Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Atomic újdonságok a 2010/11 szezonra

2010.03.29. 2010.04.20. Bartus Péter | frissítve: 2010.04.20.

Atomic újdonságok a 2010/11 szezonra Az idei (talán túl) jól sikerült szezon után nem állt meg a lendület az Atomicnál. Számos új fejlesztés, illetve kisebb-nagyobb finomítások jellemzik a következő szezon felszereléseit.
A legnagyobb újdonság nem is a lécek terén található, hanem a bakancsoknál: A Live Fit bakancsok a lábfejnél egy kívülről is jól látható gumi inzerttel rendelkeznek, így automatikusan alkalmazkodnak a 102 és 106 mm közötti lábmérethez, így a szélesebb lábúak is tudnak utólagos cipő alakítás nélkül, kínlódás mentesen sízni. A kényelmet tovább fokozták azzal, hogy két „Mega” széles csattal, extra széles felső szíjjal és megnövelt sarok erősítéssel érik el (a marketing anyagok szerint) a 4 csatos cipők stabilitását. Minden Live Fit modell sarok része rendelkezik a 10 mm vastag Shockilla rezgés elnyelő sarok elemmel. A hölgyeket sem hagyták ki a jóból: a kényelem és stabil sarok pozíció érdekében a női belső cipő külön kiképzést kapott. Bár a szériát nem a versenyzőkre tervezték, de van 120-as flexű tagja is, feltehetőleg gondoltak a nagyobb termetű, rekreációs céllal sízőkre is.

Ha már cipők, mindenképp megemlítendő a freeride vonalat cipőben képviselő Tracker család, amelyen egy kart átkapcsolva tudjuk a cipő viselkedését a pályához, illetve a hangulatunkhoz szabni. A hátsó rész, illetve a spoiler pedig kifejezetten a mélyhavas sízéshez lett speciálisan kialakítva. A harmadik, a nagyközönség számára kevésbé érdekes újdonság a 2009-es Red Dot Design Award díját elnyerő, vadonatúj X_Race kötéscsalád. A kötések csak külön kaphatók, egyik széria modellen sem találhatók meg, egyelőre kifejezetten a FIS World Cup lécekre szánják, 12-20 max. DIN érték között 6 féle kötés található. A típus 3 fő jellemzője:
  • FTC: A kötés külső „csontváza” felel azért, hogy az erő kis része se vesszen kárba, így a kontroll mindig maximális legyen.
  • VAR: Bár külön kiemelik, hogy a kötés Altenmarkt-i fejlesztésű, a Variable Length Positioning már a 15 évvel ezelőtti, később az Atomic által felvásárolt svájci ESS V.A.R. kötéseken tűnt fel először. Ez persze nem csorbítja zseniális elgondolás lényegét: egy mozdulattal lehet a komplett kötést előre, illetve hátra tolni, így alkalmazkodva a változatos terep-és hóviszonyokhoz. (Nem véletlenül tiltotta meg a bátyám, hogy eladjuk a lila színben pompázó utolsó szériás ESS verseny kötését, mert tudta hogy ilyen igényes kötés jó darabig nem lesz a piacon.)
  • EGA: Az első tőke „szárnyait” 2 mm-t jobbra, illetve balra lehet állítani a középvonaltól, így lehetővé válik az élterhelés változtatása, valamint a természetes lábszög korrekció.
A léceknél az all-mountain vonalra mint minden gyártó, az Atomic is különös figyelmet fordít.
A jelentősen áttervezett Nomad család újfajta, alkalmazkodó kötés híddal, és megváltozott szerkezettel rendelkezik, ellentétben a Race családdal, ami egy csipetnyi sárga színt kapott, de nem bántották. Az idei Drive családot névben felváltó Vario sorozat rég nem látott színorgiával (almazöld, narancssárga árnyalatok), valamint enyhe változtatásokkal jelentkezik. Egyre népszerűbb irány az all-mountain sílécek és a twintip freestyle sílécek zabigyereke, az allmountain twins, ami e két léctípus népszerűségét meglovagolva igyekszik a fiatal generációhoz szólni. Természetesen a fentebbi típusok a női vonalon is fellelhetők. A végére hagytam egy sokaknak rossz hírt: A hazai öregedő popsztárokhoz hasonlóan sokadik búcsúkoncertjét megrendező, itthon folyamatosan nagy népszerűségnek örvendő B5i lécek most már végleg az örök hómezőkre költöztek.
KOMMENTEK
hópapa | 2010.12.21. 05:49
Hallottam már olyan véleményt, hogy a metron túl jó léc a népnek, ezért kell "meghaljon". :o(
AAron | 2011.01.04. 19:03
Az "Atomic újdon.... " cím mellett nézzétek meg a dátumot. Én örültem volna ha ezt az anyagot a Peti csinálta volna! De...

Talpi /montana
WAndrea | 2011.01.04. 19:35
Szia Talpi!

Ezt a cikket Peti csinálta.
A dátum is stimmel.

Andi / sielok.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.