Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A Freestlye sízés története

2008.08.20. Stánicz Balázs

Bár azt hinnénk a freestyle sízés viszonylag újkeletű sport, azonban ez korántsem igaz, hiszen a sportág egészen az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza. Azóta, mint a sízés többi ága a freestyle is sokat fejlődött.
Funpark messze északon - Fotó: Hemsedal
Funpark messze északon - Fotó: Hemsedal
A freestyle sízés története még az 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor is norvég alpesi síelők és sífutók a versenyekre való felkészülésük során az edzéstervükbe sí akrobatikai elemeket is belevittek. Kezdetben azonban csak, mint kiegészítés szolgált, tehát nem volt még, sem különálló sport, sem versenysport. Aztán a II. világháború után sok európai kivándorolt az Egyesült Államokba, köztük számos síző, akik bővítették a palettát és egyre több mutatványt találtak ki; amiket későbbiek során freestyle-nak fognak elnevezni.
Fotósorozat egy ugrásról - Fotó: David Scott - snow.co.nz
Fotósorozat egy ugrásról - Fotó: David Scott - snow.co.nz
A freestyle ág fejlődése először az 1960-as, '70-es években veszi kezdetét; igaz ekkor még meglehetősen kevés szabállyal és a balesetvédelemre is egyelőre kevés hangsúlyt fektettek. Az ekkori versenyeket Hot Doggingnak nevezték.

Az igazi nagy durranás azonban 1979-ben következett be, amikor is a Nemzetközi Síszövetség (ISF) felvette a többi sísport közé. Az ISF új szabályokat hozott létre, amellyel egyrészt jóval áttekinthetőbbé vált a versenyek értékelése, másrészt a sportolókra leselkedő veszélyeket is többé-kevésbé megszüntette. A felvétel után egy évvel később kezdetét vette az első Freestyle Világkupa sorozat, majd 1986-ban elsőként rendeztek világbajnokságot a franciaországi Tignes síterepén. Az 1988-as Calgaryban megrendezett Téli Olimpia nyitóünnepségén is felbukkan a freestyle, igaz egyelőre, mint demonstráció. A soron következő Olimpián, nevezetesen Albertville-ben már felvették a hivatalos programba, igaz egyelőre csak a mogul, vagyis a buckasízési ágát. A síakrobatikai része Lillehammerben került fel a listára.
Nem lehet elég korán kezdeni - Deer Valley TNT Park
Nem lehet elég korán kezdeni - Deer Valley TNT Park

Napjainkban a freestyle sínek két fő ágát különböztetjük meg: az úgynevezett oldschool-t, ami magában hordozza a mogulsízést, a síakrobatikát és a síbalettet és az új, feltörekvő ágát, a newschool-t.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.