Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Autópályadíjak, autópálya matrica Szlovákiában

2008.02.16. | Frissítve: 2018.03.28.
Amennyiben valamely szlovákiai síterepre indulunk, érdemes úgy megtervezni az útvonalat, hogy figyelembe vesszük az autópályákat és gyorsforgalmi utakat. Szlovákiában az összes úthálózathoz képest nem túl hosszú a már elkészült autópályák hossza, de az építkezések folyamatosak.
Figyelem! Budapest és Vác között megkezdődött az M2-es gyorsforgalmi úttá való fejlesztése, a munkálatok várhatóan 2019 őszéig eltartanak és torlódásokat okozhatnak! A részben gyorsforgalmi utat igénybe lehet venni az éves megyei (5.000 Ft/ év/ Pest megye), vagy a heti (3500 Ft /10 nap), havi (4780 Ft /hó) matricákkal egyaránt!
Az alábbi (kattintásra nagyítható!) térképen jelölt már elkészült autópályák és gyorsforgalmi utak útdíjkötelesek, ezt a hazai gyakorlathoz hasonlóan matricával lehet megváltani.

Autópálya-matrica árak Szlovákiában:
 • 10 napos : 10 euró
 • egy havi (a vásárlás napjától 30 napig érvényes): 14 euró
 • éves (január 1-től a következő év január 31-ig): 50 euró
2016. január 1-től megszűnt a szélvédőre ragasztandó matrica, ehelyett - a magyar rendszerhez hasonlóan - az e-matrica került bevezetésre. A fizetős szakaszokon közlekedők úthasználati jogosultság vásárlásakor csupán bizonylatot kapnak. Részletek: www.eznamka.sk .

A Magyarországról útnak induló síelők Budapest irányából leggyakrabban az alábbi két útvonalat használják a Magas-Tátra irányába:
 • Budapest - Miskolc - Kassa - Eperjes - Poprád: előnye, hogy az út 70-80%-a autópályán halad, igaz némi kitérővel. A szlovák határtól majdnem egészen Poprádig gyorsforgalmi útvonalon lehet haladni, ez alól csak Kassa előtt egy 5 km-es szakasz kivétel, illetve Eperjes városán is keresztül kell haladni (az Eperjest elkerülő alagút várhatóan 2021-re készül el). 2018-ban megkezdődött a Miskolcot és a szlovák országhatárt összekötő M30-as autópálya építése, amely várhatóan 2021 év végére készül el!
 • Budapest - Zólyom - Besztercebánya - Donovaly - Rózsahegy - Poprád: előnye, hogy távban rövidebb, mint a kassai útvonal és hegyes-völgyes, olykor szerpentines részeken halad át, hátránya viszont hogy aránylag kevés az autópálya (kb. 30%) és nagy a teher- és tranzitforgalom
Ha valaki csak Donovaly síterepéig utazik, akkor a Zólyom és Besztercebánya közti, kb. 15 km-es szakaszra nem feltétlenül éri meg autópálya-matricát vásárolni. Az R1-es utat falvakon áthaladó utakon ki lehet kerülni, de ajánlatos a GPS használata, ebben ne felejtsük el indulás előtt a fizetős utak elkerülését kiválasztani.
Besztercebányán belül (lakott település szélét jelző táblától) az R1-es gyorsforgalmi út ingyenesen használható, viszont csak egy helyen lehet rá felhajtani, a Tescoval egy vonalban, itt:
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

A leghosszabb összefüggő autópálya-szakasz Pozsony (Bratislava) és Zsolna (Zilina) között vezet, ezen az útvonalon a Nyugat-Magyarországról útnak indulók érhetik el a leggyorsabban az Árvai-Magura, és a Magas-Tátra síterepeit.
Akik Mosonmagyaróvár felől Pozsonyba tartanak az E65-ös úton, azoknak erre a rövid szakaszra is ki kell váltaniuk az autópálya-matricát!

A szlovák úthálózaton számos alagutat is találunk, de ezek közül egyik sem díjköteles, a hágóutak szintén ingyenesek (3,5 tonna alatt).

A legkomolyabb hágókat az Alacsony-Tátrában találjuk. A hegységen dél-észak irányban három hágóúton kelhetünk át, nyugatról keletre haladva az első és a legforgalmasabb a Donovaly hágó, itt zajlik szinte a teljes észak-déli kamiontranzit. A heves havazások idején gyakran okoznak gondot a megcsúszó, keresztbeforduló kamionok, valamint a Donovaly síközpont rendezvényeinek idején a jelentős forgalom még nagyobbra duzzad, ilyenkor korlátozásokat is életbe léptethetnek (csak a célforgalmat engedik fel). A következő hágó az "Ördöglakoma" (Certovica) - hágó, ezen már csak személyautók kelhetnek át, és ez a legmagasabb a három hágóút közül. A legkeletibb hágó a vernári, amely ugyan alacsonyabban fekszik, mint a többi, viszont igen kanyargós és kevésbé jó az útburkolat minősége.

2009. február 1-től megváltozott a KRESZ Szlovákiában! A fontosabb változások, melyek az ide látogató turistákat is érintik, a következőek:

 • Lakott területen belül 60-ról 50 km/órára csökkent a megengedett legnagyobb sebesség
 • Egész évben kötelező a tompított fényszóró használata - lakott területen belül is!
 • A KRESZ ellen vétő sofőröknek rendkívül szigorú bírságokra kell számítaniuk. Ittas vezetésért 200-1500 euró büntetés jár, gyorshajtásért 20-800 euró a szankció.
 • Az autóbuszok, teherautók, kamionok maximális sebessége 100 km/óra
2009 novemberétől újabb szigorítások léptek életbe:
 • kötelező a téli gumi ha az útburkolatot hó, jég, vagy kása fedi és az eddig érvényben lévő 1,6 mm mélység helyett már 3 mm a kötelező
 • ha nincs helyben pénz a bírságra, a rendőr a helyszínen bevonhatja a jogosítványt és ez alól a külföldi látogató sem kivétel
 • tilos az antiradar, vigyázat, nem csak használata hanem már a jelenléte is az autóban!
Hivatalos infók: www.ndsas.sk
2016.01.07. 14:34:40 ecoren
Nem tudom mas is szenvedett-e vele vagy en vagyok bena de a Sahy-Zvolen szakaszon gyakorlatilag nem talaltam benzinkutat ahol matricat arulnanak. Utolag talaltam meg, hogy a neten is lehet venni itt: https://www.eznamka.sk/. Most kivancsian varom, hogy buntetnek-e, mindenesetre ha megtortenne keszulok fellebbezni mert elkepesztonek tartom, hogy ilyen hosszu szakaszon egyetlen benzinkut sem arul matricat. Megis honnan kene tudnia az embernek, hogy hol veheti meg ha nulla tajekoztatast adnak rola? Megprobaltam utolag is megvenni a matricat de nem engedtek, ellenben elkuldtek az aktualis arusitohelyek listajat. Kar, hogy pl ezzel az informacioval az ut menten egyik benzinkut sem tudott szolgalni.. https://www.eznamka.sk/selfcare/con...tent/sc/files/list_of_poi...
2016.01.07. 21:15:11 batus
szia!

Nem te vagy béna. Január 1-től már nincs ragasztgatós matrica, csak úgy mint nálunk.
Persze, ettől a kutakon lehetne elektronikusat venni.
A jó hír, hogy a kamerák nézik, hogy, van-e matricád, de csak februártól büntetnek elvileg.

http://sielok.hu/rovat/auto/cikk/sz...lovakia-e-matrica-januart...
2016.01.18. 12:12:41 hevesi01
Teljesen igaza van ecoren-nek,Salgótarján felé ugyanez a helyzet.A Salgótarján-Zólyom útvonalon tavaly sehol nem lehetett matricát kapni.Attól,hogy az idén már nem kell ragasztani,szerintem semmit nem változik a helyzet.Vagy tekergünk,vagy bliccelünk...
Az eznamka.sk oldalon kíváncsi vagyok,ki tud szlovák nyelvtudás nélkül eligazodni...
2016.01.24. 20:10:16 százas
Kevés a szlovák tájékoztatás, köszönöm a besztercebányai infót, eddig behúzott nyakkal vagy a városban lavírozva keltem át. Tizenpár kilométerért elvből nem veszek matricát.
2016.02.10. 18:35:24 admin3
https://eznamka.sk/hu/ - már elérhető a magyar fül is!
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 8 vendég és 1 regisztrált felhasználó látogatja.