Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mit reszkírozunk a gyorshajtással Ausztriában?

2013.12.04. 2023.01.19. Nagy Ákos | frissítve: 2023.01.19.

Mennyit kell fizetni, ha gyorshajtáson kapják Ausztriában az autóst? Kiküldik-e a büntetést Magyarországra? Fórumokon, útitársak között, vagy az esti sör mellett legendák tömege kering a külföldi gyorshajtással kapcsolatban. Összegyűjtöttünk néhány tényt a témában és személyes tapasztalatunkat is megosztjuk.
Figyelem! Az alagutaknál egyre gyakoribb az átlagsebesség mérése amit a behajtás és a kihajtás között mérnek.
Figyelem! Az alagutaknál egyre gyakoribb az átlagsebesség mérése amit a behajtás és a kihajtás között mérnek.
Magyarországon szokás a túlzott sebességkorlátozás, mindenki tud sorolni számtalan példát: a falu első háza előtt már 200 méterrel kint a lakott terület tábla, az országúton jól belátható kereszteződés elé 60-as táblát helyeznek ki, ha egy kanyar 70-nel kényelmes bevehető, jó lesz oda a 40-as tábla, a tavalyi útépítésnél még mindig ott a 30-as tábla.

Nem is csoda, hogy a közlekedők nem veszik túlságosan komolyan a korlátozásokat. Ám az országhatárt átlépve érdemes ezeket a beidegződéseket otthon hagyni! Ha Ausztriában egy kanyar előtt ott az 50-es tábla, akkor az tényleg éles, ha egy iskola zebrájához 30-as táblát tesznek, akkor alatta a kiegészítés: iskolai időben 7-15 óráig… Ennek megfelelően nem szokás a korlátozások figyelmen kívül hagyása, hiszen azok ésszerűek, a közlekedés biztonságát szolgálják.

Természetesen ideális körülmények között Ausztriában is jellemző a megengedettnél néhány km/órával gyorsabb közlekedés. Hogy számokat is említsünk, kb. 10% az, ami általában belefér. Ha nincs veszélyhelyzet, ennyiért még nem állít meg a rendőr, bár elméletileg 1 km/órás gyorshajtásért is büntethet.

Nagyon fontos tudni tehát, hogy differenciáltan kezelik a gyorshajtást, nem szigorúan táblázatok és tarifák szerint! Egészen más elbírálás alá esik, ha valaki az üres négysávos országúton hajt 20-szal gyorsabban, mintha egy játszótér mellett 60-nal! A gyalogosokat veszélyeztető gyorshajtás mellett az osztrákok különösen szigorúan veszik az alagutakban való száguldozást, ott a legtöbben centire pontosan betartják a sebességkorlátozásokat!

A szubjektív értékelés miatt nincsenek pontosan meghatározott büntetési tételek, csak hozzávetőleges értékek. Ausztriában a büntetési összeg 30 eurónál kezdődik, amit már kb. 20 km/h sebességtúllépéssel kiérdemelhetünk. 50 km/h feletti túllépés esetén pedig akár 5000 eurós büntetést is kaphatunk. A kezdő összeg alapvetően jóval barátibb a magyarországi minimumnál, nálunk 39.000 Ft-nál kezdődik a büntetés összege gyorshajtás esetén.

A büntetések tehát kevésbé brutálisak a magyar táblázat összegeihez képest, viszont sokkal tágabb határok között függnek a hatóság mérlegelésétől. Ezért egyáltalán nem javasolt a rendőrrel való "okoskodás", például ne kérjük el a mérőeszköz hitelesítési igazolását, lefizetéssel próbálkozni pedig véletlenül se jusson eszünkbe!!! És ne próbáljuk be a "nincs már nálunk annyi pénz" mesét se, a rendőrnek joga van biztosítékként értéktárgyakat lefoglalni! Ha mindenképpen "alkudni" akarunk, akkor helyesebb taktika belátni hibánkat, próbáljunk valami értelmes magyarázatot adni (de ne, mint a viccben: épp telefonáltam, alig látok a piától, és amúgy is elvették már a jogsimat).
Amit még fontos tudnunk, hogy 2014 májusa óta Magyarország is csatlakozott az EUCARIS (European car and driving license information system) elnevezésű rendszerhez, melynek lényege, hogy a megállapodásban részt vevő országok egy elektronikus rendszeren keresztül adatokat szolgáltatnak állampolgáraikról, ha azok idegen országban követnek el szabálysértést. Ez lehet gyorshajtás, ittas vezetés, piros lámpán történő áthajtás, a biztonsági öv vagy a bukósisak használatának elmulasztása, tiltott sávban közlekedés illetve vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata is. Az adatszolgáltatás a parkolással és az útdíjfizetéssel kapcsolatos eljárásokra nem vonatkozik.

Az adatszolgáltatás korábban is lehetséges volt, de a megállapodás óta egyszerűbbé és gyorsabbá vált, így hamarabb megkapjuk a csekket és a saját nyelvünkön írt kísérőlevelet. A szabálysértő autósokkal szemben az adott ország jogszabályai érvényesek, azaz ha Ausztriában szabálytalankodunk, akkor az osztrák jog szerint fognak eljárni. Lényeges különbség például hogy, ha a magyar autós nem reagál néhány héten belül az osztrák rendőrség első levelére, azt automatikusan fellebbezésnek tekintik, míg a magyar gyakorlatban ez éppen fordítva van: ha nincs időben benyújtott fellebbezés, akkor az első fokú határozat válik jogerőssé.

Összefoglalásként még egyszer a lényeg: ne a büntetés elkerülésére koncentráljunk, hanem a szabályoknak és az útviszonyoknak, körülményeknek megfelelő biztonságos sebesség megválasztására!
Szerkesztőségünk saját tapasztalata is igazolta, hogy kis összegű büntetést is kiküldenek, munkatársunkat Hermagor-Pressegger See közelében mérték be egy 70 km/h sebességkorlátozású útszakaszon. A túllépés mértéke a mérési tolerancia levonása után 11 km/h volt, amiért 35 euró összegű büntetés járt. Az összeget banki átutalással az irat kiállításától számított 4 héten belül kellett rendezni. Az eset 2016. január 7-én történt, az iratot február 11-én állították ki és február 15-én érkezett meg a német és magyar nyelvű értesítés.
FRISSÍTÉS 2021.01.09.
Megemelték a gyorshajtás büntetését Ausztriában


2019-ben Ausztriában 7200 jogosítványt vontak be gyorshajtás miatt. Ehhez az kellett, hogy lakóhelyen legalább 40-nel (50-es sebességhatár), lakóhelyen kívül pedig legalább 50 km/órával lépjék túl a határt. Első lépésben ezt a "türelmi sávot" csökkentették, vagyis ezentúl lakott területen már 30 km/órás túllépés esetén is bevonják a jogosítványt. Lakott területen kívül is 10 km/órával szigorítanak, vagyis autópályán pl. a 130-as táblánál már 170-nél elveszik a jogosítványt. Ezzel egyidőben a gyorshajtásért kiszabható maximális pénzbüntetés összegét brutálisan megemelték 2180 euróról 5000 euróra (kb. 1,8 millió forintra) közölte az osztrák autóklub. További infó
FRISSÍTÉS 2023.01.19.
Alagutakban átlagsebesség mérése alapján büntetnek


Alább kommentelőnk hívta fel a figyelmet, hogy Ausztriában az alagutaknál egyre gyakoribb az átlagsebesség mérése amit a behajtás és a kihajtás között mérnek. Küldik a csekket szabálysértés esetén Magyarországra is.
KOMMENTEK
szegeditibor | 2013.12.07. 16:57
Sí túrán voltam a Ziller, Tuxer völgyek körüli hegyekben. Zell a. Zillerből autóztam Hintertuxba. Több kis falun kell keresztül autózni és nem egységes a lakott területen megengedett maximális sebesség. Ahol nincs kiegészítő tábla a helyiség név alatt, ott természetesen 50 Km/ó. Van olyan falu, ahol 60 km/ó és van olyan is, ahol 70 km/ó volt a megengedett maximum. Nem figyeltem és Lannersbachnál bemértek. A radart nem lehetett látni, csak azt, hogy kilép elém egy rendőr. Ellenőrizte irataimat és udvariasan megkérdezte, hogy hány km/ó-val mentem. 50-60 között, volt a válaszom. Ő 63 km/ó-t mért volt a válasz. Hajlandó vagyok-e a büntetést befizetni, ha csekket ad? Kérdezte. Mennyi lenne a büntetés? kérdeztem én. 20 EU, volt a válasz. Természetesen befizetem válaszoltam. Felírta adataimat és kiállított egy csekket, amit másnap délután befizettem a bankban. Ami szimpatikus volt, az az udvarias, intelligens modora. Nem tolt le, nem oktatott ki. Kezet nyújtott, jó utat és jó sízést kívánt és megkért, hogy jobban figyeljek máskor, mert falvanként találkozhatok eltérő megengedett sebességgel, de azt be kell tartani.
urlihgünter | 2014.10.11. 19:28
Zebra előtt minden esetben 30 km/h a megengedett max. sebesség! Fix radart is el szoktak helyezni a zebrák előtt.
urlihgünter | 2014.10.11. 19:37
Autópályákon rengeteg radart lehet találni amik a sebesség mellett a követési távolságot is figyelik.
Nappal is villannak a trafik, piros fénnyel elég jól észrevehető, ha lefotóztak.
Útfelbontásoknál szinte mindig kihelyeznek fix trafipaxokat, általában hátulról fotóz.
A radarok száma Ausztriában elképesztő méretű, nem érdemes gyorsan hajtani!
tomfekete | 2014.10.13. 10:46
Stubaiba mentünk síelni. Bemértek, udvariasak voltak, de egyet csak nem akart megérteni a LABANC. Azt mondta, hogy 67 -tel mentem. Akkor miért nem állította meg az előttem menő két kocsit is? Mert ők csak 64-gyel mentek mondta. Rossz a válasz mondtam. Mert ha az a két autó közvetlen előttem 64-gyel megy én 67-tel, akkor beléjük kellett volna mennem. A jó válasz -folytattam- az lett volna, hogy az a két autó osztrák volt. És fizettem.
Csaba Lippai | 2014.10.25. 12:43
Sziasztok, valaki meg tudná mondani hogy ha 30as táblánál 45km/h-val villan a trafi akkor mire számolhatok?
urlihgünter | 2014.10.25. 13:57
Kb. 30-40 Euro lesz a büntetés, amit ki fognak postázni fél éven belül.

Bécsben az útkereszteződésben álló rendőrök pedig nem a forgalom zavartalanságára vannak kivezényelve, hanem a szabálytalan autósok rendszámait irkálják fel. Erre is érdemes odafigyelni.
Csaba Lippai | 2014.10.26. 17:46
köszönöm válaszod. sajnos már későn vettem észre a táblát mert benzinkutat kerestem gps alapján:S
vh | 2014.11.03. 16:44
Üdv Mindenkinek!
A hosszú hétvégén besíző túrán voltunk. Hazafele jövet Mattersburg közelében valahol túlléphettem a megengedett sebességet, mert ma kaptam egy levelet a sógoroktól, amiben ez a tényállás van megfogalmazva. Állítólag 18km/h-val léptem túl a sebességhatárt, így 45€ büntetést róttak ki.
Valahol azt olvastam, hogy 70€ a bűvös határ, ettől kezdve behajtják a bírságot. Mi van alatta?

Remélem van valaki, aki tud ebben tanácsot adni. Fizessem be, vagy ne.
Orbán Gábor | 2015.01.20. 18:33
A4 100km táblánál 111km bemértek cimre küldték a 45euros büntetést!! Tehát nem igaz a 20-30km tolerancia!!!!
lódög | 2015.02.13. 23:30
Tavalytól csökkentették 50€-ra a határt
Ne fizesd be ennyi. Ha kell úgyis kiküldik ajánlottan de nem fogják.
lódög | 2015.02.13. 23:32
A tolerancia 8% a max sebességből levonják és úgy küldik ki a büntetést.
lódög | 2015.02.13. 23:33
Ja és felemelték az elévülést 3 évre.
lódög | 2015.02.13. 23:35
A 20-30 eurós tételek csak helyszinen vannak általában.
pallerti | 2015.03.01. 21:09
Tegnapelőtt Lofer után, Salzburg felé belefutottam egy trafiba, egy többsávos útra csatlakoztam volna be kvázi párhuzamosan jobbról, gyorsítósávon és próbáltam tempót gyűjteni, közben lestem a balos tükröt, hogy lássam a többsávos forgalmát, emiatt nem vettem észre egy 80-as táblát. Az a vicces, hogy pont miattam és az én sávomból jövők védelmében van kint a 80a-as tábla és igazából nem is engem mértek, hanem a többsávos úton jövőket. Rögtön lemeszeltek 105-tel. A rendőr nagyon udvarias, korrekt, bár távolságtartó volt. Egy kétszer öt mondatos beszélgetés után 35 eurós büntetést szabott ki, jó utat és jó síelés kívánt, illetve figyelmeztetett, hogy jobban ügyeljek a táblákra. Egy (utólag) vicces momentum volt, hogy a márkakereskedő által biztosított tokból nem tudtam kivenni a forgalmi engedélyt, mert beleragadt, már mindenfélét próbáltam, vert a víz, a forgalmiról jöttek le a betűk, aztán a rendőr látta a szenvedésemet és mondta, hogy hagyjam, jó lesz a tokban is. Műértően nézegette, utólag láttam, hogy pont az az oldala látszott, amiből a rendszámon kívül semmi nem derül ki, még a tulajdonos sem.

Egyébként: nem hajtok gyorsan, itt sem mentem volna gyorsabban a megengedettnél, ha nem vagyok figyelmetlen és szerintem ez egy korrekt, nem túlzó eljárás volt.
mtt | 2015.09.24. 22:21
Üdvözletem VH!

Szeretném megkérdezni, hogy a 2014.11.03-n bejegyzés alapján történt 45 eurós büntetésnek végül is mi lett a sorsa.
Én most kaptam egy ilyen levelet a sógoroktól mert valahol Tirolban még augusztusban túlléptem a sebességhatárt, ezért 45 euró befizetését kérik tőlem.
Köszönet az esetleges válaszért.
vh | 2015.09.26. 07:34
Üdv!
Elnézést, hogy ilyen sokáig nem olvastam a hozzászólásokat, de nem nagyon volt időm mostanában.
A vége az lett, hogy átutaltam a levélben megadott számlára a 45€-t és el van sikálva.
Nem tudom mi lett volna a vége, ha 450€-t kell utalnom. ;-)
DTN | 2016.02.13. 08:17
Magyar Postán be lehet fizetni az osztrák gyorshajtásért postán kiküldött csekket? Mi a teendő ha nincs deviza számlám? Forintos számláról át lehet utalni a 90 Eurot?
Előre is köszönöm a választ.
Bata Attila | 2016.02.13. 12:11
Nekem forint számlám van, simán fizetek róla eurós utalásokat, vásárolok vele euróban, dollárban stb.

Ezt meg kéne kérdezni a Postán, lehet, hogy kártyával ki tudod fizetni. Valszeg, az árfolyam nem lesz a legjobb.
carlossanyi | 2016.02.24. 10:26
gyorshajtó | 2016.02.26. 21:59
kissé elavult a cikk autópályán senki sem volt az úton 100km táblánál 117 km-el haladtam már jött is a 45 eurós büntetés tehát nincs mérlegelés!!!
maci-laci | 2016.02.29. 14:04
Az A4-esen 130 helyett 145. 45 euróval díjazták.
Noii | 2016.05.19. 10:57
2016.03.25-én lefotóztak hátulról, Leoben-ben. Május 11-ére van dátumozva a büntetős papír, ami május 17-én már az állandó lakcímemen volt. Az írás szerint 56-tal mentem 50 helyett (levonva a mérési pontatlanság). Szerintem 58-cal mehettem. 30 EUR a büntetés. A CIB bankomból ennek utalása netbankon minimum 17.66 USD, ami több, mint a büntetés fele, ezért a transferwise.com lesz a befutó :)
Tamie | 2016.05.31. 23:27
Nemrég lefotóztak és kaptam egy 150Eur-os büntetést. Az normális, hogy nem kaptam mellé csekket?
Gyula Papp | 2016.06.23. 15:06
Sziasztok. Kaptam két gyorshajtást Ausztriából hetekkel ezelőtt, de még csak most tudtam megnézni őket, nem voltam itthon. Nem én hajtottam, hanem két Ukrán állampolgárságú barátom. Nincs kedvem kifizetni a bírságot, de már a határidőből is kifutottam. Volt már valakinek ilyen esete?, és ha igen, hogyan lehet ezt orvosolni?
Válaszokat előre is köszönöm
Zsoltee22 | 2020.08.25. 17:20
Engem A4en 80as táblánál (LKW súly mérés miatt volt a korlátozás) le fotoztak. Kb 110 el mentem bele. Mennyi lesz a bünti?
Jence62 | 2024.01.15. 13:36
Az alagutaknál egyre gyakoribb az átlagsebesség mérése amit a behajtás és a kihajtás között mérnek.
Küldik a csekket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.