Menü ≡

Koronavírus-járvány

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 111, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  Kis KoviFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.09.19. 07:49
(Üzenetazonosító: 209404)
Kis Kovi Hozzászólások: 197
Regisztrált: 2011.02.07.
24 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Magyarországon legalább egy stadion árát lehetett volna fejlesztésekbe ölni, mert azért látszik,hogy a cseheknél is tudnak nem alpesi adottságú helyszínekből egész jó központokat létrehozni.

Vannak itt eleve olyan üzemeltetők, akik bebizonyították, hogy tudnának élni a lehetőséggel és vannak olyan helyszínek, ahol pedig szinte megállt az élet vagy legalább is egy helyzet konzerválódott (Dobogókő, Nagy-Hideg-Hegy, Kékes, Bánkút). A nem téli üzemmódot támogató fejlesztések is elhanyagolhatóak, pedig ott nem kellene az adottságokról beszélni. Ahol van rá lehetőség, nap/szél energia termeléssel (esetleg szivattyús-tározós erőművel) kombinált beruházásban is lehet gondolkozni, amennyiben központi támogatást is adnának hozzá.

Két opció lesz, azaz ilyenkor jön egy szenzációs hazai tél (ebben kevésbé hiszek) és mindenki menne ezerrel a határzár miatt a magyar helyszínekre, de azokból vészesen kevés kapacitás áll rendelkezésre egy ilyen helyzetre vagy jön egy átlagos (elmúlt időszakot jellemző korábbi teleket meg sem közelítő) tél, amikor itthon rendelkezésre fog állni időszakonként max. 5 - 10 km felület és több százezer ember fog otthon bezárva tespedni a tv előtt, mert a zárt helyszíneknek sport célból nem lesznek opcionálisak.
Feladó:  Sörapu.FérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.09.18. 19:11
(Üzenetazonosító: 209403)
Sörapu. Hozzászólások: 1315
Regisztrált: 2008.12.27.
60 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Attól tartok, hogy ennek a síszezonnak - hogy egy klasszikust idézzek - kampó.
A határok zárva, legalábbis nehezen átjárhatóak. Kevesen engedhetünk meg magunknak karantént. A kormányzati szándék pedig az, hogy maradjunk a seggünkön. Valószínűleg ilyen esetszámok tükrében nem is nagyon lehet más intézkedéseket hozni, bár én továbbra is meghagynám az egyén szabad választását. De ha realisták vagyunk és meghalljuk amit mondanak nekünk, hogy december-január az újabb tetőzés, nem valószínű az utazási könnyítés addig.
Ne legyen igazam, de én így látom ma szeptember második felében.
Feladó:  Kis KoviFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.09.17. 22:31
(Üzenetazonosító: 209402)
Kis Kovi Hozzászólások: 197
Regisztrált: 2011.02.07.
24 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A síelés kapcsán normális szabályrendszerrel jó kordában lehet tartani a védekezést (maszk és kesztyű amúgy sem borzasztó körülmény ennél a sportnál), legfeljebb nem tud olyan szinten pörögni az üzlet (korlátozott jegyeladás, eszköz használat, szórakozóhelyek), mint a megszokott időszakban.
A vírus helyzet idején a zsúfoltabb (főszezoni) időszakokban lehet, hogy érdemes lenne ösztökélni a jegy/bérlet árazással a sávos idő használatokat (mondjuk gazdaságos 3-4 órás jegyek az elején és végén egy kicsit megnyújtott napi nyitvatartással, beiktatott karbantartási szünettel) , hogy ne legyenek tumultusok a pályákon a lifteknél.

Az a baj ezzel, hogy ha valaki tényleg ezeket betartja, nem jelentene különösebb veszélyt a többi emberre az utazása miatt, csak szerintem nincs meg a bizalom, mert tavaly a hütte partik és a mára szokásossá vált védekezés hiányában ténylegesen gócpont volt a síturizmus.
Bár kiindulva a jelenlegi nyárból, a társadalmi nyomás miatt, szerintem február környékétől (ha nem lesznek aktuálisan brutális esetszámok, halálozások) lehet, hogy könnyíteni fognak ezeken az utazási korlátozásokon.
h i r d e t é s

Feladó:  Kis KoviFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.09.16. 07:08
(Üzenetazonosító: 209400)
Kis Kovi Hozzászólások: 197
Regisztrált: 2011.02.07.
24 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Állandóan megy ez a teszt mantra, holott a vírus tulajdonságainak köszönhetően az sem old meg semmit, mert ennyi erővel mindenkit folyamatosan tesztelni kellene, amikor ennyi társadalmi érintkezéssel járnak a hétköznapok (utazás, munkahely, iskola, vásárlás - csak a legszükségesebbeket említve). Elzárhatod a felfutás esetén ezeket az érintkezéseket, csak akkor más társadalmi problémát idézel elő vele. Bárki, aki most irányít, hatalmon van az adott országban, nagyon szar helyzetben van (csökkenő bevételek, növekvő kiadások, társadalmi feszültségek, közegészségügyi probléma, stb.), főleg, hogy az aktuális ellenlábasok, van sapka, nincs sapkát (minek vettél annyit, miért nem vettél annyit, miért nem korlátozol, miért korlátozol, stb.) és politikai tőkét akarnak facsarni a zsűrizős helyzetből.

A megoldást úgy is a vakcina fogja jelenteni vagy hogy egy idő után tényleg a többség átesik a betegségen, szóval ez inkább idő kérdése, amihez remélhetőleg a következő év "beáldozása" már elegendő lesz és addig is mindenkinek be kell tartani az alapvető védekezési teendőket (maszk, kézmosás, "tömeg kerülés").

A családom is kibírta, hogy tavasszal elmaradt a síelés és hogy nyáron csendesen belföldön visszafogott keretek között pihengettünk és úgy gondolom, ha ehhez további egy évet még be kell vállalni, nem fog összedőlni a világ, pedig nem vagyunk már olyan fiatalok. Sajnos pont azok óbégatnak és viselkednek sokszor önzően, felelőtlenül, akik előtt jó esetben még évtizedek vannak, hogy kiélvezhessék a szabadidős tevékenységeket.
Az anyagi dolgokról meg nem is érdemes vitát kezdeni, mert vannak olyan vesztesek, akikről egy só sem jelent még, de nem is sírják tele a médiát.

A vírusnál szerintem sokkal több problémát fog vagy már okoz is az ökoszisztémára való túlzott rátelepedése az emberiségnek (Lehet, hogy emiatt generálták ezt a problémát egy vészfékként beiktatva?). Sajnos az én munkahelyemen is megfigyelhető, hogy a vírus miatt sok ember tömegközlekedés helyett személygépjárművel közlekedik, amely közel sem 0 emissziójú megoldás, pedig, ha az emberek odafigyelnének fegyelmezetten a közlekedésre, minden megoldható lenne.
Feladó:  StaniFérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2020.09.15. 20:00
(Üzenetazonosító: 209399)
Stani Hozzászólások: 5241
Regisztrált: 2003.11.03.
93 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Azért érdemes nem egyből a média koronaszámain meghökkeni, hanem megnézni az arányokat az ország lakosságához képest, na és, hogy mennyit tesztelnek, hiszen "no test, no covid".

Ausztria messzemenően profin kezeli, jelenleg közel 1 millió 400 ezer tesztet végeztek el, az ország lakossága 8 millió 859 ezer fő.
A jelenleg aktív esetek nagyrésze tünetmentes vagy maximum gyenge megfázásos tüneteket produkál.
Szlovéniában eddig 185+ ezer tesztet végeztek.

Ha valaki félne Ausztriába menni, az mit csinál Magyarországon? Burkot húz magafölé és tripla maszkban tolja ? :DD

Magyarország "határzára" teljesen szembemegy a józan ésszel, elsősorban politikai hátszele van, mint bármi egyéb, ráadásul a két teszt...

Minden más EU országban, ahol esetleg adott országokra piros színezés van: max egy teszt vagy karantén, ez változó, valahol 5 nap, megint máshol 7 vagy 10 nap, és persze van 14 is.
Előzmény: (- Marky - 209396)
Feladó:  - Marky -FérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.09.15. 19:25
(Üzenetazonosító: 209398)
- Marky - Hozzászólások: 541
Regisztrált: 2008.12.02.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Amint lesz vakcina / gyógyszer, minden megy vissza a régi kerékvágásba, nehéz megváltoztatni az emberi szokásokat, főleg, ha szórakozásról van szó

Ha nem lesz fix gyógymód, akkor persze más lesz a helyzet, de mivel a síturizmus bevételének nagyobb része a kapcsolt szolgáltatásokból adódik, valamit ki fognak találni, különben az egész összeomlik. Csak bérlet és szálláshely eladásokból nehéz fenntartani az egész iparágat.
Előzmény: (skioutlet 209397)
Feladó:  skioutletFérfiProfi síelő
Dátum: 2020.09.15. 18:20
(Üzenetazonosító: 209397)
skioutlet Hozzászólások: 729
Regisztrált: 2006.01.21.
93 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Vessetek, meg, de nekem mindig bejött a pozitív gondolkodás:)
96 százalékban biztos vagyok abban, hogy a téli szezonra (de akár már jóval előbb is) nem lesz "minden ország piros".

Amiben viszont 100%-ig biztos vagyok: soha nem lesz olyan az egész (sí)turizmus, mint ami eddig volt. Lesznek bőven protokollok a járvány terjedésének megelőzése érdekében, ami az eddigi komfortzónánkat időnként zavarhatja...de mindig változik a világ!
Előzmény: (- Marky - 209396)
Feladó:  - Marky -FérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.09.15. 17:59
(Üzenetazonosító: 209396)
- Marky - Hozzászólások: 541
Regisztrált: 2008.12.02.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Lengyelország is jó menekülő terv lehet ebben a szezonban, ha épp ott jobb lesz a helyzet, mint nyugaton.
Szlovénia is elég jó kontroll alatt tartja eddig a dolgokat...

Persze ha minden ország marad "piros", akkor tökmindegy.
Előzmény: (basquiat 209391)
Feladó:  skioutletFérfiProfi síelő
Dátum: 2020.09.15. 15:39
(Üzenetazonosító: 209394)
skioutlet Hozzászólások: 729
Regisztrált: 2006.01.21.
93 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Covid ide - Covid oda, szerencsére az emberek síelni akarnak! Fél év üzletbezárás után ma nyitottunk. 30 C-ben 3 óra alatt, 3 pár sícipőt (igaz, extra árkedvezménnyel) eladtunk:)

Szóval: Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál!
Feladó:  Sörapu.FérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.09.15. 15:17
(Üzenetazonosító: 209392)
Sörapu. Hozzászólások: 1315
Regisztrált: 2008.12.27.
60 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Sajnos egyet kell értsek Kálmánnal. Talponsíelő csapatunk két túrát is leszervezett, de a bizonytalan helyzet miatt eléggé szkeptikus vagyok.
12 év után úgy néz ki, hogy nem veszem meg az SSSC-t. Az előző szezonban a két legjobb hónap maradt ki, mindezért 50 pénzt akarnak jóváírni.
Eplénybe nem megyek, viszont valószínű lesz sokkal több MSZI ami a gyerekeknek gyakorlásra megfelelő.
Csehszlovákiába nem szívesen megyek, de ha az lesz a menekülő útvonal akkor lehet ott kötünk ki.
Feladó:  basquiatFérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2020.09.15. 13:22
(Üzenetazonosító: 209391)
basquiat Hozzászólások: 106
Regisztrált: 2013.03.01.
15 síterepet értékelt

Nagyon nehéz elképzelnem, hogy féléven keresztül le legyen zárva a határ, nem szeretném elhinni... :) Nekem titkos favoritom Szlovákia, mert a V4-eknél minden rendben van... :)
Előzmény: (bouquetk 209390)
Feladó:  bouquetkFérfi
Dátum: 2020.09.15. 11:06
(Üzenetazonosító: 209390)
bouquetk Hozzászólások: 240
Regisztrált: 2011.11.29.
64 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Úgy csinálunk, mintha minden rendben lenne. Szervezzük és foglaljuk a szállásokat azzal, hogy a lemondás feltételei sokkal hangsúlyosabbak. Ha nálunk marad a jelenlegi de facto határzár (két hét karantén), akkor nekem nem lesz szezon. Az talán nem lesz, hogy Ausztria úgy lezár, mint márciusban, de ennek csak akkor lesz jelentősége, ha eltörlik a határzárást. November közepe-végére kell döntést hozni. Most nem adok 20%-nál több esélyt a szezonnak. Nekem Mo nem játszik, legfeljebb ha esne egy jó kis hó a Mecsekben.
Előzmény: (basquiat 209389)
Feladó:  basquiatFérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2020.09.15. 10:27
(Üzenetazonosító: 209389)
basquiat Hozzászólások: 106
Regisztrált: 2013.03.01.
15 síterepet értékelt

Sziasztok!

Ki hogy látja a szezonbeli reményeket?
Szezonbérlet? Napijegy? Vagy marad Eplény, Mátra? :)
Feladó:  Kis KoviFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.07.10. 16:23
(Üzenetazonosító: 209351)
Kis Kovi Hozzászólások: 197
Regisztrált: 2011.02.07.
24 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A többször, de rövidebb időre mennek jelenség nem a vírus miatt lesz szignifikáns (már azelőtt is erősödő jelenség volt), hanem az véleményem szerintem a helyzet kimaxolásáról, a menedzser effektusról (nem tud v. hajlandó hosszabb időre elszakadni) szól, valamint az illetők csak a jó körülményekre akarnak időt és pénzt áldozni, de közben elégetik, többek közt a síelés jövőjét is a sok energiafaló és szennyező utazgatással. Síelőként, főleg, ha valaki csili-vili helyekre megy, amúgy is nagy az ökológiai lábnyomunk. Feltételezem, hogy sajnos rajtam kívül például alig van olyan ide is írogató személy, aki a hétköznapokban legalább tömeg- vagy kevésbé pazarló módon közlekedne, így csökkentve a rájutó "lábnyomot", ha már az élet más területén és/vagy időszakában "nagy fogyasztó".

Magyarország lehetőségei eléggé behatároltak, viszont, ha azt vesszük, hogy a sportcélú beruházásokra (amelyek között van számtalan nem jó hatásfokú) mennyit költöttek az elmúlt évtizedben, akkor szégyenletes, hogy a téli sportokra vagy akár más természetközeli, de kevésbé energiafaló szabadidős célú beruházásokra milyen kevés jutott, pedig az emberek sokszor a zsebükből is jelentős összeggel hozzájárulnának az igénybe vételhez.

Emlékszem, Eplénybe volt annak idején még buszjárat (sípálya szervezésében) Budapestről, aztán gyorsan megszűnt (az akkor 6 éves lányommal így mentünk le). Vonattal is el lehetne jutni a helyszínre, ha egy kicsit erre is jobban odafigyelnének (helyszíni síbusz). Mátraszentistván ilyen tekintetben szinte már elérhetetlen (annyira ritka a közvetlen Volán járat a helyszínre).
Amikor elkezdtem síelni még volt egy-két szezon, amikor fel lehetett jutni Dobogókőre is egy szezonban akár többször is, de annyira megenyhültek a telek az elmúlt évtizedben, hogy jó ha pár napra ki tudnak nyitni szezononként, pedig sokkal közelebb vannak az igénybevevő "tömeghez" (utazgatás csökkentése). Itt is fejleszteni kellett volna, hogy változzon a helyzet.

Nyaranta többször megfordultunk már az Alpokban és számtalan élményelemmel teletűzdelt ösvényt, parkot, játszóteret(több korosztálynak szólót is) lehetett használni, amihez nem szükségesek hatalmas pénzösszegek, sem hegyek, mégis csábítóan hatnak a szabadidős, egészséges természetközeli tevékenységhez, azaz szélesebb rétegek élnének vele.
Előzmény: (skioutlet 209350)
Feladó:  skioutletFérfiProfi síelő
Dátum: 2020.07.10. 09:16
(Üzenetazonosító: 209350)
skioutlet Hozzászólások: 729
Regisztrált: 2006.01.21.
93 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Köszönet a visszajelzésekért.

Azt gondolom elég óvatosan fogalmaztam a véleménycikkemben, hiszen fél évre előre nehéz gondolkodni, főleg most, a járvány alatt. A fontosabb megállapításokat (melyek a cikkben kiemelésre kerültek) összeszedtem:

Közép-Európa síturizmusa vonatkozásában:

- Inkább többször, de jellemzően rövidebb időre mentek sízni, ez a trend tovább fog erősödni.
- A hagyományos tömegturizmus, buliturizmus egy jó ideig nem fog tudni lábra állni.
- Felértékelődhetnek a kisebb síterepek.
- Divatba jöhetnek az egynapos sízések.

Magyarország síturizmusa vonatkozásában:

- A hazai síterepeken még jellemzőbb lesz az "ad hoc” utazás.

- Érdemes az esti és hétköznapi időpontokra olyan árképzést alkalmazni, mely erősebb vonzerőt ad az eddigieknél, ezzel csökkenhet a kiugró terhelésű időszakok volumene.

Magyarországi műanyagpályás síiskolák vonatkozásában:

- Lényegesen növekedhet az igény a szabadtéren végzett sporttevékenységekre.

- Érdemes olyan feltételeket biztosítani az új jelentkezők számára, melyek nem jelentek egyből jelentős anyagi terhet.

Személyes kiegészítésként:

Ha az ember előveszi a „minden rosszban van valami jó” attitűdjét, akkor talán reménykedhet abban, hogy az első kisebb havazásnál még több síző jelenik meg a hazai sípályákon, akár a Normafánál is. Itt élek a budai hegyek között. Évtizedek óta látom, hogy pár centi hó mellett is sokan „gyalogsíznek”. Ennek is meg van a maga szépsége, öröme, ezzel az érzéssel nem vagyunk kevesen. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy vannak akik ezt esetleg valamiféle lesajnálással láttamozzák - amit az Alpok legszebb síparadicsomaihoz való viszonyítás mellett megértek:)

Reménykedem abban, hogy a téli jó levegőn való sportmozgásnak az örömét egyre többen felfedezik és magukévá teszik. Akár gyalogosan vagy éppen kerékpárral, de természetesen sílécen is.
Feladó:  cdlFérfiHaladó snowboardos
Dátum: 2020.07.09. 18:46
(Üzenetazonosító: 209349)
cdl Hozzászólások: 75
Regisztrált: 2015.03.08.

Elolvastam Én is. Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Debrecenből teljesen esélytelen bármelyik hazai pálya.
Ha elindulok, nem állok meg Ausztriáig.
De a műanyag sípálya felylesztését támogatom, jó ötlet.
Előzmény: (skioutlet 209342)
Feladó:  bouquetkFérfi
Dátum: 2020.07.07. 15:05
(Üzenetazonosító: 209344)
bouquetk Hozzászólások: 240
Regisztrált: 2011.11.29.
64 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Vettem a fáradtságot és rákerestem. Lefordítom az én helyzetemre. Pécsett, ahol élek az egész szezonban kb. három síelésre alkalmas havas nap volt. A vírus miatt akkor sem ment a 60 éves felvonó. Azért ennek a használata kicsit baleset-veszélyesebb, mint amikhez szokva vagyunk. A kezeletlen pályáról nem is beszélve. Én mondjuk szeretem, de nem én vagyok az átlag. Menjek Eplénybe? A bruttó 8 km-re? Kb. 3 óra oda és annyi vissza is. Ugye nem gondolod komolyan. A legközelebbi valamennyire is használható pálya Maribor, már túl van azon a határon amit napi síelésre be lehetne vállalni rendszeresen, és arról nem is szólva, hogy itt bőven kell kompromisszumot kötni. A vége az, hogy számomra nincs más alternatíva csak Ausztria. Jellemzően ide járok már jó ideje, és ahogy mondják, bizonyos szint fölött nem megyünk bizonyos szint alá. Ha ez valami ok miatt nem megy, úgy elengedem az egészet. Szerencsére, ahogy melegszenek a telek, lehet itthon montizni.
Előzmény: (skioutlet 209342)
Feladó:  skioutletFérfiProfi síelő
Dátum: 2020.07.06. 08:26
(Üzenetazonosító: 209342)
skioutlet Hozzászólások: 729
Regisztrált: 2006.01.21.
93 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

"Mire számíthatunk a következő síszezonban?" címmel véleménycikket írtam.

Három témakörre bontottam:
Közép-Európa síturizmusa
Magyarországi síturizmus
Műanyag sípályával rendelkező hazai síiskolák.

Nem könnyű félévre előre gondolkodni, de talán nem felesleges. Az általános trendek némelyike erősödni fog, némelyike megtörik.
Előzmény: (Kis Kovi 209183)
Feladó:  Kis KoviFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.04.19. 11:42
(Üzenetazonosító: 209183)
Kis Kovi Hozzászólások: 197
Regisztrált: 2011.02.07.
24 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A 2008-as gazdasági válságból sem tanult semmit a társadalom, pedig akkor is a kényszer hozott olyan intézkedéseket, amelyek kezdtek egy helyesebb irányba mutatni.

Sajnos a túlfogyasztás, túltermelés, a környezetünk kényelmi és túlnépesedési faktorból eredő túlterhelése szerintem továbbra sem fog változni, ha minden visszaáll a régi metodikához.
Újra túlburjánzik az élet, de mivel korlátosok az erőforrások, így a falakba ütközve (természeti, gazdasági, hatalmi, társadalmi) konfliktusok alakulnak ki a maguk (akár tömeges) áldozataival.
Azt az egyszerű dolgot, miszerint inkább kerüljön valami többe, valamiből legyen egyénenként kevesebb, de az tartósabban használható legyen, sem tudja adaptálni a gazdasági rendszerünk.

A turizmusnak az elmúlt évtizedben tapasztal formája, amely a túlnépesedésből és növekvő anyagi jólétből fakad (egyre több, egyre messzebb, egyre kényelmesebb, értelmetlenebb és pazarló módon) már csak a hab a tortán. A síelésnél is, már inkább utazik egy szezonban ötször, hatszor egy-két-három napra valaki, abszolválva feleslegesen akár több ezer km-t (elfoglalt menedzser effektusokra vagy a jobb körülményekre hivatkozva), mint hogy tömbösítve vagy legalább kisebb "hatósugárban" tegyen eleget ezen személyi igényeknek.
Sajnos az emberi önzés nem akarja belátni a határokat, ami jellemző ezen vírussal kapcsolatos személyi korlátozások betartási módjára is.
Előzmény: (RM 209156)
Feladó:  RM
Dátum: 2020.04.14. 08:50
(Üzenetazonosító: 209156)
RM Hozzászólások: 844
Regisztrált: 2004.10.27.
75 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Hát, sajnos ott a sok halott, de vannak jó hatásai is a járványnak. Egyszerűen túlpörögtünk szerintem. A felkapottabb turista helyek már elviselhetetlenek voltak a tömegtől, a nagyobb sípályákon roskadoztak a liftek/hütték miközben sok kicsi tönkrement. A virus után majd talán normalizálódnak legalább egy időre ezek a dolgok. Most meg kap egy kis időt a természet a regenerálódásra ...
Előzmény: (TZoli 209155)
Ulmer-Hutte-in-Sankt-Anton-am-Arlberg---panoramio.jpg Velence-tomeg.jpg

következőutolsó laponként: összesen 111, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »