Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az Atomic sílécmárka története

2007.12.09. Hernádi László

Az Atomic sílécmárka története Az Atomic sílécgyárat Alois Rohrmoser alapította 1955-ben. Az akkor mindössze 23 éves asztalos Wagrainban építette fel az első sílécgyárat, ahol az első évben 40 pár sílécet gyártott. Ez a szám 1958-ra 5 ezer párra, 1969-re pedig 72 ezer párra nőtt.
A nemzetközi versenyeken elért kimagasló eredmények - főként a legendás sportolónő Annemarie Moser-Pröll-nek köszönhetően - világszerte ismertté, és elismertté tették a márkát.

Az Atomic új gyártócsarnoka a szintén Salzburg tartománybéli Altenmarkt városkában épül fel, ahol 1991-ben már 831 ezer pár sílécet állítanak elő.

Az Atomic gyár Altenmarktban
Az Atomic gyár Altenmarktban
Az Atomic cég leányvállalata az ESS megkezdi a síkötések gyártását (a cég legendás verseny síkötése az ESS V.A.R. elsőként, súlypontállítási lehetőséggel), az ESS nevet azonban hamarosan az Atomic márkanévvel helyettesítik.

Az 1993/94-es évre, a 90-es évek elején uralkodó hóhiányos teleknek köszönhetően az Atomic sílécgyárnak is nehézségei támadnak, túltermelés lép fel, megtelnek a raktárak eladatlan sílécekkel.

A nehéz pénzügyi helyzetből adódóan az Atomic sílécgyár a finn érdekeltségű Amer konszern irányítása alá kerül, a köflachi Koflach sí- és túrabakancsgyárral együtt.

A konszern egymilliárd Schillinges beruházással a világ egyik legmodernebb üzemévé teszi az altenmarkti gyárat. Új anyagokkal, teljesen számítógép-vezérelt gyártási folyamatokkal készülnek az Atomic új síléctípusai, amelyeknek köszönhetően újra nyereségessé vált a cég. Időközben megszűnik a Koflach márkanév a síbakancsoknál, helyét az Atomic név veszi át, tovább folytatva a legendás hírű síbakancsok fejlesztését.

1999-re a cég több mint 700 ezer pár alpesi lesikló sílécet, 150 ezer pár sífutólécet, és 300 ezer pár síkötést, valamint 60 ezer darab snowboardot gyárt, ezzel a világ második legnagyobb gyártójává lépve elő. A vállalat jelenleg a salzburg tartománybeli Pongau járás legnagyobb munkaadója.

A cég nevét nem kisebb sztárok öregbítik, mint az élő legenda Hermann Maier, a szlalom-ász Benjamin Raich, az amerikai lesikló sztár Bode Miller, a finn szlalomkirály Kalle Palander, a már visszavonult Stephan Eberharter, és az osztrák sí válogatott számos sikeres tagja.

Stephan Eberharter
Stephan Eberharter
A 2000/01-es Sí Világkupa egyéni összetett, lesiklás, óriás-műlesiklás, Super-G , szlalom győztesei ATOMIC léceket használtak, így a Konstruktőrök Világbajnokságát is az ATOMIC nyerte. A méltán világhírű és a szakmában egyedülálló BetaCarv sílécek amelyek teljes hosszukban rendelkeznek rezgés-csillapítással, továbbá a hosszában mozgó hátsó kötéselem ( tőke), valamint a kötés súlypontállítás-lehetősége és a kanyarsízéshez kialakított cipők együttese egy páratlanul harmonikus rendszert képeznek. A szabadalmaztatott Beta Technológia továbbfejlesztett változata a BETA4 lehetővé teszik a különböző torziós merevségű és rezgéscsillapítású lécek kialakítását. A legmerevebb lécekhez Titánium és Hyper Carbon anyagok szolgálnak a Beta profil héjaként, míg legbelül karbon illetve Hyper Carbon és Titánium csövek (Power Channels Rods) merevítik a rendszert, biztosítják az erő átadását az élekre és végzik a rezgések csillapítását a Densolith habanyaggal együtt. A könnyebb igénybevételre tervezett lécek tripla profillal belső csövek nélkül készülnek. A pályán kívüli sízéshez a legújabb TEXALIUM - alumínium füsttel bevont üvegszövet - anyagot használják. További előny a sízők számára, hogy a lécekhez a Centro kötések állíthatóak széles mérettartományon belül (270-345 mm), valamint a további előnyként mozgó hátsó tőkével rendelkező Device kötések a léccel együtt kerülnek forgalomba. A Xentrix kötések súlypontja állítható- akár a sípályán is kesztyűben-, hátsó tőkéjük mozog, valamint állítható a hátrafelé való kioldás is. Valamennyi emelővel szerelt léchez a gyárilag kialakított furatok lehetővé teszi az akár házilagos szerelést is.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.