Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Így használd a hóláncot

2013.09.12. 2018.02.27. Nagy Ákos | frissítve: 2018.02.27.

Lehet, elmarad az előadás, mégis érdemes hólánc-felszerelési főpróbát tartaniuk a külföldi sítúrára indulóknak. Bár meglehetősen ritkán van szükség a síterepek eléréséhez a hólánc felszerelésére, mégis érdemes felkészülni használatára, magunkkal vinni pedig amúgy is kötelező.
A megfelelő hólánc kiválasztásakor két dolgot kell figyelembe venni:
a méretet és a minőséget.

Minden gumimérethez a hozzá tartozó méretű hóláncot kell kiválasztani - ez egyértelmű, de a minőség megítélése sem sokkal nehezebb. Szerencsére oldaltartást nem adó, tehát csak a haladást segítő, de autót oldalra csúszni engedő létra sémájú láncokat már nemigen forgalmaznak. (Ha esetleg ilyet örököltünk, gyorsan adjuk oda a vasgyűjtőknek!) Az ipszilon és a rombusz minta az általános, ezek közül is a rombuszt részesítsük előnyben! Sok autó kerékjáratában meglehetősen szűk a hely, itt csak a kisebb és lapított szemű láncok férnek el, a terepjárókhoz viszont vastag, nagy szemű láncokat gyártanak.

Ha már megvan a lánc, a felszereléssel jobb először nem fagyoskodó kézzel a hóban kotorászva kísérletezni, hanem még indulás előtt begyakorolni. Legtöbb hólánchoz mellékelnek jól értelmezhető fotókkal, rajzokkal illusztrált felszerelési útmutatót, ami segít a rögzítés fortélyainak begyakorlásában. A hóláncot mindig a meghajtott kerékre szereljük fel. Rendkívüli hóviszonyok esetén nem árt mind a négy kereket, sőt az utánfutó (pl.: lakókocsi) kerekeit is hólánccal ellátni. Bár a felszerelés típusonként eltérhet, a felszerelés után általában 50-100 métert kell haladni, majd a helyére rendeződött láncot véglegesen meg kell feszíteni. Jó tudni, hogy hólánccal nem szabad, de nem is tanácsos 50 km/óránál gyorsabban menni, és amint újra "kemény" útfelületre hajtunk, amit a lánc hangosabb zörgése is jelez, azonnal le kell szerelni!

Hogyan szereljünk hóláncot?
+ Tipp: Azoknak akik nem akarnak vesződni a lánc felszerelésével, és csak néhány kilométert kell megtenniük mély hóban úti céljukig: a hólánchoz hasonlóan jól kapaszkodnak a kerékre húzható speciális, hóban tapadó anyagból készült "hózsákok" (más néven hózokni, hósapka, textilhólánc vagy kerékhuzat), ám ezek nem minősülnek hóláncnak, így a hatóság figyelmét elterelendő jó legalább egy filléres láncot is magukkal vinniük!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.