Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Liptay Dávid a profizmus kapujában

2007. december Farkas Ágnes

Kezdjük a kulcsszavakkal: őszinteség és súlytalanság. Liptay Dávid, a Big Air magyar bajnoka szerint talán ez az, amit minden snowboardos keres és meg is talál deszkáján állva a havas lejtők, freestyle pályák, ugratók és slidekorlátok között. Liptay a hazai freestyle "arcok" egyike - elrugaszkodva a szürkeségtől, félúton ég és föld között.
Szó szerint félúton, hiszen az ő egyik szakterülete a Big Air: ugratóról indulva számtalan trükköt (kódoltan: cab7, cab9, fs9 - a legdurvábbakból) tud bemutatni a levegőben. Egy esztendővel ezelőtt igazolt a Burton magyarországi csapatához, szeptemberben pedig a világcég európai hadiszállásán, Innsbruckban járt, ahol egy lehetséges szerződésről tárgyalt Martin "Hasi" Haslwanterrel, a European Burton Team menedzserével.

A Világkupa 17. helyezett Liptay Dávid tehát a nagy lehetőség kapujában áll: ha az idén minden jól alakul, valódi profi deszkás lehet. Hogy ez mit takar? Csúcskategóriás versenyeken való indulást, filmezéseket, fotózásokat lélegzetelállító helyszíneken, profi körülmények között. "Autós nyelven szólva, én most a Formula 3000-ben róvom a köröket, ám ha minden jól alakul, beléphetek az F1-esek világába - mondja Liptay Dávid. - Hogy mi kell ehhez? Olyan sikerek, amelyekre a Burton cég elismerően bólint. Akár FIS Világkupán, akár TTR versenyeken. Szeptemberben leültünk megbeszélni a versenyprogramomat, megnézték a portfóliómat, és ígérték, hogy hamarosan visszatérünk a szerződésre." Igaz, Liptay szerint igazi profivá válni kemény feladat. Főleg Magyarországon, ahol már az is nagy szervezőmunkát igényel, hogy életben tartsák a sportágat. A sokáig a médiaérdeklődés központjában álló DHBP Big Air verseny - a főszponzor kiszállása miatt - három esztendővel ezelőtt megszűnt, és azóta sem tudtak egy jelentősebb freestyle eseményt tető alá hozni. És a szomszédaink? "Erdélyben például a hozzánk hasonló deszkásokat fizetéssel látja el a nemzetközi szövetség, egészen más az állam megítélése, hozzáállása ehhez a sportághoz - folytatja Liptay. - Vagy van egy másik példám: a szlovén Marco Grilccel hat-hét évvel ezelőtt hasonló szinten versenyeztünk a junior korosztályban. Ő ma már a Burton egyik topversenyzője."
Dávidnak a magyarországi háttér mellett még egy "buktatója" van. Nem tartja magát jó versenyzőtípusnak.
"Hogy mi a snowboard esszenciája? Az, hogy érezd jól magad! Véleményem szerint ez egy rendkívül őszinte sportág, ahol akkor tudsz jó lenni, ha magadat adod és ellazulsz. Azt hiszem, az elmúlt években túl görcsös voltam a versenyeken, most keresem és talán meg is találtam azt a súlytalanságot, amely meghozhatja a jó eredményeket" - magyarázza a fiatal versenyző, aki sokak szerint képes lehet olyan trükkökre, amelyeket a DVD-ken, snowboardos portálokon a legjobbaktól látunk. És milyen élet várhat rá a szerződéskötés után?
"Olyan, amilyenről minden magyar deszkás álmodik - sóhajt Liptay. - És itt nem elsősorban a pénz a lényeg; olyan fejlődésen mehetünk keresztül, olyan csúcsélményekben lehet részünk Alaszkától kezdve az Andokon át Új-Zélandig, amelyért érdemes áldozatot hozni."
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.