Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az ADAC tesztelte a téli gumikat, csak kínait ne vegyünk!

2010.09.24. 2010.10.01. Bata Attila | frissítve: 2010.10.01.

Hamarosan kötelező lesz a téli gumi használata az Alpok országaiban, a téli katalógusairól is ismert ADAC autósmagazin 28 Nyugat-Európában kapható téli gumit hasonlított össze. Összeállításunk végén kiderül, hogy melyek a legjobbak, egy biztos, az olcsó kínai gumiktól inkább tartózkodjunk.
A nyári gumik tesztelésénél alapvetően azt vizsgálják, hogy a gumi mennyire tapad nedves, illetve száraz aszfalton. A téli gumiknál ezek is fontos szempontok, hiszen nem mindig autózunk havas utakon, de ehhez még hozzájön az, hogy a gumi mennyire biztonságosan viselkedik havon, tükörjégen vagy latyakban.

Érdekes módon a 28 megvizsgált téli gumi közül egy sem érdemelte ki a „nagyon jó” minősítést, és csak hatan kapták meg a „jó” osztályzatot. A gumikat két különböző méretben hasonlították össze. A kisebbek (185/65 R15 88T) között a Dunlop SP Winter Sport 3D MO kapta a legjobb osztályzatot nedves felületen, míg jeges úton a Goodyear UltraGrip 7+ és az Esa-Tecar Super Grip 7 szerepelt a legjobban. A nagyobbak között (225/45 R 17 91&94 H) szintén hárman kaptak jó minősítést. A Michelin Alpin A4 nedves felületen, a Continental WinterContact TS830P havas úton, míg a Dunlop SP Winter Sport 3D összetettben végzett az élen.

A teszt egyik legfontosabb következtetése, hogy ne bízzunk az olcsó kínai gumikban. Nedves úton, 100 km/órás sebességről történő vészfékezésnél a Star Performer Winter és a Westlake SV601 Snowmaster gumikkal 18 illetve 22 méterrel hosszabb fékútra volt szükség, mint a legjobb abronccsal. Azon a ponton, ahol a legjobb gumival már megállt az autó, a kínai abroncsokon még 46,5 illetve 52,2 km/órával haladt. Ilyen markáns különbségek a gyakorlatban eldönthetik, hogy lesz-e baleset vagy sem.

Ez a német nyelvű videó nagyszerűen mutatja a téli gumik tesztjét, a végén felsorolva a jó minősítésű termékeket.
KOMMENTEK
kovacspeter.ski | 2011.10.29. 15:17
50-éve vezetek. Sokat hegyi utakon.
Nem egyformán működik egy gumi minden kocsi típuson !!!

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.