h i r d e t é s
Ausztria
Mönichkirchen - Mariensee
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Sonnenhof Hechtl - osztrák panzió Mönichkirchenben, a nagy parkoló mellett
ÜZENETEK (953)Időben csökkenő Időben csökkenő
szebe
20 élménybeszámolót írt
20
10 éve tag
2026.02.02. 08:57
Látatlanban nem tudom mi lehetett a probléma az online vásárlás során, de nekem se ment simán.
A profilomban hiába töltöttem ki az adatokat, utána a jegyvásárláskor megint meg kellett adni mindent, hogy kié lesz a bérlet + parkolójegyhez rendszám.

Ezt leszámítva számomra pozitív az egész folyamat. Nem tudom milyen költségvonzatai vannak a bérlet kiadó/visszvevő kioskoknak, de szívesen megmutatnám a hazai két nagynak, hogy így is lehet.

A pénteki látogatás után szombat éjjel kaptam egy promó mail-t, 10 euro-s kedvezményre jogosító kóddal, amit az idényben lehet felhasználni. Így is lehet vendéget megtartani...

Az út nekem is hosszú Fehérvárról (~3 óra), és Herend/Kislőd után a 8-as is kritikán aluli, de így is azt mondom, hogy megéri akár 1 naposra is kiugrani ide.
Előzmény: (cwetok 224128)
TZoli
1241 élménybeszámolót írt
1241
22 éve tag
2026.02.01. 22:21
Szerintem itt nincs még síszünet, csak egy sima hévégébe futottál bele. Amúgy jó újrakezdést!
Előzmény: (cwetok 224128)
cwetok
11 élménybeszámolót írt
11
8 éve tag
2026.02.01. 21:34
A covid óta nem volt síléc a lábamon, ezért erre január utolsó hétvégéjére ezt a terepet vettem célba. Korábban már többször jártam itt és jó emlékeim voltak.
A Sonnenhof Hechtl-ben volt a szállásom, kb 200m a sílifttől.
Az előző hozzászóló jól leírta az állapotokat. Minden pálya és lift üzemel, jó hóviszonyok vannak. (pályán kívül nincs hó) Én pénteken 2-kor csatoltam, de borzasztó köd volt az egész hegyen, úgyhogy 2 óra pont elég is volt belőle, főleg hogy 4 éve nem síeltem.
Szombat délelőtt valamennyivel jobbak lettek a látási viszonyok, viszont mivel elkezdődött a síszünet, rengetegen jöttek. A 2-3-4-es pályák délelőtt teljesen jók voltak. A 9-es viszont jeges és buckás volt már délelőtt is; estek-keltek rajta sokan. Nekem elég volt egyszer levergődni rajta. Majd a Panoramabahn felvitt 1450m magasra a felhők fölé, ahol sütött a nap. Aztán vissza a ködös kiindulási oldalra. Ebéd után aztán olyan ködös lett az egész, hogy zéró lett a látótávolság, de tömeg még mindig nem oszlott. (Sajnos volt is egy baleset) Ezért fél 4-kor abba is hagytam.
Reméltem, hogy vasárnapra jobb idő lesz. Hát nem lett, úgyhogy reggeli után kicsekkoltam és elindultam haza.
Viszont én valamiért nem tudtam előre online megvenni a jegyeket. Hiába adtam meg minden adatot, a kék fizetés gomb az oldal alján nem akart aktív lenni. Így csak a helyszínen tudtam megvenni felárral a jegyeket. Pénteken 39€ volt a 2 órás, szombaton 65€ az egész napos, vasárnap meg már nem tudom, mert csak a kártyát vittem vissza az automatához és visszaadta a 2€ kauciót.
A terep bejárata fejlődött első látogatásom (kb 2017) óta. Akkor egy bódéból tudtam megvenni a jegyet, most meg egy komplett épület van a helyén, ahol a kölcsönző is van.
A pályák szerintem teljesen rendben vannak, még a piros jelzésűek is teljesíthetőek egy középhaladó szinttől. A 9-est nem tudtam megkedvelni, de az már évekkel ezelőtt is nagyon jeges volt. Nyilván nem egy tiroli csúcsterep, de nem is kerül annyiba, meg nincs is olyan messze. Nekem közép-Mo-ról 3 és fél óra autózással ennyi fér bele 3 napra. Jövőre is visszajönnék, de csak síszüneten kívül.
h i r d e t é s
szebe
20 élménybeszámolót írt
20
10 éve tag
2026.01.30. 19:56
Mivel a hazai viszonyok a heti esőnek és pluszoknak köszönhetően nem épp az ideális felé mozdultak, ezért célba vettem 1 napra Mönichkirchent.

Jegy hétfői vétellel 44.90 volt péntekre (előbb nem mertem megvenni, nem bízok akkora távon az előrejelzésekben).
9:15 körül sikerült érkezni, autó alig volt a parkolóban. QR csippantással jegy átvétele pillanatok alatt megtörtént, öltözés, aztán irány a Sonnenbahn.

Mentem egy bemelegítő kört az 5-ösön, de az tényleg csak átmozgatásra volt jó. Utána vissza fel, Schwaigbahn, és 2-3. Kellemes pályák, hó is rendben volt rajtuk.
Aztán átevickéltem a Panoramabahn oldalára. A 9-es egy fokkal küzdősebb, de inkább volt kemény, mint jeges. 7-8 nagyon jó, tényleg jó lenne egy húzólift (vagy középállomás a székesre?), mert ezeken többet mentem volna, ha nem kell mindig 9-esen lemenni.

Reggel/délelőtt a völgyben köd-felhő, viszont a fenti pályákon napsütés. Dél környékén elkezdett feljebb kúszni a felhő, aztán 1 óra körül teljesen rátelepedett a fenti pályákra, így fél3 magasságában a kezdődő fáradtság, és a közel nulla látótávolság miatt úgy döntöttem, mára ennyi fért bele.

A kevés ember miatt a pályák egész nap jók voltak, sorbanállás nulla, viszont hétvégére nem biztos hogy bevállalnám.
Hétköznapon szerintem még visszatérek ide, a köd miatt maradt bennem hiányérzet.
illeskese
150 élménybeszámolót írt
150
15 éve tag
2026.01.28. 19:19
Majdnem 10 év kihagyás után, az itthoni, mesebeli, múltat idéző tél meghozta a kedvemet újra a síeléshez. :) Pár csúszás a zalai dombokon elég volt hozzá, hogy újra megcélozzak egy rendes pályát.
Bár közel van, előtte még sosem voltam itt. Január 14-én szerdán mentem, hétvégén semmiképp nem szerettem volna a tömeg miatt. A völgyben köd volt reggel, fent viszont egész nap jó idő volt, sütött a nap szinte végig, 6-8 fok biztosan volt. Sorban nem kellett állni, a pályák a nap végéig jók voltak, a végén azért már a napsütötte részen olvadt eléggé, de az árnyékosban még jeges volt. Már az első lecsúszás után be voltak durranva a combjaim, hiába a túra és a bringázás, el voltam szokva a síeléstől. Majdnem zárásig voltam, a végén már nagyon el voltam fáradva, a görcsölés határán voltam már szinte végig. :D Az egyik hüttében ettem egy kolbászt sültkrumplival, és egy fél literes szörppel, majdnem 20 euró volt. A sílécet megéleztettem az első 2 lecsúszás után, 34 euró. A napijegy dinamikus árazásást nem értem, de jobb lett volna megvennem online, mert a helyszínen 50 euró felett volt (előtte nap online 44 körülre írták). Egyedül sícipőm nem volt saját, azt itthon béreltem 1 napra 1000 Forintért. Összességében elégedett voltam, de utána héten elmentem Mariborba, ami számomra sokkal jobb ár/érték arányú volt.
Slogery
16 élménybeszámolót írt
16
10 éve tag
2026.01.05. 17:43
kicsit offtopic

"A Schwaigbahn nevű felvonó maradt még meg bennem, ami valamiért nem lassít a felső állomáshoz érkezéskor"

Persze, hogy nem lassít, hiszen az egy fix kapcsolású ülőlift. Ha minden alkalommal lelassítanák, amikor egy szék felér, egy örökkkévalósg lenne a liftezés vele...

Kis segítség, idézve Schéder Tamás sífelvonó tervező egyetemi előadásdiáit:
"Fix kapcsolású ülőlift: A székek állandó jelleggel rögzítve vannak a kötélhez, a pálya egyenletes sebességgel halad, az állomásokban is." (pl. Schwaigbahn)
"Lekapcsolódó függőszékes pálya: a székek az állomásokon a szállítókötélről lekapcsolódnak, attól független kényszerpályán lassú lépési sebességgel haladnak." (pl. Panoramabahn, Sonnenbahn)
Előzmény: (Valmorel 223732)
Valmorel
3 élménybeszámolót írt
3
18 éve tag
2026.01.05. 13:31
2026 első napjaiban voltunk Mönichkirchenben, a terep erősen családos, kisgyerekes síterep benyomását keltette.
Reggel nem siettem, nagyjából 11-kor mentem ki a pályára, és annak ellenére, hogy mind a 13 kmnyi pálya nyitva volt, pár óra alatt ezt is be lehetett síelni, többször is.
Az 5ös kék pálya elég lapos, tényleg inkább mondanám zöldnek, tanulópályaszerű, ennek megfelelően tele is van. A 6os, 7es és 8as pályák és azokon keresztül a 9es egész jó, hosszabban lehet lecsúszni rajtuk.
A Schwaigbahn nevű felvonó maradt még meg bennem, ami valamiért nem lassít a felső állomáshoz érkezéskor, emiatt a kiszállás kicsit nehéz volt, illetve fejbe is kólintott a lift egyszer-kétszer.

Január 3-én délelőtt, gondoltam veszek egy félnapos jegyet és délután kimegyek még csúszni, de mivel a napijegyek árazása itt is dinamikus, ha jól láttam, 53 euró lett volna ez a fél nap, ezért inkább a boardomat a hátizsákomra rögzítve felgyalogoltam a tetejére ( kb. 1 óra 20 perc lett) és egyszer lecsúsztam még.
Zolie
4 élménybeszámolót írt
4
2 éve tag
2025.12.29. 19:37
2025 december végén voltunk, vasárnap.
A hó még kevés, csak a Mönichkirchen feletti rész volt nyitva. Mi az alsó kék pályán síeltünk, aminek az alsó fele inkább zöld.
Vasárnapnak hála sorok voltak a felvonónál, 3-4 perc. A hüttékben ebédidőben nem volt szabad asztal, és nem is volt olcsó (pl. gőzgombóc 11 euró, Wenigzellen 6).
Délután már kevesebben voltak kb. 1 perces sorok.
Ha minden nyitva van, biztos élvezetesebb, így egy napra pont elég volt.
Róbert Tóth
3 élménybeszámolót írt
3
8 éve tag
2025.02.19. 14:58
Sziasztok!
2025 február közepén voltunk 5 napot Mönichkirchenben. A pályák karbantartottak voltak, de természetes hó hiányában hóágyúzottak. Erősen jegesedtek a pályák. Hétközben alig vannak, nem kell várni a felvonókra. Hétvégén már nagyobb a tömeg. Több osztálykirándulás is érkezett a pályára, így a Kinderland-ban folyamatosan voltak tanulók. A Kinderland jól felszerelt, kisgyerekeseknek nagy segítség a tanuláshoz.
A napijegyet érdemes online venni, mert akkor nem kell sorban állni és olcsóbb is. A jegyárak naponta változnak. Felnőtt jegy ~50EUR/nap, gyerek 30EUR/nap, Kinderland 19EUR/nap. Parkoló ingyenes, ha van napijegy és van elég hely.
Az éttermek hangulatosak, elfogadható árúak.
Mi a Hotel Thier-ben szálltunk meg, ahol a vendégek kb kétharmada magyar volt. A személyzet kedves, segítőkész. A reggeli és a vacsora bőséges, a választék közepes. A medencék langyosak, nem hidegek, ami egy plusz pont volt.
A pályán is nagyon sok a magyar a határ közelsége miatt.
Összességében egy nagyon családbarát hely, a nagyon lankás kék pálya miatt ideális kezdőknek, de a magasabban lévő piros pályák a már tapasztaltabb sízőknek is kedvezhet. Néhány napos síkirándulásra jó ár/érték arányú pálya.
Szpeti11
5 élménybeszámolót írt
5
7 éve tag
2025.01.12. 15:12
Túl vagyunk az év első síelésén. Ígértem, hogy jelentkezem, szóval aki Mönichkirchenbe szeretne síelni, annak parkolójegyre lesz szüksége. Az online jegyvásárláskor meg kell adni a rendszámot, amit a síelés napjáig meg lehet változtatni (én így jártam). Ezért nem kell külön fizetni. Az ellenőrzésről nincs sok infóm, mert nem kell áthaladni semmilyen kapun vagy sorompón, kamerát sem láttam, úgyhogy nem tudom.... Azt gondolom, hogy aki a helyszínen vásárolja meg a sí jegyet, annak sem kell fizetnie a parkolásért, de ezt csak feltételezem.
attila i
6 élménybeszámolót írt
6
13 éve tag
2025.01.10. 10:18
Szia, a kölcsönző az új épületben van.
Előzmény: (LBSki 222201)
LBSki
8 élménybeszámolót írt
8
11 éve tag
2025.01.09. 11:42
Sziasztok!

Ott Mönichkirchen felvonó aljában lehet valahol lécet bérelni?
Szpeti11
5 élménybeszámolót írt
5
7 éve tag
2024.12.05. 07:47
Januárba kiderül, majd megosztom a tapasztalatokat. Köszönöm mindenkinek.
Előzmény: (Observer 221786)
Observer
486 élménybeszámolót írt
486
20 éve tag
2024.12.04. 14:42
Októberben jártam arra, a parkolóban ki volt írva, hogy fizetős (talán 5 € /nap?), de a síbérleteseknek ingyenes. Nem kizárt, hogy ezt a most kezdődő síszezonra vezetik majd be.
Előzmény: (Szpeti11 221785)
Szpeti11
5 élménybeszámolót írt
5
7 éve tag
2024.12.04. 14:08
Köszönöm szépen.
Előzmény: (attila i 221773)
attila i
6 élménybeszámolót írt
6
13 éve tag
2024.12.03. 19:47
Az előző szezonban semmi nem volt.
Előzmény: (Szpeti11 221772)
Szpeti11
5 élménybeszámolót írt
5
7 éve tag
2024.12.03. 16:39
Vásároltam egy kétnapos jegyet januárra. Olvastam, hogy aki nem vált síjegyet, annak a parkolás nem ingyenes. Nekem van síjegyem, de azt szeretném kérdezni, hogy építettek valamilyen leolvasót a parkoláshoz, ahol be kell mutatnia a jegyet? 2023-ban még nem volt ilyen. Köszi a segítséget.
Bello
25 élménybeszámolót írt
25
16 éve tag
2024.02.12. 09:36
Vasárnap óta zárva a pálya, mert elfogyott a hó. A honlap szerint holnap, azaz kedden próbálnak kinyitni újra.
Előzmény: (Arpi002 220758)
Arpi002
1 élménybeszámolót írt
1
2 éve tag
2024.02.11. 22:22
Helló!

Az hogy lehet, hogy síterep jelentése szerint
minden felvonó és pálya üzemel, ezzel szemben a webkamera élő képén hó gyakorlatilag nincs, a felvonók állnak, síelők nincsenek??
Előzmény: (csabeszka 220677)
csabeszka
291 élménybeszámolót írt
291
16 éve tag
2024.02.05. 18:05
Úgy tűnik a mariensee-i oldal bezárt; legalábbis azon az oldalon ma már nem ment a felvonó!

Sajnos a meleg 1500-2000 méter alatti - főleg a déli és nyugati fekvésű - pályákon megeszi a havat!
következőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE