Menü ≡

Klewenalp síterep leírás cikk galéria értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 1, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  gabesz777FérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.03.03. 13:16
(Üzenetazonosító: 208824)
gabesz777 Hozzászólások: 10
Regisztrált: 2017.02.27.
2 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől 1050, Luzerntől 20, Zürichtől 70 km-re fekszik. A síterep megközelítése autóval érkezők esetében Luzern irányából a 2-es úton a legegyszerűbb. A síterepre való feljutás két irányból lehetséges: 1.) Beckenriedből felvonóval Klewenalpra, 2.) Emmettenből godolával Stockhüttéhez. Mindkét kiindulási helyiségből parkolók várják az autóval érkezőket. Tömegközlekedők busszal, korán kelők Luzern felől akár hajóval is kényelmesen elérhetik Beckenriedet avagy Emmettent.

Pályarendszer:
A síterep a hóviszonyoktól függően december közepétől március végéig hivatalosan 08:00-18:00 között várja a sportolni vágyókat (a sípálya liftek általában 16:15-ig üzemelnek). A 40 km összhosszúságú, összefüggő pályarendszer könnyű (kék) és közepesen nehéz (piros) fokozatú pályákból áll. Mivel a pályák csodaszép környezetben húzódnak, ezért minden tudásszintű síelő részére élvezetes síterep. A síterep alapvetően 3, egymással összeköttetésben álló részre tagolható a következő gócpontokkal: 1.) Klewenalp, 2.) Chälen, 3.) Stockhütte. Egyértelmű központ Klewenalp 1600 méteres magasságban, ahová a Stollenről (1677 m) és a Klewenstockról (1747 m) futnak le a piros pályák egy könnyedebb kék pályával. Ugyancsak Klewenalp nyújt kiváló gyakorlási lehetőséget tanulni vágyó kezdők és gyerekek részére: 3 tanulópályácska várja tárcsás sílifttel a kezdőket, és a síoktatások is elsősorban itt zajlanak. Klewenalpról kék pályán csúszhatunk el Tannibüel ülőliftjéhez, amely a síterep topjának számító pályák tetejére, a Chälenre (1938 m) visz fel. Innen két (egy piros és egy kék) meseszép és váltzozatos pályán síelhetünk vissza Tannibüelre, illetve a síterep harmadik gócpontjának számító Stockhütte környéki kék pályákhoz. Utóbbi három könnyedebb kék pályát kínál Twäregg (1500 m) és Stockhütte között. Stockhüttén ugyancsak van egy kicsiknek létrehozott tanulóterep pónilifttel.
A síterepet a középnehézségű piros pályák dominálják (25 km), amelyek mellett számos könnyebb kék pálya is található (15 km). Az előkészített pályák mellett, elsősorban a Chälen alatt elterülő hegyoldalakban lehet saját felelősségre off-pist síelni.

Egyéb szolgáltatások:
Klewenalp a Vierwaldstättersee partján fekvő Beckenried városka felett 1600 méteres magasságban fekvő üdülőfalu 2200-2400 méteres hegycsúcsok ölelésében, az amőbaszerű Vierwaldstättersee felett a Rigi hegycsúcsúval szemközt. Klewenalpon és Stockhüttén is hivatalos svájci síoktató szervezetnél csoportos vagy magán síoktatásra is be lehet jelentkezni bármely korosztálynak. Klewenalpon sí- és snowboardkölcsönző, valamint síszervíz is található. Beckenried településen a tó közvetlen partján van étterem, bár, bolt és szállás (hotel vagy bed&breakfast), míg Emmetten faluban (Stockhütte alatt) az előbbiek mellett síkölcsönző és fedett uszoda is fellelhető. A sípályák mellett közvetlenül is találhatóak festői kilátást nyújtó éttermek, bárok: Stollen, Chälen-Tannibüel, illetve Klewenalpon és Stockhüttén.
A sípályák mellett Klewenalpot változatos téli túraútvonal köti össze Stockhüttével, míg a meredekebb csúcsokat (Stollen és Klewenstock) a hótúrázás szerelmesei meg is mászhatják. Két komoly szánkópálya is található itt Stollen-Klewenalp, valamint Klewenalp-Stockhütte között. Szálláslehetőség Klewenalpon, vagy a tóparti településeken (Beckenried, Emmetten) hoteljeiben, panzióiban, illetve bed&breakfastjeiben lehetséges.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 51 CHF-ba kerül, míg 11:00-től 41 CHF-ért vagy 13:00-ig ugyancsak 41 CHF-ért lehet csökkentett árú jegyet. Az esti jegy 15:00-től mindössze 15 frankba kerül. Gyerekek 6 éves korig ingyen, 15 éves korig féláron síelhetnek, és van ifjúsági kedvezmény 41 (napijegy), illetve 33 CHF-os (11-től, ill. 13-ig) áron.

Értékelés:
Kiváló választás családoknak gyerekekkel, kezdőknek és haladó síelőknek. Rendkívül családbarát és tanulóbarát síterep, lélegzetelállító környezetben. Bár felkapott célpontja a helyieknek (Luzern és vonzáskörzete) hétvégén sem zsúfolt. Varázslatos környezete és programokban gazdag repertoárja miatt érdemes nyáron is felkeresni kirándulási célból.

További információk:
https://www.klewenalp.ch
https://www.bergfex.ch/klewenalp
Kilatas-Stollenrol.jpg Klewenalprol-Tannibuelre.jpg Klewenalpra-vezeto-palyak.jpg Chaelenrol-Tannibuelre.jpg Chaelen-alatti-palyak.jpg Stollen-latvanya-Klewenalprol.jpg Gyakorloterep-Klewenalpon.jpg Kilatas-Twaereggrol.jpg Stockhutte-Sisuli.jpg

laponként: összesen 1, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »