Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Moszkva nem hisz a meteorológusoknak

2009.12.09. Bata Attila

Moszkva nem hisz a meteorológusoknak Lassan egy hete tartott a rekord meleg az orosz fővárosban, amikor megnyílt az ég és majdnem fél napon át havazott. Hírügynökségek jelentései szerint összesen 900 kilométeres dugók alakultak ki Moszkva utcáin a havazás miatt, amely ellen a polgármester már ősszel különleges intézkedéseket „vezetett be”.
A nyolcvanas években nálunk is vetített szovjet film címét kissé átfordítva Moszkva nem hitt a havazásban, és most már a meteorológusoknak sem annyira. Hétfőn, több napos szokatlanul enyhe periódus után 12 óra alatt 10-15 cm hó hullott a fővárosra, óriási közlekedési káoszt okozva ezzel a helyieknek. A havazás pontban késő délután csapott le a városra, tovább nehezítve az amúgy is csúcsforgalmi időszakot.

Valószínűleg egy kis hóesésből nem lenne akkora szenzáció, hiszen nem szokatlan, hogy Moszkvában havazik. A dolog érdekessége, hogy a moszkvai polgármester már ősszel bejelentette, hogy nem szeretne havazást látni a városában, ezért ha kell, akkor a csúcstechnológiát is igénybe veszik, és szétkergetik a várost fenyegető hófelhőket, pontosabban a kínaiakhoz hasonlóan mesterséges havazást idéznének elő, csak azt még jóval a város határai előtt, a távolabbi településeket boldogítva. Azóta már volt rá példa, szintén a régi mondással élve, hogy mégis bejöttek a fránya hófelhők, és beborítottak mindent, mint „Moszkvát a hóesés”.

A hétfői kudarcot a polgármester egyértelműen a meteorológusok nyakába varrja. Az előző héten olyan meleg volt, hogy megdőlt az évszázados meleg rekord, a tévék az állatkert medvéit mutatták, akik nem tudtak téli álomra vonulni a szokatlan melegben. Ezek után a hétfői előrejelzésekben anticiklon és csak 1 cm vastag friss hó szerepelt, amely a polgármester értelmezésében legalább tízszeres hiba az eredmények tekintetében, vagyis egyszerűen elfogadhatatlan. Az országos meteorológiai intézet közleményében kijelentette, hogy olyan szokatlan meteorológiai jelenség történt, amelyet még a legfejlettebb módszerekkel sem lehetett előre jelezni.

A polgármester akkor kezdett el a meteorológusokra mutogatni, amikor megkérdezték tőle, hogy hol volt az állítólagosan kiküldött harmincezer hómunkás, és sokan úgy utaztak 7-8 órát a dugóban, hogy egy árva hókotrót sem láttak. (Mintha Budapesten lennénk az első nagy havazáskor…)
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.