Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mínusz 20 fokban nyitott az első mongol síterep

2009.11.29. Bata Attila

Mínusz 20 fokban nyitott az első mongol síterep Újabb ország került fel a síelés hatalmas térképére. Mostantól már Mongóliában is lehet hódolni ennek a csodás szenvedélynek. A főváros Ulanbatortól tíz kilométerre kialakított terep ugyan nem nagy, de azért viszonylag modernnek mondható, valószínűleg mi is elfogadnánk egy ilyet hazánkban.
Hatalmas szintkülönbségeket nem kell leküzdeni a Bogd Khan Uul hegységben épült síterepen, hiszen a terep legalacsonyabb és legmagasabb pontja között is csak 191 méter a különbség. A Sky Resort névre elkeresztelt síterepen kilenc pályát építettek ki, kezdők és középhaladók részére. Ezeket a pályákat hat lift szolgálja ki, köztük két ülőlift!

A síterep elég magasan fekszik (1379-1570 méter), de inkább a hidegben bízhat, mint a hóban. A leggyengébb magyar szezonokat is alulmúló évi átlagos 20 cm vastag hóra nem lehet alapozni, ezért a dél-tiroli Techno Alpin cég 15 lándzsás hóágyút telepített a pályák köré, és ezzel az egész síterep százszázalékosan behavazható. Érdekesség, hogy a berendezés nagy részét hajóra tették, majd egy kínai kikötőből szárazföldön szállították Mongóliába, csak néhány fontosabb berendezés érkezett a rövidebb úton, Oroszországon keresztül.

A hideggel nem lesz gond, hiszen már a nyitó hétvégén is mínusz húsz fok alatt alakult a hőmérséklet, amely megfelel az átlagos téli hőmérsékletnek, valószínűleg ennyi maszkos-arcvédős síelőt nem látni az Alpokban, mint itt.

Európai szemnek kicsit furcsa a síterep térképe
Európai szemnek kicsit furcsa a síterep térképe
Mongólia egyre komolyabban veszi a síelést, nem csak hobbi, hanem verseny szinten is, például az idei francia alpesi világbajnokságon indultak először mongol versenyzők. Az este is üzemelő síterep számít a környező milliós lakosú főváros lakóira, az ide érkező külföldiekre, de főleg azokra a mongolokra, akiknek eddig Kínáig kellett utazniuk egy kis síelésért. Magyar pénztárcához mérve is baráti árakat találunk. A legdrágább jegy, felnőtt, hétvégi, egész napos, átszámítva körülbelül 2900 forintba kerül. Ezek az árak csak Karácsonyig érvényesek, de ebben már benne van egy pár léc bérlése is.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.