Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hasznos tanácsok síszállások foglalásához

2022.09.01. sielok.hu

Ebben a kis összeállításban azoknak szeretnénk segíteni, akik utazási iroda segítsége nélkül, saját maguk szervezik meg a síelésüket, de ebben még egyáltalán nincs - vagy csak alig van gyakorlatuk.
A síút megszervezése nem könnyű, mégis meg van az a nagy előnye, hogy saját igényeink szerint tudjuk tervezni az utazásunkat. Néhány hasznos tanács azonban jól jöhet, amely segíthet megtalálni azt az ideális szálláshelyet, ahol szívesen töltjük el az időnket egy-egy végigsíelt nap után.

Itt a síelők.hu-n hosszú évek óta foglalkozunk téli szálláshelyek hirdetésével, az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat pedig szívesen megosztjuk olvasóinkkal. Mivel felméréseink szerint az egyéni utasok döntő többsége Ausztriát keresi fel, ezért az alábbi információkat elsősorban erre az országra vegyék figyelembe, de például aki Szlovákiába vagy Szlovéniába készül, azoknak is hasznosak lehetnek az alábbi tanácsok.

Milyen kategóriájú szálláshelyet keressünk?

Ennek gyakorlatilag csak a pénztárca szabhat határt. Nyilván minél magasabb kategóriájú az adott szálláshely, annál több szolgáltatást lehet igénybe venni. Érdemes lehet azonban figyelembe venni az ár/érték arányt is: hiába kerül az egyik szállás kétszer annyiba, mint a másik, nem garantált, hogy ott kétszer annyi szolgáltatást is igénybe tudunk majd venni azaz "kétszer olyan jól fogjuk magunkat érezni". Érdemes mindig figyelmesen átolvasni, hogy az adott szálláson mely szolgáltatások vannak benne az árban és melyekért kell külön fizetni.

8 szálláshely kategóriát használunk a Síelők.hu szálláskereső rendszerében.

Apartman: jellemzően ellátás nélküli lakások a kis konyhasaroktól egészen a komoly konyhaberendezésig felszerelve. Általában 2-8 fő a befogadó képességük. Az egyik legolcsóbb szálláskategória, minél többen vannak egy apartmanban, általában annál olcsóbb lesz egy főre vetítve az éjszakázás ára. Fontos, hogy sok apartmannál egy összegben végtakarítási díjat is kérnek, illetve néhol az ágyneműt nem tartalmazza a bérleti díj. Szállások apartmanban  Ifjúsági/sportszállás: (az egy- és kétcsillagos szállodákat is ide soroljuk) az ilyen típusú szálláshelyek szobái egyszerűen berendezettek, viszonylag kisebb alapterületűek és nem ritka az emeletes ágy sem. Mivel saját konyhával nem rendelkeznek, ezért a legtöbb szálláshelyen étkezést biztosítanak, általában kontinentális reggelit és 2-3 fogásos vacsorát, egyszerűbb ételekből (ritkán előfordulhat közös konyha is). A közös fürdőszoba viszonylag ritka, manapság a többségük saját fürdőszobával rendelkezik. Szállások ifjúsági és sportszállásokban  Üdülőház/Hütte: ezek önellátásra berendezkedett különálló alpesi házak (osztrák nevén "hütte", szlovákul "chata") a 4 személyestől egészen a többszintes, 20-30 fős egyben bérelhető házakig. Ha nagyobb társasággal érkezünk és így töltünk fel egy épületet, akkor igen kedvező lehet az egy főre eső szállásdíj. A magasabb kategóriájú üdülőházakban már akár saját szaunát, ill. beltéri/kültéri jacuzzit is találhatunk! Az apartmanokhoz hasonlóan a bérleti díjon felül itt is előfordulhat végtakarítási díj és akár áram vagy rezsi hozzájárulási költség. Szállások üdülőházban / hüttében  Panzió: a panziók jellemzően olyan családiasabb hangulatú, max. 50 fős szálláshelyek, ahol közepes árszínvonalon szállhatunk meg. Ellátás szinte mindegyik helyen van, mivel a szobák nem rendelkeznek saját konyhával. Néhány szolgáltatással többet nyújtanak, mint az apartmanok, ha azonban a szauna nem elég és egyéb wellness szolgáltatásokat keresünk, érdemes a hotelek táján érdeklődni. Szállások panzióban 
A fenti ábra az Ausztriában jellemző szállás árakat mutatja
A fenti ábra az Ausztriában jellemző szállás árakat mutatja
3 csillagos hotel: a magyarok körében az apartmanok mellett az egyik legkedveltebb szállástípus, hiszen kedvező ár/érték aránya mellett már több szolgáltatást nyújtanak vendégeiknek. Ugyan saját medencével nem mindegyik rendelkezik, több helyen már bővítették a wellness szolgáltatások körét, például pezsgőfürdővel, gőzkabinnal, vagy akár masszázs szolgáltatással, hiszen ez nagy vonzerő. Naponta takarított szobái rendezettek, otthonosak, ágyneművel, törölközővel, hajszárítóval rendelkeznek. Ellátás: rendszerint svédasztalos reggeli, vacsorára pedig menüválasztásos vacsora (esetleg svédasztalos). Szállások 3 csillagos hotelben  4 csillagos hotel: a háromcsillagos társaiknál exkluzívabb, magasabb árkategóriájú szálláshelyek. Előírt többletszolgáltatásaik az előző kategóriához képest például: ital szobaszerviz / vagy minibár, ágyneműcsere hetente min. 2 alkalommal, nagyobb szoba alapterület, nagyobb ágyak, kérésre fürdőköpeny és papucs, fotel vagy kanapé, stb... A három csillaggal rendelkező szállásoknál több wellness szolgáltatással rendelkeznek, egy részük a megtisztelő "wellnesshotel" nevet viseli. Étel- és italválasztékuk nagyobb, mind a svédasztalos reggelihez, mind pedig a vacsorához büféasztalról választható salátafélék társulnak. A terítékre, az étel minőségére és tálalására nagy hangsúlyt fektetnek, az étteremben a megjelenés pedig nagyon sportosan nem ajánlott. Szállások 4 csillagos hotelben  5 csillagos hotel: igen ritka szállástípus magas árkategóriával, de minden igényt kielégítő szolgáltatásokkal. Szobáik tágasak, már-már lakosztály-szerűek. Wellness szolgáltatásuk igen sokrétű, ráadásul némelyik saját termálfürdő-részleggel is rendelkezik! Az ellátás a legmagasabb színvonalon történik, nem ritka az 5-6 különleges fogás esténként. Szállások 5 csillagos hotelben  Magánszállás: kis kapacitású (1-2-3 szoba, vagy apartman), kedvező árú szálláshelyek. Többnyire magánházakban (például parasztházakban), a vendéglátó családjával egy fedél alatt (de természetesen külön szobákban) vagy 1-1 kiadó, különálló lakásban történik a vendég elhelyezése. Magánszállások 

Mikorra érdemes szállást foglalni?

Ha az ár a döntő szempont, akkor érdemes inkább elő- utó-, vagy holtszezonra szálláshelyet foglalni! Az alábbi felsorolás azt mutatja meg, hogy mely időszakok a legkeresettebbek és ezáltal a legdrágábbak:
Időszak
Árszínvonal
Előszezon (kb. dec. 20-ig)
+++
Karácsony
++++++
Szilveszter, téli szünet
+++++++
Január első hete (pravoszláv karácsony)
++++++
Január második hetétől február legelejéig
++++
Február, síszünet (március első feléig)
++++++
Március*
++++
*Március 15-i hosszú hétvége a magyarok "sláger" síterepein
++++++
Április, utószezon **
+++
**kivéve: húsvét
+++++
A pirossal jelzett időpontok nemcsak a legdrágábbak, hanem ezekben az időszakokban a legnehezebb szállást lekérni a telítettség miatt, illetve ilyenkor kell a legnagyobb sorokra számítani a felvonóknál. Az időpont kiválasztásánál érdemes azt is számításba venni, hogy az adott tartományban , illetve a közeli országokban éppen iskolai szünet van-e - ezeket az időpontokat lehetőség szerint kerülni kell.

Mikor és hova menjünk síelni, ha nem szeretnénk sokat költeni?

Először is ki kell, hogy ábrándítsunk mindenkit: olcsó síelés nincs! Ez főként akkor igaz, ha komoly elvárásai vannak a vendégeknek a sípályát, szálláshelyet és ellátást illetően. Viszont a következő tanácsokat megfogadva kedvező ár/érték arányú lehet a síelésünk:

1. Az időszak kiválasztása: ez az egyik legfontosabb tényező. Tegyünk le róla, hogy téli szünetben olcsón találunk szálláshelyet, ehelyett keressük inkább az előszezoni (decemberben karácsonyig), a mellékszezoni (január nagy része) és az utószezoni (március 15-től) ajánlatokat. Az utószezonban az osztrák lejtők nagy részén még kifogástalan hóminőséget találunk, ami kis sorokkal és arányaiban több napsütéssel párosul. Nem csak a szállás, hanem a síbérlet ára is kedvezőbb lehet ezekben a szezonokban.

2. Az akciók figyelése: a Síelők.hu szálláskereső rendszerében igyekszünk a lehető legszélesebb körű síelős csomagajánlatokat feltüntetni, amik a Szállásakciók listában érhetőek el. Érdemes ezeket figyelni, hiszen a szálláshelyek által csomagban kínált üdülési lehetőségek általában kedvezőbbek, mint a normál, éjszakánként meghatározott árak (vagy a csomagban foglalt üdülésekhez többletszolgáltatásokat kínálnak, pl. fürdőbelépő, síbérlet, italfogyasztás, stb...)

3. A megfelelő síterep kiválasztása: a sok pályakilométerrel és modern liftparkkal rendelkező sícentrumok amellett, hogy drágábban adják a síbérleteiket, kedvezményes síelést is csak korlátozottan kínálnak. A kis és közepes méretű síterepeknél viszont gyakrabban találkozhatunk különféle akciókkal: előszezoni akció, utószezoni akció, családi kedvezmény (teljes árat fizető szülők gyermekei ingyenes síbérletet kapnak), diákkedvezmény, csoportos kedvezmény (ez általában 20 főnél kezdődik), ajándék a síjegyhez (pl. beváltható ital, fürdőbelépő), stb...
A síbérletárak áttekintéséhez ez a táblázat nagy segítséget adhat.

Mit érdemes az ellátásról tudni?

Reggeli: - a síelők egyik legfontosabb étkezése, hiszen a tartalmas reggelivel energiát "raktározhatunk" az egész napos sportolásra. Általában svédasztalos reggelit kínálnak a szállásadók (másik nevén büféasztal), ahol különféle pékárukból, tejtermékekből, felvágottakból, sajtokból, zöldségekből, tojásfélékből, lekvárokból, müzlifélékből és meleg italokból lehet választani. A nagyobb, illetve több csillaggal rendelkező szállodákban jellemzően nagyobb a választék. Fontos tudni, hogy csak azokat az ételeket illik a svédasztalról elvenni, amelyeket helyben el is fogyasztunk, ételt nem szabad magunkkal vinni!
Kezd elterjedni az ún. "biosarok" (németül Bioecke), ahol általában a helyi gazdák bio termékeiből lehet választani (sajtok, italok, müzli, méz, lekvár, pékáru, stb...). Az osztrák üzemeltetésű szálláshelyeken dominálnak a teljes kiőrlésű búzalisztből és rozslisztből készült pékáruk.

A "kontinentális" reggeli nyugati szomszédunknál ritka, viszont olcsóbb szálláshelyeken még előfordulhat. Tapasztalataink szerint ahol 7-12 eurót elkérnek a reggeliért, ott megfelelően bőséges az ellátás legyen szó akár kontinentális, akár svédasztalos reggeliről.

Ebéd: teljes ellátás részeként ebédet általában csak azok a szálláshelyek kínálnak, amelyek közvetlenül a sípályák mellett találhatóak, hiszen a síelők nagy része a sípályák melletti büfékben és étkezdékben ebédelnek. A "hütte" étkezdék kínálatáról ezen a linken olvashatóak hasznos tanácsok.

Vacsora: a vacsorát háromféle módon tálalhatják:
- Svédasztalos vacsora: csak drágább, magasabb kategóriájú szálláshelyekre jellemző, az ételeket terített büféasztalról választhatjuk ki, kedvünk szerint.
- Menüválasztásos vacsora: fogásonként általában 2, vagy 3 fajta ételből lehet választani, ezen kívül még salátát és / vagy desszertet kedvükre válogathatunk egy büféasztalról.
- "Fix" menüs vacsora: az olcsóbb szálláshelyeken fix menü van a terítéken, néhány diákszálláson önkiszolgáló rendszer működik.

Fontos! Az italfogyasztást a vacsora ára általában nem tartalmazza!

Főként osztrák üzemeltetésű szállodákban kezd elterjedni az uzsonna: a síelésből hazatérve a vendégek üdítőt, teát, kis harapnivalókat és süteményeket kapnak. Ezt néhány szálloda a "háromnegyed panziós ellátás" részeként kínálja, ahol külön fel van tüntetve.

Speciális kifejezések magyarázata:
Büféreggeli / büfévacsora = svédasztalos reggeli / svédasztalos vacsora
Félpanzió = reggeli + vacsora
Háromnegyed panzió = reggeli + uzsonna + vacsora
Teljes panzió = reggeli + ebéd + vacsora
Salátabár = büféasztalról választható zöldségek és öntetek
Welcome drink = üdvözlőital - néhány szálláshelyen a vendégek érkezéskor, vagy az első étkezés alkalmával a szállásadó vendégei 1-1 röviditalra
All inclusive ellátás: a síszállásokon egyelőre nem elterjedt módja az étkeztetésnek. A teljes ellátáson felül az italfogyasztást is tartalmazza egész nap (általában a tömény italok kivételével).
"Soft" , vagy "light" all inclusive ellátás: annyiban különbözik az all inclusive ellátástól, hogy az italfogyasztás időben korlátozva van, illetve néhol csak alkoholmentes italok vannak az árban.

Itt nézz körül, ha síszállást akarsz foglalni: Síszállások | Szállásakciók
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.