Menü ≡

Mesterséges havazást intéztek a kínaiak

2009.11.02. | Szerző: Bata Attila
Mesterséges havazást intéztek a kínaiak A hétvégén a szezon első nagyobb havazása hullott Pekingre, a kínai fővárosra. A dologban az a szokatlan, hogy a város vezetői úgy döntöttek, kicsit besegítenek a természetnek, hogy az idén szokatlanul korán fehérbe öltözzön az egész város és környéke.
h i r d e t é s
A hétvégén 14 fokkal hidegebb levegő tartott a főváros felé, amelyet a város elöljárói a meteorológusok segítségével azonnal kihasználtak. Mintegy 186 dózis ezüst-jodidot jutattak a felhők közé, amelyek segítségével körülbelül 16 millió köbméter hó hullott a környékre. Ez szokásos mérőszámokra lefordítva azt jelenti, hogy majdnem 20 cm vastag havat sikerült kicsapatniuk a felhőből, legalább is ennyit jelentettek a pekingi repülőtérről, ahol komolyabb fennakadásokat okozott a mesterséges havazás.

A tudósokat régóta foglakoztatja, hogyan lehetne befolyásolni a természetet, az előző század közepe óta már gyakorlati lépéseket is tettek ez érdekében a világ számos országában. Jelenleg 7-8 ország is komolyan foglalkozik a felhők befolyásolásával, köztük Kína, Oroszország vagy Ausztrália. Kína és Ausztrália az aszály sújtotta területek megmentése érdekében próbál mesterségesen csapadékot juttatni olyan helyekre, ahol nagyon komoly a vízhiány.

A kísérletekben élen jár Ausztrália, de természetesen még nem teljesen szabályozott a folyamat, néha kisebb problémák is előfordulnak. Volt olyan eset, hogy a beindított esőzések napokon áztatták a tengerparti üdülőhelyeket, amit a napsütéshez szokott turisták elég nehezen viseltek, későbbi hiányukat pedig a helyi vendéglátók.

Ellentétes próbálkozásokra is van példa. A tavalyi pekingi Olimpia megnyitóján az esőfelhőket próbálták távol tartani a stadiontól, hogy semmi se zavarja a nagyszabású ünnepséget. Moszkva polgármestere egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy nem akar havazást látni télen, mert ha a havat nem kell eltakarítani, akkor sokat spórolhat a város. Ehhez képest múlt héten Moszkvába is megérkezett a szezon első havazása.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »