Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Beszámoló a hétvégi Atomic Austrian Freeski Openről

2009. január 14-17., Svájci dominancia a freeski dobogón

2009.01.20. Gémesi Jóka

A sokszor 20-25 méteres repülések közben bemutatott trükkök freeski versenyzőit csak a Hudson folyóba lezuhanó gép zavarta meg. A fennakadások miatt a verseny utáni bulira nem érkezett meg New Yorkból a beharangozott sztár DJ.
Mayrhofen tökéletesen megépített slope style pályával, szerencsésen szép idővel és szintén vonzó 15.000 dolláros összdíjazással várta Európa legjobb free-síversenyzőit az Austrian Freeski Open (AFO) versenyre. A Penken Parkban több fajta rail korlátot és boxot építettek a versenyre, de ezek itt is maradnak egész szezonban – a méreteik 8-12 méter körül vannak, flat-down-flat, up-box egy kényelmes drop down folytatással és a főszereplők a tökéletesre simított két óriási kicker kidobó 17 és 19 méteres flat asztal résszel.
A pálya befejezése egy 7 méter magas negyedív, de ebbe a quarterpipe-ba csak a döntősöket engedték be. A kvalifikációs futamokon kialakult eredmény a későbbiekben teljesen megváltozott. A korlátokon szórt ugrás közbeni fordulatok, mint 270-ek, a kidobókon óriási 720-ak, switch 1080-ak, dupla szaltók a nemzetközi zsűrit nem kápráztatták el. Kis szünetben ki is hirdették az első menetek után, hogy a stílus, a trükk kivitelezése és minősége és a stabil beérkezések lényegeset emelhetnek a pontszámokon.

A több napos verseny első érmét a lányoknál a 14 éves svájci Nina Michel vitte el szépen kivitelezett 270 On és Backside Switxh-up trükkjeivel a korlátokon amiket Handplant Cork 360 és stabilan beadott 360 Safety követett a kidobókon. Bár Lena Stoffeltől láttunk Switch 540-et amit gyönyörű lassított 180 követett a kidobón, de a korlátokon semleges trükkjeit jogosan lepontozták.
A fiúknál a döntőbe jutott 30 versenyző közül a 16 éves szintén svájci Elias Ambühl bizonyult a legjobbnak az AFO-n testvére Andri Ambühl és a harmadik helyezett müncheni Beni Mayr előtt. A 11 országból érkező finalistáknál az összes nemzet között ötödik helyen végző Patrick Hollaust hirdették ki osztrák bajnoknak. Elias mindenkit meggyőzött a tökéletes stabilitással kivitelezett Switch Double Corked 1080 Japan trükkel, ami körülbelül három teljes fordulatba beépített két horizontális csavarból áll, mindez hátrafelé landolással.
A mayrhofeni Austrian Open áttekintést adott az új sportág európai helyzetéről, sajnos egyelőre magyarok nélkül 12 nemzet 135 versenyzője indulhatott el a pénzdíjas összecsapáson. A szervezőknek limitálniuk kellett a létszámot, hogy az amúgy négy napig tartó selejtezők és döntők optimálisan fussanak le. Következik az X-Games a legrangosabb összecsapás ami után várhatóan újabb trükk és freeskiző neveket kell megtanulnunk.
A freeski nem elég ismert még hazánkban, ez nem a téli olimpiákon már látott kicsit vicces robotmikulás mozdulatokkal járó szabadstílusú sí akrobatika amely lényegében csak speciálisan kialakított pályán űzhető. A freeski a snowboard ihlette új mozgás és divat irányzat a klasszikus sítől eltérő twintip, szimmetrikus felszereléssel, ami a switch - hátra meneteket is könnyűvé teszi.

A snowboardnál már megismert ugratókon, pályákon és nem utolsó sorban a backcountry terepeken hasítanak a tizenévesek. A snowboard több, mint húsz évvel ezelőtti népszerűségi hullámát játssza újra most ez az irányzat – terjedésének ütemét figyelve valószínűleg sokkal gyorsabban lesz ismert, mint a hódeszka és pl. még a névadással sem kell éveket bajlódnia újságíróknak. A szülők még mindig előszeretettel íratják be egész pici korban szimmetrikus izomterheléssel járó sportágakra a gyerekeiket ami az alpesi sportoknál a sí. Innentől a gyerek dönt elvileg hogyan tovább. Ha látott már mindig csapatban érkező freeski hordákat a snowboard pályákon ugrálni akkor kéri apuéktól a hátul is felhajlított twintip lécet, de anélkül is elkezd ugratni és pörögni edzés után, vagy helyett.

Hazánkban csak pár helyen gyenge lehet hozzájutni twintip lécekhez, speciális freeski cipőkhöz – közepes választékkal, de rugalmas beszerzéssel csak az Atomic Clubban találkoztunk eddig. Ők támogatják az AC Freeski Maffia csapatot is ahol nagyon lelkes srácok építenek közösséget és ugratókat, de korábbi versenyekről ismert nevek itthon is Trso Lukac aka Lego, vagy Sipos ’Z’ Zalán és Bánkúti Bence. A szervezők jövőre várják őket az AFO indulói között egy újabb freeski nemzet képviselőiként.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.