Az eredeti, házi gőzgombócot sajnos igen kevés helyen lehet megtalálni, elkészítése ugyanis időigényes feladat, ezért a legtöbb hegyi hüttében előszeretettel szolgálják fel a boltokban kapható mirelit változatát.
Aki azonban kóstolta már a házi készítésű Germknödelt, soha nem felejti a különbséget! Kétféle alapváltozata létezik: a kész gombócokat vaníliaöntettel vagy olvasztott vajjal öntik le tálalás előtt, majd mindkét változatnál porcukros mákkal hintik meg a tetejét. Íme a recept:
Hozzávalók
A tésztához:
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- csipetnyi só
- fél citrom reszelt héja
- 25 dkg szilvalekvár
A tetejére:
- olvasztott vaj vagy vaníliasodó
- 10 dkg darált mák porcukorral összekeverve
A gőzgombóc elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és az egészet tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és langyos helyen fél óráig kelesztjük. Lisztes gyúródeszkán a tésztából kerek lapokat készítünk egy bögre segítségével, melyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk. Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig egy lábasban vizet forralunk kevés sóval, fölé szűrőt helyezünk, úgy hogy ne lógjon a vízbe. Tegyük a gombócot a szűrőbe, fedjük le, és forró víz fölött 10-15 percig gőzöljük készre. A kész gombócokat öntsük le olvasztott vajjal vagy vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.
A vaníliasodó elkészítése:
2 egész tojást, 2 deci tejet, 8 deka cukorral és ízlés szerint vaníliát hidegen összekeverünk és tűzön krémmé főzzük.
Hasznos tippek, változatok:
- A lekvárhoz lehet 1 evőkanál rumot és egy kis fahéjat keverni, mely megbolondítja a töltelék ízét.
- A tésztába tehetünk kristálycukor helyett kevés vaníliás-cukrot is.
- Párolás közben a fedőt ne nagyon emelgessük, mert összeseik a tészta.
- A megtöltött nyers gombócokat le is lehet fagyasztani, így bármikor frissen elkészíthetők.
- A gombócok forró vízben is kifőzhetők.
- Egy leves után főételnek is kiváló, mert kiadós, laktató étel.
- Létezik cseresznye-lekváros változata is, ilyenkor vajjal és pirított mandulával szórják meg.
- Osztrák szupermarketekben kapható mirelit gőzgombóc. Ha ilyet veszünk akkor csak a vaníliaöntetet kell elkészíteni és melegítés után máris tálalhatjuk a finom Germknödelt.