Olaszország
Sella Ronda - Arabba - Marmolada
síterep infó oldal
ÜZENETEK (219)Időben csökkenő Időben csökkenő
hamoriarpi
129 élménybeszámolót írt
129
6 éve tag
3 hónapja
Porta Vescovo Parkolóját ajánlanám, bár soha nem használtam, mert ski in-ski out szállásunk van.
A PV a Marmolada felé kb a legszélső lift, onnan gyalogos távra, 2 csokorban van a többi lift. Mi az Arabba Fly-al csatlakozunk rá a Burz-ra és úgy fel.
Varghasz
253 élménybeszámolót írt
253
16 éve tag
3 éve
Igen. A faluban át kell sétálni az úton. Kb 30 méter. "Útközben" van egy klassz kávézó, házi és gyári édességekkel. Megéri betérni egy sütire.
Előzmény: (zkis 208320)
zkis
9 élménybeszámolót írt
9
14 éve tag
3 éve
Sziasztok!

Kérnék egy kis segítséget. Nézegettem a Sella Ronda körbesíelését a zöld útvonalon. Passo Gardenaban a 41-es lift tetejéről hogyan lehet eljutni a 29-es lift (Ciampaio) aljába. Le kell csatolni?

Köszi.
Barpi
1 élménybeszámolót írt
1
6 éve tag
3 éve
Sziasztok!
Sokadszorra jöttünk a Dolomotokba mert egyszerün csodálatos hely. Persze bejártuk már a szlovák, szlovén, osztrák, svájci, francia és olasz kisebb-nagyobb síterepeit baráti társasággal és mindenhol jól éreztük magunkat, de valahogy Olaszország mindig is a szívünk csücske.
Hogy miért is? Mert szinte mindig ragyogó napsütés van, mert pizza-pasta és más finomságok( és nem csak virsli hasábbal), mert imádjuk az olaszos
temperamentumot, mert hangulatosak a kis falucskák-városok, hütték,
mert a sipályák fekvése altalában magasan vannak, hóbiztosak, szélesek, jól kezeltek, természet közelibb a sok fenyőtől, mert általában nem kell órákat sorban állni a felvonóknál( persze mindig van kivétel).
Szóval lehetne hosszasan sorolni és ez csak a mi véleményünk.....
Visszatérve amiért írom ezeket a sorokat annak apropója, hogy a minap
egy nap alatt 3x körbe sieltük-bordoztuk a Sellát és ezt nagy boldogsággal éltük meg.😊
Néhány éve örültük amikor sikerült 1x aztán 2x és most megvan 3x.
Nem csak ezért érdemes a Sella Ronda régióihoz látogatni hiszen nekünk is volt sokszor amikor egyenként a régiókat bebarangoltuk és volt mikor
csak egyszerüen öröm sizéssel jártuk körbe a Sella Rondát jobnál-jobb hüttéket látogatva és a teraszon napozni egy aperol spritz társaságával.
Bátorítok mindenkit egyszer lagalább érdemes ellátogatni a Sella Rondához.a többi pedig jön magától😊
10FC828A-BD91-40AA-B4DB-4B2B99E9FDDA.jpeg
D6ECEC91-6F19-4AC5-A9CF-7A9C4C86A2DF.jpeg
salamoncs
21 élménybeszámolót írt
21
10 éve tag
4 éve
Idén február 14-én céloztuk meg kíváncsian az érdekesnek tűnő Marmolada gleccsert, autóval egyenesen Malga Ciapelába utazva.
Azt mondják, a tömeg miatt reggel fél 10-ig, vagy délután 2 után érdemes odamenni, különben fél-egy órát is várni kell, mire a nagykabinosba bejut az ember. Mi délután 3-ra értünk oda, a felvonótól kb. 10 m-re parkoltunk, és rajtunk kívül csak néhány ember jött fel. Egyébként három nagykabinos megy fel (azaz kétszer át kell szállni, természetesen össze vannak hangolva), a legalsó (de talán a többi is) dupla, azaz amikor lentről elindul, fentről is jön egy le.

A második szinten megnéztük az I. világháborús múzeumot (20-30 perc), felmentünk a legfelső szinten lévő tetőteraszra, majd az alapos körbebámuldozás után már tényleg egyedül voltunk a pályán. Ami természetesen buckás, de azért "kezelhető" volt, mindaddig, amíg az Arabba felőli pálya be nem csatlakozott - innentől nagyobbak és vizesebbek voltak a buckák, sokan is jöttek. Bámuldozással, fényképezéssel, a lassabb társak bevárásával 50 percig tartott, amíg a 12 km-t abszolváltuk. Reméljük, hogy a korán kelő síelőknek kevesebb buckát kell kerülgetni...
IMG-5737.JPG
IMG-5754.JPG
IMG-5745.JPG
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
18 éve tag
4 éve
Köszi a választ, megnyugtattál !
magnum56
275 élménybeszámolót írt
275
14 éve tag
4 éve
Köszönöm a segítséget.
Könnyebb terepet keresek, ezért kérdeztem Livignot. Olvastam a beszámolódat és Alta Badia nagyon megtetszett.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
17 éve tag
4 éve
Sajnos ott még sohasem jártam, már túl lusta és öreg vagyok ahhoz, hogy olyan messzire menjek.
Én a Dolomitoknak ezen a részén megtaláltam mindent, ami a síelésben számomra örömet okoz. Nem elsősorban a Sella Ronda, hanem a körülötte lévő négy síterep minden igényemet kielégítik a kék pályás laza karcolástól a piroson való száguldáson át a durva feketén való kínlódásig.
Előzmény: (magnum56 201522)
magnum56
275 élménybeszámolót írt
275
14 éve tag
4 éve
Livigno-t nem ismered?
Az nekem nagyon szimpatikusnak tűnik.
antikvárius
106 élménybeszámolót írt
106
17 éve tag
4 éve
(Nem nagyon pörög ez a topic.)
Legalább tíz éve járunk Alta Badiába, szinte mindig január vége felé. Tömeg jellemzően nincs, sőt. Persze időnként előfordul, hogy a Sella Ronda körön lévő lifteknél kicsit összeszaladnak az emberek, de ez még nem nevezhető "tömegnek". Reggelente pár perc várakozás előfordulhat pl. a Marmoládára vagy a Secedára menő lifteknél, de ez is bőven tolerálható.
Mivel a január nem főszezon (ellentétben a februárral és március elejével), ezért teljesen normális a pályák telítettsége, mondhatni, alig vannak. Már írtam itt valahol, hogy főként középkorú és idősebb urak és hölgyek vannak a pályákon, a tinik és a gyerekes családok majd februárban síelnek.
Remélem 2019. januárra is igaz lesz, amit írtam. :-)
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
18 éve tag
4 éve
Sziasztok !

Egy kérdéssel fordulok hozzátok. Sella ronda régióba tervezzük síelésünket január végén. Mi a tapasztalatotok, mennyire zsúfolt ilyenkor a pályarendszer ?
Van egy rossz tapasztalatunk sajnos, egyik évben egy napot töltöttünk itt márciusban, de rengetegen voltak, a pályák is gyorsan romlottak a meleg ill. a tömeg miatt akkor, szeretném ezt az élményt elkerülni idén.
Kis Kovi
266 élménybeszámolót írt
266
12 éve tag
5 éve
Amennyiben nem szeretnél rizikózni, akkor olyan "bejáratot" érdemes keresni a rendszerbe, ahol van estig járó (sí)busz. Alta Badia esetében a Bruneck - Badia - Colfosco útvonalon ez megoldott volt, így például a Colfosco - Badia szakaszon bárhol be tudod fejezni úgy a síelést, hogy busszal vissza tudsz térni az adott parkoló környékére.

A stratégiai lifteknél egy picit engedékenyek lehetnek, mert minket különösebb duzzogás nélkül felengedtek a hivatalos zárás után is egy összekötő liftre (Pradüc), így nem kellett La Villaban buszt keresni, hogy visszatérjünk Badiaba.
Előzmény: (boomen 201196)
tsrt
119 élménybeszámolót írt
119
12 éve tag
5 éve
Szia! 5-6 óra alatt értünk körbe, kényelmes tempóban. Kétszer pihentünk hosszabban (~20-25 perceket). Mivel elég későn indultunk Corvarából és az elején nagy volt a tömeg, valahol a Passo Pordoi környékén izgultam is a folytatást illetően... Aztán oszlott a tömeg (kivéve Pradel Rodella 155) és "meglendültünk". Most már nyugodtabb lennék.
Előzmény: (boomen 201197)
boomen
12 élménybeszámolót írt
12
5 éve tag
5 éve
Szia!

Mennyi idő alatt értetek körbe? Tartottatok pihenőt?
Előzmény: (tsrt 200682)
boomen
12 élménybeszámolót írt
12
5 éve tag
5 éve
Köszönöm a tippeket, tanácsokat!

Ha az időbe belefér a Col Pradat kitérőt is beillesztem. Mindenképpen megfogom várni a megfelelő időpontot, nem akarom elkapkodni, folyamatosan figyelem majd a hó és időjárás helyzetet. A Marmolada-t semmi esetre sem akarom kihagyni, remélem sikerül az első lifttel felmenni és akkor nem lesz gond a pálya minőségével. Remélem életem első szezonja után nem felejtek sokat és az új, hosszabb síléc sem okoz majd gondot, november közepétől december végéig itt helyben síelek annyit hogy a felkészültségemmel ne legyen gond.
Még a parkolásról egy dolog amibe kicsit bizonytalan vagyok.
A Marmolada-i kezdés miatt talán logikusabb lenne a Malga Ciapela-nál parkolni mert a narancssárga kör végén Arraba-ból vissza mindegy hogy Passo Fedaia vagy Malga Ciapela, 5-10 perccel több síelés.
Viszont amiért inkább Passo Fedaia-t választanám az az hogy Malga Ciapel-ig a Marmolada elött lenne egy kis bemelegitő csúszás.
Erről mit gondoltok?
Előzmény: (Kis Kovi 201194)
s.andi
75 élménybeszámolót írt
75
12 éve tag
5 éve
Az ötlet az iduláshoz jónak tűnik. A Marmoladára induló liftnél nagy a tömeg, min.30 perc a sorállás,csak napsütéses időben érdemes felmenni, a panoráma csodálatos. A hó minősége változó lehet, fent por hó, középen karcos, jeges, később buckás is,lent kásás-latyakos. Amire figyelni kell a Fedeia-i parkolásnál, hogy Arabba felöl a 20-as liftel kell felmenni,a 10-es és 12-es lifteket 16 órakor zárják, ha lekésitek marad a síbusz vagy taxi. Ha a 10-esre felengednek a 12-es megvár, nem hagynak a "gödörben " éjszakázni.
Az kör sível töltött idő sokban függ a tömegtől.
Mi márciusban jártunk erre.
Voltunk csodás napsütésben nem túl sok hóval, pár évvel későbbaz utazás napsütéses,a 6sínap hóesés, havaseső. Péntek délben ott álltunk a 20-as lift tetejénél akkor kezdték kiásni a 10-es ülőliftet a hóalól. Egész héten zárva volt Marmolada, pedig 8 m hó volt már akkor is mielőtt elindultunk.
Kis Kovi
266 élménybeszámolót írt
266
12 éve tag
5 éve
Szia!

Múlt szezonban karácsonykor voltunk először a környéken (Alta Badia), így csak egy szezon kapcsán tudok támpontot adni.

A hóviszonyok hosszú évek után végre frenetikusak voltak decemberben ezen a környéken, de azért az előtte lévő évekről ez nem mondható el. Mivel számunkra iszonyú drága a helyszín (horror síjegy árak főszezonban és a pályák környéken is igen nehéz olcsó szállást kifogni főszezonban), így évekig néztem, hogy mikor is érdemes ide elindulni. Több szezonkezdetet is a kopasz hegyek és hóágyúzott csíkok jellemezték, szóval szerintem az Alpok más része (pld-ul északi oldal) hóbiztosabb ebben az időszakban. Tavaly több mediterrán ciklon is volt, ezért a hóra (végre) nem lehetett panasz. Az időjárás oldalakat, webkamerákat figyelve vagy nagyon erős a szezon (sok mediterrán ciklon pár hónapon belül) vagy immel-ámmal elindul (hóágyúzott pályák) és a szezon végére azért lesz elegendő hó. Az elmúlt 5 szezonkezdetet illetően talán a tavalyi volt az igazán optimális hó tekintetében. A hóágyú kapacitásuk nagyon komoly, szóval ha a környezet kopár is marad, viszont "csíkokat" mindig sikerül varázsolniuk.

Ami a "tömeget" illeti. Annak ellenére, hogy tavaly optimális időjárási viszonyok voltak, a környéken egy-két liftet leszámítva (Alta Badia - Piz La IIa, Arabbából a gleccser felé indulók) nem volt igazán hosszú sorban állás.

A Sellát 12.23-án teljesítettük a zöld körrel egy-két kisebb kitekintéssel, szerintem átlagos tömeggel (a reggeli lift kivételével max. egy-két percet kellett sorba állni és voltal aránylag üres pályaszakaszok is).

12.24-én kimondottan a gleccser felé vettük az irányt és ott azért már belefutottunk hosszabb sorokba is. A gleccserről való lejövetel nekünk nagyon nem tetszett (már dél környékén nagyon leharcolt pályák, néhol igen veszélyes szakaszokkal, mivel egymás nyakába lihegnek a síelők), ide nem is vágytunk vissza. Kezdő síelőként főszezonban nem ajánlom számodra, bár biztos más lehet az élmény, ha jó pályaviszonyok és kevés ember kíséretében kell teljesíteni.

Nem messze, Alta Badia környékén számos jó és néhol igen kevés síelő által látogatott szakaszt lehet kifogni. Kedzőként ajánlom számodra a Piz Soregától induló 11-es kék pályát, mellyel San Cassiano felé igen hosszú és élvezetes pályán tudsz haladni, illetve a szintén erre felé található Pralongiából induló 9A/9B pályákat, szintén San Cassiano felé.

Visszatérve a Sella Rondára, szerintem a narancssárga körben a Val Gardena - Alta Badia szakasz (Wolkenstein - Grödner Joch - Colfosco - Corvara - La Villa) nagyon impozáns és itt feltétlen ajánlom a kitérőt Colfosconál Col Pradat irányába (ez egy kis külön álló rész - 45/46/49/50-es lift/pálya), mert pazar a kilátás.

Amennyiben nem vagy kötve a téli szünethez, úgy érdemes általában a karácsony előtti hétvégéig tartó kedvezményes időszakban érkezni, mert jelentősen olcsóbb minden és 3-at fizetsz 4-et kapsz akciójuk is ekkor működik (persze ez egynapos kiruccanásnál kevésbé szempont).
Előzmény: (boomen 201192)
boomen
12 élménybeszámolót írt
12
5 éve tag
5 éve
Sziasztok!

Mielőtt a kérdéssel fordulnék a tapasztalt Sella kerülőkhöz engedjetek meg egy rövid kitérőt.
Mikor tavaly nyáron egy barátommal egyik ámulatból a másikba esve körbe bicajoztuk a Sella Rondát még nem gondoltam, hogy fél év múlva 45 éves fejjel sílécre fogok állni és havon is szeretném megismételni, az itt olvasott cikk hatására. A 8 éves kislányomat december elején elkezdtük síoktatásra járatni, az első alkalommal csak néztük és izgultunk a gyakorlópálya szélén, a másodikra egy életem, egy halálom felkiáltással béreltem magamnak felszerelést és esve-kelve 3-4 órát bukdácsoltam a pályán, de a végére már ilyen bádogember mozgással "szépen" letudtam csúszni és a tányéros lift sem okozott gondot. Harmadik alkalom végén megvettem a kölcsönzött felszerelést és a szezont egy Ischgl-ben töltött nappal zártam és egy új léccel várom az idei szezonkezdetet.
Tehát, szeretném egy tökéletes napon körbe síelni a Sellát.
Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy a lakhelyemtől 300 km-en belül van, ezért reggel 5 körüli indulással nyitásra ott tudok lenni.
Mindent amit találtam itt, elolvastam és folyamatosa nézem a youtube videókat. Így kialakult bennem egy elképzelés, szeretném ha a tapasztaltabbak véleményeznék.
A Marmolada-n szertnék kezdeni és Arabbában becsatlakozni a narancsszínű Sella körbe.
Parkolni a Passo Fedaia hütténél tervezem. Úgy látom, hogy ott simán felcsatolok és már csúszhatok is Malga Ciapela-ba a Marmolada kiinduló pontjához. Az első kérdés, ha reggel pl. 7 órakor ott vagyok a pénztárak pedig 8-kor nyitnak elkezdhetek le síelni már negyed 8-kor a Malaga Ciapelához? Ha december utolsó 2 hetében január 1-ig sikerülne egy megbízhatóan szép napot találni, mire lehet számítani hó viszonyok és tömeg tekintetében? Mennyire lesz így szoros az ütem, hogy szeretnék a gleccseren kezdeni?

Köszönöm,
Misi
tsrt
119 élménybeszámolót írt
119
12 éve tag
5 éve
Sziasztok! Kronplatzi síelésünk egyik napját (02.28.) a Sella Ronda teljesítésére szántuk. A dátumot az időjáráshoz igazítottuk, hideg de szép napos időnk volt. Elég későn indultunk, így Olangból (Bruneck felől) kb. 1 óra alatt, 10 óra körül értünk Corvarába. Itt mindjárt elsőre egy komolyabb sor fogadott a Boe (19) liftnél, a narancs irányt vettük ugyanis célba. Ez a sor csak fokozódott a következő -Bec de Roces (7)- liftnél. Itt elgondolkodtunk, hogy menjünk-e tovább a "tömeggel", vagy csak síeljünk egy jót Alta Badia-ban. Végül tovább mentünk, a tömeg is oszlani kezdett. Még egy nagyon kritikus lift volt, óriási tömeggel, lökdösődéssel, nyomorgással. Ilyet, tőlünk nyugatra még sohasem tapasztaltam. Ez a Pradel-Rodella (155) liftnél történt, borzasztó bő fél óra volt. Utána szinte nem kellett sorban állni és a pályákon is jóval kevesebben voltak. Általában a pályák állapota az áthaladó létszámot tükrözte, egy-kettő elég leharcolt volt már délben is. Van néhány keményebb pályaszakasz (feketés piros), ezt mindenki kalkulálja bele. A látvány viszont mindenért kárpótolt! Legközelebb (ha lesz rá mód) biztosan elkalandozunk kicsit a kijelölt útvonaltól, mert már jobban kiismerjük magunkat a környéken. Egyébként elég jól ki van táblázva, de azért figyelni kell. Aki a környéken síel, egy napot mindenképp érdemes rászánnia a csodálatos környezet miatt, de csak szép időben van értelme szerintem.
IMG-20180228-111742.jpg
IMG-20180228-102447.jpg
IMG-20180228-102451.jpg
IMG-20180228-102502.jpg
IMG-20180228-112623.jpg
IMG-20180228-112634.jpg
IMG-20180228-121607.jpg
IMG-20180228-121632.jpg
IMG-20180228-132524.jpg
IMG-20180228-133135.jpg
IMG-20180228-134550.jpg
IMG-20180228-143654.jpg
IMG-20180228-143658.jpg
IMG-20180228-143744.jpg
IMG-20180228-143757.jpg
IMG-20180228-143751.jpg
következőutolsó
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.