosztása, fix időpontokra vállalt túrák) való alkalmazkodás mellett kihozni a lehetőségekből a maximumot. Ha ezekhez még hozzáveszem az időjárástól való függést is, hiszen anélkül a freeride értelmetlen, vagy csak a szerencsén múlik, akkor oda jutok, hogy optimálisan kihasználni az adódó lehetőségeket szinte lehetetlen. Az utóbbi két szezon különösen rosszul sikerült és egyelőre a mostani sem indul jól.

Ausztria drága. Most nem számolom ki, de ár/érték arányban egy buszos francia út jobb. Ha pedig 3 napból csak 1 olyan van, ami jó, akkor már egyáltalán nem éri meg.

Franciországba is csak úgy érdemes kimenni ha biztos a friss hó. Tehát nem foglalunk előre, hanem utolsó pillanatban kell keresni 1 megüresedett helyet. Sok kompromisszum kell, de sikerülhet.
De utána egyedül nyomni a freeride-ot egy héten keresztül nem túl örömteli és akkor a biztonságról még nem is beszéltünk. Tudom, mert többször is így voltam kint.

Mondhatnám, hogy jelentkezz valamelyik nyílt freeride túránkra amiket a Gastein-völgyben szervezünk a magunk és mások örömére. De nem mondom, mert 10-15 ember sok. Ez nem rajtam múlik. Ez sem optimális.

Amikor már végképp nem tudom, hogy mit csináljak, akkor megfogadom, hogy ha bejön egy hét hideg hóval, akkor fogom magam és kimegyek. Egyszer már volt ilyen, de csak 2 nap volt igazán jó, a többi közepes vagy rossz. Még szerencse, hogy vittem a munkát, és amikor esett az eső, akkor legalább dolgoztam. Tavaly ez is elmaradt. A kötöttségek miatt, de az időjárás sem segített. Egyszerűen alig akadt egymás után több jó nap.
Most kb ott tartok, ahol Te, vagyis töröm a fejem, hogy mit kellene csinálni.

Azért privát üzenetben küldd el az elérhetőségedet, és ha lesz valami ötletem, akkor szólok.
Feladó:  tüdiFérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2016.12.28. 11:05
(Üzenetazonosító: 191534)
tüdi Hozzászólások: 4
Regisztrált: 2013.06.04.

Hello!

Olyan snowboardos vagy sielő személyt(eket) keresek akik szintén szeretnek pályán kívül csúszni. Vagy ilyen társasághoz csatlakoznék, akik nincsenek elegen egy apartman feltöltéséhez.

Jómagam egyedüli utazó vagyok. Kocsim nincs, így leginkább a buszos túrákat veszem igénybe. Amelyeken nem könnyű hasonló érdeklődésűekkel összekerülni. Nem inni/szívni/kukákat borgatni a célom. Hanem a lehető legtöbbet havon lenni, így korán kellek és lehetőség szerint kint vagyok amíg lehet. Túrázásos, mászkálós, kevésbé érintett területeken való csúszás a fő irány.

Puy-ben Chopokon, L2A-n és még néhány népszerűbb helyen tucatszám jártam már. Nagyjából ezek a területek is érdekelnek. De bármit meghallgatok. Pár naptól egy-másfél hétig bezárólag.

A legtöbb utazási iroda válaszra sem méltat, hiszen egyedüliként nyűg az osztott apartmannal való variálás, még akkor is ha buszos az út. A szervezett sítáborokkal vagy hasonló helyzet áll fent vagy egész estés dorbézolás nehezíti meg a pihenést és a másnapra kitűzött célok elérését. Fesztiválokat inkább nyáron élem.

Aki valóban komolyan veszi vagy próbálja de minden évben nehezen talál helyet magának, nincs végtelen számú lehetősége télen anyagi és/vagy időbeli akadályok miatt elégséges számú napot csúszni, és azt is mikor tud nagy becsben tartja az írjon.

Üdv
tüdi
laponként:
összesen 9
, rendezés:
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »