Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák síelők magyar színekben?

2005.09.03. Bata Attila

Osztrák síelők magyar  színekben? Szó se róla, még csak közeledik a szezon, de már megpezsdült az élet a hazai síelős körökben is.
Igencsak sokakat elgondolkoztatott a Népszabadság cikke, amely szerint a sí szövetség néhány illetékese és egy gazdasági vállalkozás azt tervezte, hogy a 2004/2005-ös szezonban olyan osztrák versenyzőket szerepeltet magyar színekben, akik hazájukban várhatóan nem kerülhetnek be a válogatottban, de magyarként nemzetközi versenyeken is indulhatnának.

Az említett cikk megjelenésével egy napon nyilatkozott a Magyar Televízióban dr. Rudi Zoltán, a Magyar Sí Szövetség elnöke, hogy október 4-i dátummal lemond tisztségéről. (Tényleg csak zárójelben: Rudi egyben az MTV elnöke is) A lemondás okait firtató kérdésekre adott válaszokból nem sok konkrétumot tudtunk meg, azonkívül, hogy a kialakult helyzetben nem tud tevékenyen dolgozni és szakmai elképzelései nem egyeznek más elnökségi tagok véleményével.

Nem tudni van-e kapcsolat a két hír között, azonban a Népszabadság szerint az osztrákok magyarosítása annyira titokban zajlott, hogy sokan az elnökségből is csak most szereztek erről tudomást, köztük maga az elnök is.

Az osztrák alpesi versenysport futószalagon termeli ki a jobbnál-jobb versenyzőket, azonban egy világversenyen indítható résztvevők száma nemzetenként korlátozva van. Nagyon sok kiváló versenyzőnek esélye sincs bekerülni a legjobbak közé, és az elért sikerek sem jelentenek garanciát a biztos indulása az erős konkurencia miatt. Jó példa erre Josef "Pepi" Strobl esete. Az egykori osztrák hat Világ Kupa győzelemmel a háta mögött döntött úgy, hogy a szlovénok zöld síruhájára cseréli az osztrák mezt. Strobl már a szlovén válogatottal edzett egész tavaly nyáron, és ősszel a szlovén állampolgárságot is megkapta, de amíg a FIS bizottsága nem járult hozzá, addig nem versenyezhetett új országa csapatában. Valamikor november közepén született meg a döntés, hogy Strobl indulhat szlovén színekben. Persze, neki talán segített, hogy igazolni tudott egy szlovén származású dédnagyapát.

Másik irányban is rengeteg példa van arra, hogy Magyarországon "mellőzött" kézilabdázó vagy öttusázó biztos versenylehetőséget kap új hazája nemzeti csapatában és részt vehet nagy világversenyeken, de ezekben az esetekben házasság és a rokoni kapcsolatok is megkönnyítették a döntést. Sokszor mi magyarok is úgy érezzük, hogy egy-egy kimaradt kajakosunk vagy vízilabdázónk simán beférne a világ bármelyik csapatába.

Mindenesetre a történet sokakat elgondolkodtat. Sokan próbálnak érveket keresni, hogy az ilyen esetek mennyiben segíthetik a magyar síelés, a sísport fejlődését vagy inkább az ellenkező irányba hatnak, és amíg nem jön el az idő, hogy tehetséges magyar versenyzőket látunk Világ Kupa versenyeken hétről-hétre, addig lesz is miről vitatkozni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.