Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A Chopok két arca

2006.01.03. Jeszenszky Géza

A Chopok két arca Vitathatatlan, hogy az Alpoktól keletre Chopok a legjobb síterep. Idén karácsony és újév között azonban kiderült, hogy az elmúlt rendszer, a "szocializmus" szelleme még jelen van az Alacsony-Tátrában.
Vitathatatlan, hogy az Alpoktól keletre Chopok a legjobb síterep, ráadásul pályarendszere még szinte korlátlanul bővíthető a Gyömbér és a Deres irányában. Hosszú évek kihagyása után tavaly örömmel tapasztaltam, hogy az északi oldalon jelentősen nőtt a liftek kapacitása, a pályákat kezelik, szükség esetén pedig hóágyúkkal egy jégmezőt egy éjszaka alatt ideális tereppé tudnak varázsolni. Idén karácsony és újév között azonban kiderült, hogy az elmúlt rendszer, a "szocializmus" szelleme még jelen van az Alacsony-Tátrában. December 30-ra virradóra 15-20 cm friss hó esett, ezt nem tudták megfelelően eltakarítani az útról, ezért Deményfalva (Demanova) határában az autókat - helyesen - egy nagy parkolóba terelték. Síbusz azonban nem volt, majd vagy fél óra múlva jött egy, amit a tömeg elvadult lökdösődés mellett megrohamozott. A busz (és a későbbi járatok is) azonban 1 km-rel Zahradky előtt, Lucky-nál letette utasait, akikre így - jól felöltözve - egy kellemes séta várt. Semmi magyarázat, mentegetőzés, ráadásul az út jól járható volt. A hegyen a friss havat nem tömörítették, még a kék pályákon sem, így mindenki megtapasztalta, milyen volt a sízés 20-30 évvel ezelőtt.

Aznap legalább sízhettünk, de másnap az erősnek mondott szél miatt az egész hegyen csak a húzós liftek működtek az alsó terepeken, de Otupnétól és Jasnától azok sem. Noha a fenti parkolókban reggel még volt hely bőven, csak síbusszal lehetett fölmenni a völgyből, most ugyan nem kellett gyalogolni, de senki sem figyelmeztette a közönséget, hogy nem mennek a liftek. Aznap gyakorlatilag nem lehetett sízni, hiába lógott nyakunkban a kifizetett, közel napi 800 koronás bérlet. A déli óráktól a csalódott közönség már tért volna vissza szálláshelyére (aznap a liftek eleve csak 2 óráig jártak volna), de a síbuszok csak ott álltak a jasnai parkolóban, egy órát kellett várni, hogy egy busz kinyissa az ajtaját és elinduljon. Újév napján újból egész nap szakadt a hó, ismét csak az alsó liftek működtek, de a rossz időnek és a szilveszterezésnek köszönhetően a tömeg nem volt elviselhetetlen. Hogy a pályákon továbbra sem jártak a gépek, azon már nem is csodálkoztunk.

Az Alpokban is sok hó esik időnként, a szél is lehet erős, de a pályaelőkészítés sosem szünetel, mindig van járó felvonó, a síbuszok sűrűn szállítják a közönséget, és bőséges tájékoztatást adnak. Szlovákia örvendetes módon modernizálja sífelvonóit, a felvonó-árakban már erősen közelít Ausztriához, de a szolgáltatás színvonala sajnos még messze elmarad az uniós gyakorlattól. Mindezt megtetézi, hogy az Alpokban több a magyar felirat, mint a szlovákiai terepeken, ahol a külföldi vendégek zöme Magyarországról érkezik, arról nem is beszélve, hogy az ország polgárainak tíz százaléka magyar.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Záhradky bungaló 116
Egyszerű berendezésű és bútorzatú "retró" fahütték Jasná sípályáitól kb. 50-100 méterre. Két-, három- és négyágyas szobák, társalgó, SAT TV, zuhanyzó, WC, konyha.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Ski - Zahradky
2022-ben felújított, egykori retró hotel Chopok-észak Zahradky részén, 50 méterre a sípályáktól és a 6 személyes ülőlifttől 40 szobával és szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.