Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kevés a víz Kínában a sípályák üzemeltetéséhez

2005.09.01.

A kínaiak tehetősebb rétege újabb menedéket találhatott magának a rekkenő hőség elől: a síelést. Peking újgazdagjai eddig is ellepték a környékbeli hegyeket telente, hogy mesterséges havon síeljenek, mivel az igazi nem jellemző arrafelé.

Most már nem kell megvárni a telet sem. Augusztusban adták át majdnem 40 fokos melegben a város új büszkeségét, az egykori olimpiai érmes műkorcsolyázóról, Ye Qiaobóról elnevezett fedett sícsarnokot. A csarnokot már márciusban át kellett volna adni, de mivel korábban tűz ütött ki az építkezésen, így csúszott az átadás határideje is.

Az építmény, amely kb. 10 emelet magas, egy futurisztikus raktár épületre emlékeztet Peking külvárosában. Egy 150 méteres és egy 260 méteres pályája közül lehet választani, a kettő együtt 80 méter széles, amelyet 13 000 négyzetméter hóval borítanak be. A "nagy" dombhoz csákányossal, a kicsihez pedig mozgószőnyeggel lehet eljutni. Egyszerre 500 síelő használhatja a létesítményt, 50-50 a két pályát és a maradék 400 vagy felvonózik, vagy valahol kivárja a sorát. Óránként kb. 4500 forintért lehet csúszkálni a két dombocska egyikén, aztán jöhet az apres-ski része a dolognak, vagyis irány a bár, a masszázscenter vagy az errefelé kihagyhatatlan karaoke bár.

A dolgok nem mentek egyszerűen, a kommunista párt nem nézi jó szemmel ezt a nyugati őrületet, és azt fontolgatja, hogy több ilyet nem engedélyez az országban. (Eddig ez volt a negyedik ilyen építmény). A párt szócsövének számító napilap meg is támadta a síközpontot, mondván, hogy a vizet értelmesebben is fel lehetne használni, mint hogy havat gyártsanak belőle a gazdagoknak.

Peking környékén már 13 síterep épült, amelyek jobb híján ivóvízből is készítenek havat, amely miatt néha csak csepegnek a csapok a fővárosban. A vízhiány további oka, hogy az ország lakosságának 1/3-a itt összpontosul, de a vízkészletnek csak a 6 %-a jutott ide.

Miközben a vizet a hóágyúkon keresztül "pocsékolják", az ország kemény milliárdokat költ arra, hogy a vízutánpótlást biztosítsa a legnagyobb folyókból. Az irodákban és szállodákban 25 C fokban szabályozták a légkondicionálók működését energiatakarékossági okokból, addig a fedett sípályán ez mínusz 3 fok körül van.

Kínában, mint minden, a síelés is hihetetlen ütemben fejlődik. Csak tíz éve építették meg az első síterepeket, de már kb. 3 millióan űzik a havas sportokat. Számos európai síterep igyekszik a kínai síelőket magához csalogatni különböző reklámfogásokkal. Salzburg tartomány például heteken át vendégül látta a teljes kínai sí válogatottat, abban a reményben, hogy a kínai turisták száma jelentősen növekedni fog a régió sípályáin az elkövetkező években.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.