Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Bagolyirtás (Mátra) síterep leírás galéria

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként:
összesen 8
, rendezés:
Üzenetek
Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  WéberFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2021.08.18. 14:36
(Üzenetazonosító: 212565)
WéberF Hozzászólások: 1916
Regisztrált: 2006.10.13.
49 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Bejártam néhány hónappal ezelőtt a Bagolyirtás néven jegyzett sípályát. Lásd az Egykori sípályák topikban. Nagyon úgy néz ki, hogy nincs olyan gazdasági formáció, amelyik a leltárában nyilvántartaná a felvonót - hacsak a PAKSI ATOMERŐMŰ ZRT ? _ őket még nem sikerült elérnem. Találjunk már egy jó hasznosítást ennek a jó állapotú, jobb sorsra érdemes berendezésnek!!!!!
Előzmény: (WéberF 209322)
Feladó:  TervezőFérfiProfi síelő
Dátum: 2020.06.10. 21:33
(Üzenetazonosító: 209321)
Tervező Hozzászólások: 64
Regisztrált: 2015.02.08.
37 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Kedves Feri, és bárki akit érdekel nosztalgiából !

Nálam még mindig meg vannak a berendezés eredeti tervei, a létesítéssel kapcsolatos levelezés és néhány fotó is.
Akit érdekel, jelezze,beszkennelem és szívesen elküldöm.
scheder@freemail.hu
Előzmény: (WéberF 209320)
Feladó:  WéberFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.06.10. 18:25
(Üzenetazonosító: 209320)
WéberF Hozzászólások: 1916
Regisztrált: 2006.10.13.
49 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ahhoz képest, hogy van egy kis hír arról, hogy valamikor volt Bagolyirtáson, a Györhegy alatt egy kis felvonós sípálya, amit az ERŐMŰ Beruházási vállalat lelkes sportolói hoztak létre és amíg a telek kegyesek voltak hozzánk üzemeltettük is, valahogy nem találom az eredetit. Szóval: megpróbáltam hozzászólni, képeket feltölteni - azóta sem találom. Hátha itt sikerül valami emléket állítani ennek a nagyon kedves kis helynek. WFeri
Sipalyank-kitablazasa.jpgAlso-forditooszlop-Bagolyirtas.JPGBagolyirtas-a-palya-osz-elejen.JPGP1270990.JPGSihaz-a-palya-felol-a-legfelso-felvonooszloppal.JPG
h i r d e t é s
Feladó:  WéberFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.02.02. 16:23
(Üzenetazonosító: 193661)
WéberF Hozzászólások: 1916
Regisztrált: 2006.10.13.
49 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Akkor nyilván együtt dolgoztál Orsó Emillel, meg még néhány ERBE-s kollégámmal. Valóban lengyel "drótköteles emelőszerkezet"-ként importáltuk a Paksi Atomerőmű beruházás jogcímén (nem volt annakidején egyszerű dolog egy ilyen felvonó behozatala és telepítése!)
Az eredeti tervekhez képest Kiss Laci kollégám és barátom rendkívül komoly fejlesztéseket tervezett és valósított meg az elektromos vezérlésben és az oszloponkénti sodronyfigyelő elektronikában! A kezelőházban látni lehetett, ha az egyik sodronyvezető csiga kimozdult a helyéről, leesett a sodrony, vagy más gond támadt (sajnos volt olyan, hogy fegyelmezetlen gyerekek feldobták a tárcsát a szembejövő oldalra, leakadt a sodrony, stb... de a lelkes kezelők - nem egyszer jómagam is - 1-2 órán belül helyreállították). Mindezt olyan "használati díj" ellenében, ami szinte még a felvonó villamosenergia fogyasztásának költségeit sem fedezte. Nem is azért üzemeltettük.
A sodrony kötélfonását kétévente ellenőriztetni kellett úgynevezett roncsolásmentes vizsgálattal - nem okozott gondot, mivel az ERBE Minőségellenőrzési Osztálya - sok mindenben, ebben is profi szakemberekkel (és síelést kedvelőkkel) rendelkezett. A Közlekedés Felügyelet ellenőrzése alá estünk, mint "kötött pályás" rendszer, volt olyan alkalom, amikor a jelentésükben azt írták, hogy az ország legmegbízhatóbb és legkorszerűbb védelmi-szignalizációs rendszerű sífelvonóját üzemelteti a kezelő (ez a már megnevezett Kiss László érdeme!)
Hú de sok emlék fűződik ehhez kis pályához!
Ja! És akkoriban még voltak olyan telek, hogy hétvégente érdemes volt felautózni (Bp-től 1 óra 20 perc alatt Pásztón keresztül oda lehetett érni) - szombat reggel pályataposással kezdtük, majd rajta - síelés. Persze a pálya melletti fák alól folyamatosan ment a hó belapátolása középre! (Erről Kelecsényi Lajos tudna mesélni.)
Még annyi előnyünk volt, hogy egy üdülőnk is üzemelt Bagolyirtáson (itt született meg az ötletem, hogy milyen jó lenne itt a közvetlen közelben egy saját sífelvonó, a többi már más történet) szállás lehetőségében végképp érdemes volt felmenni hétvégére, sőt az "Ügyeletesnek" - aki természetesen rendelkezett felvonó-kezelői vizsgával - kötelező volt (kb. 15-en tettünk Bánkúton kezelői vizsgát, beosztottuk az ügyeletet.) Akinek nem jutott szállás, még azt is megtette, hogy szombaton hazajött, vasárnap reggel újra fent volt!
WFeri
Előzmény: (Tervező 193660)
Feladó:  TervezőFérfiProfi síelő
Dátum: 2017.02.02. 16:15
(Üzenetazonosító: 193660)
Tervező Hozzászólások: 64
Regisztrált: 2015.02.08.
37 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Annak idején én készítettem el az engedélyezési dokumentációját. Ez egy "Polsport" lengyel cég által gyártott egyszerű szerkezet, tányéros rugós dobos, de nem volt túlbonyolítva, a zsinór szabadon csévélődött fel kívül.
Az állványok csak nagy vas cövekekkel vannak a földhöz rögzítve, semmilyen alap nincs, környezetbarát. Akár át lehetne helyezni jobb helyre.
Az eredeti tervei még nálam vannak.
Előzmény: (WéberF 193655)
Feladó:  WéberFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.02.02. 14:25
(Üzenetazonosító: 193655)
WéberF Hozzászólások: 1916
Regisztrált: 2006.10.13.
49 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Nem találom egy síelőtársam legutóbbi bejegyzését, ahol a Bagolyirtási sípályát emlegette. Írtam is választ rá (kis dicsekvéssel, hogy némi közöm volt a létrehozásához).
Kaptam tőle néhány képet a mai állapotokról - azaz idén januárban járhatott ott. Utólagos engedelmével felteszem a képeket, no meg egy kis információt a Mátraszentistváni pálya létéről:
Kicsit vegyes az írásom, hol Bagolyirtásról, hol MSzI-ről van szó, de aki akarja, az megérti.
Ahhoz képest, hogy a "sajátomnak" tekintem ma is ezt a pályácskát (Bagolyirtás, a Győrihegy alól indul), jó régen jártam arra, talán 8 éve? Jó érzés látni, hogy a síház, a kötéltartó oszlopok még jó állapotban vannak!

A mátraszentistváni sípályát a Visontai (Gyöngyösi) Hőerőmű (igaz hivatalosan Gagarin Hőerőmű Vállalat - ma Mátrai Hőerőmű RT-nek hívják) sport-társadalma alapította, 1977. dec. 20-án volt a pályaavatás, kezdetben "köteles" felvonóval, majd fejlesztettek .... Az ominózus tárcsás felvonó valóban '85-ben létesült. Még akkor is csak "alulról" lehetett megközelíteni a pályákat. Igen jó bázis volt a Magyar Villamosművek Tröszt vállalatai téli sportokat kedvelő dolgozóinak.
Az erőművek, áramszolgáltatók meg még 4 vállalat (Erőmű Karbantartó Vállalat /ERŐKAR/, Országos Villamos Távvezeték Vállalat /OVIT/, Villamoserőmű Tervező és Szerelő Vállalat /VERTESz/ valamint az Erőmű Beruházási Vállalat /ERBE/ -itt dolgoztam 29 évet, két év VERTESZ-nél töltött év után) alkották a villamosenergia iparág nagy közösségét. Nagyon jó szervezettségű, családiasnak is mondható nyári és téli sportrendezvények sorozata színesítette a "dolgos" hétköznapokat!
P1270987.JPGP1270988.JPGP1270989.JPGP1270990.JPGP1280002.JPGP1270992.JPGSípálya kitáblázása
Feladó:  szoliFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.01.18. 17:16
(Üzenetazonosító: 192903)
szoli Hozzászólások: 34
Regisztrált: 2016.12.04.
1 síterepet értékelt

Kedves WéberF!
Régi emlékek elevened meg. Én gyerek koromban síeltem Bagolyirtáson többször is. Mátraszentimrén volt a nyaralónk egy kis fa ház ha jól emlékszem a kertünkből még oda is láttam. Síeltem többször Imrén is és Istvánon is de akkor még csak egy pálya és egy felvonó volt de nem tudnám megmondani hogy melyik.Sajnálom, hogy a Bagolyirtási és Imrei pálya az enyészeté lett.Szép volt jó volt elmúlt sajnos.
Előzmény: (WéberF 192871)
Feladó:  WéberFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.01.17. 22:07
(Üzenetazonosító: 192871)
WéberF Hozzászólások: 1916
Regisztrált: 2006.10.13.
49 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Bagolyirtás? Kevesen tudják, hogy ott létezik a Győri hegy alól induló kis pálya, tányéros felvonóval. Valamikor az Erőmű Beruházási Vállalat létesítette a Mátraszentimrei Tanács (!!!) beleegyezésével (a helyi iskola nyári felújítását végezték el a szakembereink együttműködési szerződés keretében). A pálya és a felvonó nyomvonalát két munkatársammal együtt szerénységem jelölte ki - no meg magát a létesítést is jómagam kezdeményeztem. Nagyon sokáig az általam síelésre beoltott barátok, kollégák üzemeltették, sajnos régen kikerültem a villamosenergia-iparágból, már nincs rálátásom "gyermekem" sorsára, de jó volt olvasni, hogy még valami létezik ott. Persze természetes hó kell jó sok, akkor alighanem az "utódaim" tán újra felélesztik ezt a gyerekeknek kitalált tanulópályát! (Ugyanis kifejezetten erre a célra indítottam el annak idején ezt a "projektet".) WFeri
Sipalyank-kitablazasa.jpg
laponként:
összesen 8
, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »