Menü ≡

Síjöring - izgalmas téli sport állatbarátoknak

2017.12.14. | Szerző: sielok.hu
A síjöring állati vagy motoros erővel vontatott síelést jelent. A szelídebb kutyás változattól a lovas száguldásig sokféle verziója létezik.
h i r d e t é s
A skijoring / síjöring kifejezés a "kjøring" szóból ered, ami vezetést jelent. A Norvégiából származó, különleges sport először az 1928-as téli olimpián szerepelt bemutató kategóriában.

Többféle változata létezik, de mindegyiknek az a lényege, hogy a síelőt vagy snowboardost egy vízszintes, havas talajon egy állat vagy valamilyen motorizált jármű vontatja. A legismertebb változatai a kutyás, lovas és motoros (autó, motor vagy hószán) vontatás.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A lovas változat is többféle lehet, a legegyszerűbb változatban a lóra kötött hámot fogja a síelő és ezzel irányítja a lovat. Egy másik fajtája az, amikor a lovon is ül valaki, így a síelő csak húzatja magát. Versenyzéshez inkább az utóbbi módszert használják, ilyenkor gyakran ugratókat is tesznek a pályára.

A lovas változatban az USA-ban és Európában is rendeznek versenyeket, a 2017/18-as szezonban Norvégiában, Lengyelországban, Svájcban, Oroszországban és Finnországban is lesznek futamok. A teljes versenynaptár itt található.

Síjöring verseny Amerikában
A hobbi változatot sok síterepen ki lehet próbálni, például a franciaországi Les Arcs síterephez közeli El Colorado lovastanyán egész szezonban szerveznek túrákat. A szlovéniai Rogla síterepe mellett is van lehetőség a síjöring kipróbálására.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »