Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kínában dőlhet meg a snowboardos világrekord

2005.10.03. Bata Attila

Terje Haakonsen a snowboardozás norvég legendája Kínába szervezi az idény egyik valószínűleg legnagyobb versenyét. A verseny nem titkolt célja a jelenleg fennálló 9,3 méteres magasság megdöntése, mármint ennél magasabbra kellene valamelyik snowboardosnak ugrania, vagyis inkább repülnie.

Haakonsen igazi sztár a snowboard területén, szinte mindent megnyert, amit lehetett. Háromszoros világbajnok, ötszörös Európa bajnok és itt következhetne egy végtelen eredménylista.

A snowboard eredményeket nem igazán követőknek talán támpont lehet, hogy a tekintélyes amerikai TIME magazin szerint, ami Michael Jordan a kosárlabdában, az Haakonsen a snowboardban.

Mint a nagy sztárok, Haakosen sem egy átlagos személyiség, kezdve azzal, hogy egy taxiban jött világra 1974-ben, amely már nem tudott elérni a kórházig. Máig vitatéma, amiért 1998-ban különböző okok miatt bojkottálta az olimpiai játékokat. Ahogy ő mondja, "én nem bojkottáltam, csak nem mentem el".

Mindenesetre a kínaiak nagyon szeretik őt, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az összes kérését teljesítsék a versennyel kapcsolatban, amelyet a Badaling síterepen rendeznek meg 2006 február elején és ez lesz az első profi snowboard verseny Kínában.

A jelenlegi csúcsot Heikki Sorsa tartja 9,3 méterrel, amelyet a 2001-es versenyen ugrott (repült). Ez a teljesítmény azóta mérföldkőként szerepel a snowboardozás történetében. A rendezők minden vágya, hogy az új rekord kínai földön szülessen meg. Sőt! Aki először 10 méter felé repül, az a szponzor harmincezer dolláros aranyóráját is megkaphatja. A csúcskísérlet mellett, látványos műsort ígér Haakonsen és csapata.

Ez utóbbi ígéretet már a sportág népszerűsítését szolgálja az ázsiai kontinensen. A téli sportok népszerűsége hihetetlen mértékben növekszik Kínában, és az elemzők hasonló növekedésre számítanak a többi országban is. Dél-Koreában a snowboardosok aránya már most is csúcsokat dönt, jellemzően 70-30 a százalékos arány a terepeken a snowboardosok javára. Egyes adatok szerint jelenleg 15 millióan hódolnak ennek a kedvtelésnek, ebből 7 millióan az USA-ban.

A negyedcső (quarter pipe) építése jelenleg is folyik. A síterep mintegy 1200 méteres területen alakítja ki a precízen megtervezett építményt, amely 10 méter magas és 20 méter széles lesz és egy 28 fokos lejtésű nekifutó részen lehet majd elég lendületet szerezni az ugráshoz. Mostantól szoríthatunk az új világrekordért, igazából már csak az időjárás szólhat közbe.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.