Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Zdiar síterep leírás szállás cikk fotóalbum értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 75, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  essleggFérfiHaladó síelőProfi snowboardos
Dátum: 2019.02.06. 21:15
(Üzenetazonosító: 204497)
esslegg Hozzászólások: 54
Regisztrált: 2006.12.10.
66 síterepet értékelt

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Szombaton csúsztunk itt pár órát a gyerekekkel. A terep teljes mértékben áttekinthető: egy völgyecske két oldalán van összesen 2+3 tányéros lift, lassabbak (fix) és gyorsabbak (lámpás poma) vegyesen, mellettük pár száz méter hosszú kék pályák.
Illetve kicsit oldalra egy 4-es ülős, aminek egy piros és egy fekete pályája van, ezek siértéke már magasabb, a másik "részről" oda-vissza csúszható.
Úgy tűnt, hogy a régi csákányost (térkép még jelzi) már bezárták, a csákányok legalábbis nem voltak fent a drótkötélen.
Sorban állás semmi, jól lehetett pörögni (bár az is igaz, hogy délelőtt esett az eső, ami lehet, hogy sokakat elriasztott a szombat ellenére).
Kezdőknek, ill. pár órás-egy napos csúszásra megteszi a terep, pl. egy hosszú hétvége első / utolsó napjára, kombinálva a 10-20 km-re lévő, valamivel nagyobb terepekkel (Lomnic, Bachledka). A jegyár pedig igen barátságos.
Az út másik oldalán is van egy hasonló méretűnek tűnő terep (Zdiar-Strachan), de ott nem voltunk.
Feladó:  Ba GusztiFérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2016.02.07. 17:02
(Üzenetazonosító: 187331)
Ba Guszti Hozzászólások: 9
Regisztrált: 2015.01.04.
BEMUTATKOZÁS

ez is mint minden szlovák pálya tele van a pálya rövidsége miatt többet álltam a felvonónál1x mint amit tudtam cssúszni10x
max csak kisgyerekes családnak javasolt mert belátható az egész hegyoldal bár inkább csak domb
aki nem szereti az erdőben fák között a cssúszkálást annak ez széles pálya valamennyire
Feladó:  tsrtFérfiKezdő síelő
Dátum: 2013.01.08. 14:25
(Üzenetazonosító: 149815)
tsrt Hozzászólások: 114
Regisztrált: 2011.01.19.
32 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Néhány képpel illusztrálva...
Előzmény: (tsrt 149682)
h i r d e t é s

Feladó:  tsrtFérfiKezdő síelő
Dátum: 2013.01.07. 18:09
(Üzenetazonosító: 149682)
tsrt Hozzászólások: 114
Regisztrált: 2011.01.19.
32 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Sziasztok
A dec. 29. és jan. 03. közötti ünnepi időszakot Zdiarban (Zár) és környékén töltöttük, további két családdal, gyerekekkel. Szállásunk a Ciriak Panzióban ( https://www.penzionciriak.sk ) volt, két felnőtt-két gyerek félpanzióval (bőséges svédasztalos reggeli, bőséges leves-főétel-desszert vacsora) napi 100,-Euróért, most ugyan ez ~70 Euro lenne.

Az oda úton a hőmérő higanyszála nem igazán emelkedett -10C fölé… Érdekes volt, hogy a határt átlépve (Somoskőújfalu) szinte folyamatos volt a hó jelenléte a környezetben. Bár nem autópályán, hanem a hegyeken átkelve kellett leküzdenünk a kb. 250 km-es távot (Fülek, Rimaszombat, Tiszolc, Murányalja, Poprád, Tátralomnic, Zár), szerencsére sem a forgalom, sem az időjárás nem hátráltatott minket, így már a délelőtti órákban megérkeztünk szállásunkhoz, melyet azonnal el is foglalhattunk.

Szikrázó napsütés és -2-3 C fok fogadott minket, mely ott tartózkodásunk alatt –kisebb havazástól eltekintve jan.02.án- szinte végig kitartott (KÖSZÖNJÜK!). A naplementével a hőmérséklet is minden este jelentősen lecsökkent, de a nappali viszonyok ideálisak voltak. A pályákon kívül és a faluban is kb. 10 centiméternyi korábbi hó borította a tájat, így nem hiányzott a téli hangulat. Több környékbeli síterepet meglátogattunk (Zdiar-Strednica, Zdiar-Strachan, Bachledova Dolina, Bialka Tatrzanska PL), melyekről a saját topikjaikban írok pár dolgot és töltök fel pár képet.

A tízfős társaságból páran mindössze a februári Donovalyban eltöltött hétvégi „tapasztalattal a lábukban”, de fogékonyan a fejlődésre érkeztek az utazásra. A fő célunk tehát nem a sportérték, hanem a fejlődés, és a szilveszter kellemes eltöltése volt. Ez maximálisan sikerült. Zdiar egy meglehetősen hosszú falu kétezres hegycsúcsok uralta szép környezetben –a síterepek méretéhez képest meglepően - nagyon sok szálláslehetőséggel, ehhez mérten kevesebb étteremmel, és még kevesebb egyéb szórakozási lehetőséggel, néhány bolttal és egy benzinkúttal.

Megérkezésünk után a panziónktól mintegy 3-400 méterre, a falu végén található Strednica ( https://www.strednica.sk ) terepét látogattuk meg. Ez egy völgy két oldalán elhelyezkedő domboldalon kialakított síterep, több tárcsás felvonóval. A völgy aljában összefutnak a pályák, így könnyű választani a folytatást illetően. A parkolótól/pénztártól a terep talán legmeredekebb 300 méterén (2-es) kell vagy lehet eljutni a kezdőknek barátságosabbnak ítélt pályához (5-ös). Ennek a felvonójánál kb. 7-10 perces sorban állás is kialakult néha, mondták kezdőbb barátaink. Az 1-es pálya a maga 600 méterével, meredekségével és csákányos felvonójával számít a terep „haladó” helyszínének. Itt szinte nem is volt várakozás, ami nagy szó volt ebben az időszakban. Hóminőség, időjárás ideális, a környezet gyönyörű (!), jó kis félnapos kezdés volt.

Másnap -30.-án- irány a falu másik végénél lévő völgyben fekvő Bachledova Dolina ( https://www.skibachledova.sk ). Na ez már –szlovákiai viszonylatban- egy „komolyabb” síterep. Az időjárás és a környezet szintén csodálatos, hóviszonyok jók, a pályák és a liftek szinte kivétel nélkül üzemeltek. Ellenben nagyon komoly tömeg, már a pénztárnál 15 perc sorban állás (ennek ellenére nem nyitottak ki újabb ablakot). Az „A” jelű beülősnél kb. 20 perc várakozás - súlyosbításként nagyon lassú-, a „D” jelű tárcsásnál kb. 10 perc. Miután felmentünk a csúcsra lecsúsztunk a 7-4-es kéken a jezerskoi oldalra a „B” jelű négyes beülőshöz. Számításink bejöttek, hisz az előző tömeghez képest itt kb. két perc múlva már utaztunk is felfelé. Ezért inkább ezt az oldalt erőltettük a 4-es és 7-4-es pályákon a létszámhoz viszonyítva vállalható minőségű pályákon.

Kezdők szerintem ezt a kéket ne erőltessék. Fent a tetőn viszont van egy lankás húzólift egy rövid kezdő pályával szép környezetben. Itt lehet kipróbálni a snowraftingot is, mely nagyon élvezetes lehet a látottak alapján. Csak a vége felé ereszkedtünk le az 1-es hosszú kéken, hogy elkerüljük az újbóli hosszú sorban állást. Ez egy széles, lankás gyönyörű panorámájú pálya, mely talán bárki számára vállalható, sőt az egyik részén lendületet kell venni, hogy feljussunk a következő részre. Maradék időnkben átlépcsőztünk a 11-12-es kék (Deny) pályákra melyet két húzólift szolgál ki. Itt van esti síelési lehetőség is. Ez is egy nagyon széles kb. 1 km. hosszú kék pálya a végén egy kis letöréssel. A pálya aljában egy hangulatos és olcsó kis hüttében zártuk a napot.

Szilveszter napát a szállásunk mellett kb. 50 méterre található Strachan ( https://www.penzionstrachan.sk/skic...entrum# ) síterepen töltöttük, melyet a mellette található azonos nevű panzió üzemeltet. Ezen a napon nem akartunk autózni sehová, valamint a sípálya is éjfélig nyitva tartott (+7 Euro) DJ-vel, tüzijátékkal, stb, Ez egy széles kb. 1 km hosszú kék pálya az alsó felében kettő, felső részén egy tárcsás felvonóval, alul-felül hüttével. A felső hütte teraszáról csodálatos a kilátás a völgyre és a szemközti kétezres csúcsokra. A pálya aljában egy bébi pálya is üzemel, síkölcsönzéssel, síoktatással. Minden nap van esti sízés is 17:00 és 21:00 között.. A szórakozást délután egy több mint egy órás áramszünet zavarta meg mely az egész települést érintette, de aztán visszaállt a rend. A hóminőség és a pályák állapota jó volt nem lehetett rá panasz, pár perces várakozás azért időnként kialakult. Éjfélkor mindenfelé tüzijáték volt látható a völgyben 15-20 percen keresztül, nagyon szép látvány nyújtott.

Január 1.-jén a lengyelországi Bialka Tatrzanska ( https://www.bialkatatrzanska.pl ) terepe felé vettük az irányt (kb. 20 km). Pályakilométereihez képest számomra hihetetlen infrastruktúra egy „dombon”. Ülős liftek mindenhová, kiszolgálóhelyiségek, WC-k, hütték, éttermek sokasága, bébipálya, csúszda, pénzváltó, stb. Széles, gondozott kék és piros (rövidebb) pályák jó minőségben. Gyakorlatilag az összes üzemelő pályát bejártuk 2, 2A, 2B, 3, 4, 6, 6A, 8, 8A, B1, a 7-es felső része nem üzemelt. Egyedül a 6-os piros buckásodott, talán a fekvésének köszönhetően is. Ottjárttunkkor egyedül a IV-es számú 6 személyes beülősnél volt komoly várakozás (~15 perc). A szintén a csúcsra vivő I-es 3 személyes beülősnél sor ugyan nem volt, viszont jóval hosszabb volt a menetidő.

Kedvencünk a 8-8A pályák voltak, míg a kezdőbbjeink a B1 és 4-est favorizálták. Személy szerint én beleszerettem ebbe a kicsi, de hihetetlen síterepbe. A napot a pálya lábánál található Terma Bania ( https://www.termabania.pl ) élményfürdőben zártuk le.

A Január 2-án ismét Zdiar-Strednica. Körülmények hasonlóak, de kb. ötöd annyi emberrel. Sorban állás sehol, hüttében sem. Délután egy kis havazás gondoskodott a folyamatos napsütés szüneteltetéséről és a télies körülményekről. Ez a pár mm friss hó is elég volt, hogy kicsit frissítsen az állapotokon. Jó kis nap volt.

3.-án hazaindulás előtt ismét Bachledova Dolina pár órás jeggyel. Jóval kevesebben, mint 30.-án de azért voltak. Deny oldali bemelegítés után ismét a jezerskoi oldalt favorizáltuk, kellemes is volt, bár a meredekebb részeken azért buckásodott, illetve előkerültek jégfoltok. Sorban állás vállalható. Az 1-esen szintén csak a végén jöttünk le a lassú „A” lift miatt, zárás a Deny oldalon. Délután 1 óra körül szakadó hóesésben indultunk haza, melynek intenzitása váltakozott, a hegyeken átérve megszűnt.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat és szuper időjárást fogtunk ki. A környék nagyon tetszett, a több kisebb, de elérhető síterep pedig igazán változatossá tette síelésünket. Egyedüli szomorú látvány a Magas-Tátrát ért korábbi vihar pusztításának látványa. Összehasonlítani nem akarom, mondjuk egy osztrák tereppel, mert kinek mi a fontos. Mi is szeretjük és járunk is Ausztriába, de most ezt választottuk és úgy érzem, hogy ez a pár nap máshol sem sikerülhetett volna jobban számunkra. Mindenhol nagyon korrekt hozzáállást és kiszolgálást kaptunk. Biztos, hogy visszatérünk, de nem szilveszterkor, hanem nyugodtabb időszakban. FT
Strednica 1-es pálya teteje 4-es pálya Téli hangulat Viharkárok 1-es pálya 5-ös pálya 1-es pálya teteje 5-ös felől 5-ös pálya Strachan Strachan, fenti hütte Zdiar látkép Penzion Ciriak P1031738.JPG
Feladó:  funtineliNőKezdő síelő
Dátum: 2012.01.27. 17:38
(Üzenetazonosító: 132187)
funtineli Hozzászólások: 5
Regisztrált: 2009.02.05.
BEMUTATKOZÁS

Holnap indulunk Zdiarba. Az időjárástól kicsit tartunk, nagyon hideget mutat ez az oldal:
http://www.meteoprog.hu/hu/weather/...Zdiar/
Feladó:  BeautyNő
Dátum: 2012.01.27. 14:25
(Üzenetazonosító: 132164)
Beauty Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2012.01.27.

igaz,az atlag,az Sliacra vonatkozik, 47 km-re zdiartol,es magassaga 300 meter.
Feladó:  BeautyNő
Dátum: 2012.01.27. 14:20
(Üzenetazonosító: 132162)
Beauty Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2012.01.27.

Latom,mostanaban Zdiarban minusz 10 -minusz 20 fok van.
Az utobbi harminc eves atlag internet szerint 0 minusz 5 fok februarban.akkor nme biztos,hogy ilyen nagyon hideg lesz most februarban is,nem ez a jellemzo, a minusz husz fok?
Feladó:  BeautyNő
Dátum: 2012.01.27. 14:04
(Üzenetazonosító: 132159)
Beauty Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2012.01.27.

koszonom szepen.
Feladó:  ViriFérfiHaladó síelő
Dátum: 2012.01.27. 13:46
(Üzenetazonosító: 132156)
Viri Hozzászólások: 625
Regisztrált: 2003.09.26.
40 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezen a linken találsz pár információt a helyről.

https://sielok.hu/siterep/zdiar/

Ez a weblapjuk

http://www.strednica.sk/

Nekem sajnos rossz emlékeim fűződnek Zdiarhoz. Egy kemény tüdőgyulladás, amit a katlanban kavargó szél okozott. De ez szubjektív történet, nem törvényszerű.

Amúgy egy nem nehéz és egyszerű pályarendszer, viszont gyorsan meg kell tanulni felvonózni, hogy lecsúszhass a katlanba. Gyalogosan eléggé macerás felsétálni. A parkoló viszont fent van.
Előzmény: (Beauty 132152)
Feladó:  BeautyNő
Dátum: 2012.01.27. 13:27
(Üzenetazonosító: 132152)
Beauty Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2012.01.27.

lehet,hogy sielni is fogunk.mennyi ott egy szerenyebb siberlet, silec kolcsonzes?
de inkabb csak nezelodunk,lehet,kirandulunk.
Feladó:  BeautyNő
Dátum: 2012.01.27. 13:24
(Üzenetazonosító: 132150)
Beauty Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2012.01.27.

meg soha nem voltunk kulfoldi, tobbnapos kirandulason.
mire kell figyeljek,ha zdart,szlovakiat valasztottam ?
van nehany jotanacsotok? nyolc-tiz napra mennenk ketten kabe.
Feladó:  BeautyNő
Dátum: 2012.01.27. 13:20
(Üzenetazonosító: 132149)
Beauty Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2012.01.27.

az autokolcsonzesrol mi a velemenyetek? meg soha nem kolcsonoztem. at szoktak verni a magyar kolcsonzok? mire kell figyelni? van arra lehetoseg,hogy itthon felvegyek egy autot es zdarban leadjam,igy csak egy napot kell berelnem 14 nap helyett?
Feladó:  BeautyNő
Dátum: 2012.01.27. 13:17
(Üzenetazonosító: 132148)
Beauty Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2012.01.27.

nem gondoltam,hogy valaszolni fog valaki!:) plane nem ilyen gyorsan!:)
Feladó:  BeautyNő
Dátum: 2012.01.27. 13:10
(Üzenetazonosító: 132145)
Beauty Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2012.01.27.

koszonom szepen a hasznos hozzaszolast.
a nagy bolt melyik halozat tagja? spar? lidl?
te milyen szallason jartal es hogy tetszett?
mikor jartal ott?
Feladó:  batusFérfiHaladó síelő
Dátum: 2012.01.27. 11:56
(Üzenetazonosító: 132140)
batus Hozzászólások: 1934
Regisztrált: 2007.02.14.
1 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Még egyik szálláson sem voltam.
Utcanevek nincsenek. Házszámok vannak + GPS koordinátákat adnak meg. A kisebb alpesi falvakban is hasonló a módszer.

Bolt. Van egy nagyobb a falu közepén + néhány kisebb.
Nagyon hosszú falu, kb. 6 kilométer .
Bezinkút is van a faluban.

A jelenlegi árakat nem tudom, kb. hasonló lehet mint nálunk, attól függően, hogy áll a forint az euróhoz képest.

Február közepe zsúfolt is lehet. A lengyeleknél síszünet van, ilyenkor nagyon sokan jönnek.
Előzmény: (Beauty 132137)
Feladó:  BeautyNő
Dátum: 2012.01.27. 11:40
(Üzenetazonosító: 132137)
Beauty Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2012.01.27.

Es a Chutky szallason voltatok mar? Milyen volt?
Ilyesmi szallasban gondolkozom,mint ez a harom.
Foglalas nelkul is talalhatok vajon februar kozepen szabad szallast konnyen ,ha odamegyek egy-ket-harom hetre egybefuggoen?
Feladó:  BeautyNő
Dátum: 2012.01.27. 11:37
(Üzenetazonosító: 132135)
Beauty Hozzászólások: 12
Regisztrált: 2012.01.27.

Sziasztok!

Zdiarba keszulok menni. Vannak ott utcanevek? Terkepen nem latom. Milyen elelmiszerboltot tudok ott latogatni a faluban?
Mik ott az elemiszerarak? Mennyi ot a benzin?
Zuzana Zrubrol mi a velemeny? Es a Kamzik panziorol?

Kosz szepen.
Feladó:  adalbertFérfiHaladó síelő
Dátum: 2011.01.14. 10:06
(Üzenetazonosító: 103871)
adalbert Hozzászólások: 393
Regisztrált: 2007.03.11.
24 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Feladó:  kolev38FérfiHaladó síelő
Dátum: 2010.12.26. 12:19
(Üzenetazonosító: 99946)
kolev38 Hozzászólások: 1
Regisztrált: 2010.12.26.
BEMUTATKOZÁS

2011 jan 10-től lesz-e jó síterep?Hol keressem az előrejelzést?
Feladó:  Tomi-ski
Dátum: 2010.01.31. 12:43
(Üzenetazonosító: 82462)
Tomi-ski Hozzászólások: 9
Regisztrált: 2007.12.18.
8 síterepet értékelt

Hallo Mindenki!

Magas Tátra -Ziar
időpont: 2010 febr 3-5 , 3 nap, 2 éjszakai időre keresek utitársakat.
Középsulis sítábor lesz, amelyhez a szálláson csatlakoznánk. Szabad hely a jelentkezések függvényében 2 vagy 4 ágyas szobák (minél előbb, annál jobb)
a szálloda kedvezményes árat ad ezért a szállásra+kajára
Én 1 hete voltam 3 napot, akkor szállás+kaja (reggeli+ vacsora) + busz : 60 Euro.
Síelés a környékbeli pályákon. ha az iskolás csoporttal együtt veszzük a síbérletet, abban is kapnánk kedvezményt. Nekem a kedvezménnyel kb 10/ nap volt a bérlet.
A távolságot csak Komáromtól tudom, ami 255km, az a legrövidebb út a GPS szerint, kb 4 óra
Társakat keresek, akikkel el tudnék menni erre a 3 napra.
Szállás: Hotel Spojár http://www.spojar.sk/uvod.php
Olyan jelentkezőket várok, akik autóval rendelkeznek!

Akit érdekel, írjon minél előbb, vagy hívjon: 70/2345-357

következőutolsó laponként: összesen 75, rendezés:
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 87 vendég és 5 regisztrált felhasználó látogatja.