Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A snowboardosok mentik meg a síterepeket?

2005.10.12. Bata Attila

Snowpark, Funpark, vagy akárhogy is hívjuk, ma már nélkülözhetetlen része minden síterepnek. Egyre több az ilyen terület telezsúfolva félcsövekkel, ugratókkal, korlátokkal, és akadályokkal, ahol a boardosok tesztelhetik magukat.
Azok a boardosok, akiket ugyanezek a síterepek húsz éve még a környékre sem engedtek be, mára Amerikában a 12 milliárd dolláros síipar különösen megbecsült résztvevői lettek.

Minősíthetik őket bárhogy a síelők, egy dolgot meg kell köszönni nekik: Amerikában megmentették és életben tartják a havas sportokat.

Egy "vén motoros" síterep üzemeltető emlékszik arra, hogy a nyolcvanas évek elején csoportosan jöttek a a fiatalok, de csak síelők. Azóta megfordult a világ, a síterep fiatal vendégeinek 75%-a snowboardos.

Az Amerikai Sportszergyártók Szövetsége 6,3 millióra becsülte a snowboardosok számát 2003-ban, amely hatalmas növekedés a tíz évvel korábbi 2,1 milliós számhoz képest. A dolog még érdekesebb, ha azt is megnézzük, hogy közben a síelők száma ugyanebben a tízéves időszakban 10,6 millióról 6,8 millióra csökkent.

Az Amerikai Síszövetség adatai szerint mára a síterepek teljes látogatóinak 30%-a snowboardos és számuk évről-évre emelkedik. A korábban említett síterepek tapasztalatait országos számok is igazolják, mert a 20 éven aluliak 60%-a már a snowboarddal szerzi meg az első élményeit a pályákon és ez az oka annak, hogy a síterepek már igyekeznek a kedvükben járni, ki kell építeni és meg kell tartani a jövő vendégkörét.

A síterepek nagy összegeket fordítanak az elején említett parkok fenntartására, amelyet korábban a boardosoknak építettek, de mára az újabb léceknek köszönhetően a síelők is bátran használják őket. Állítólag hasonló arányban és a békés egymás mellett élés jegyében, amely nem volt így korábban. A nyolcvanas évek elején, amikor először mehettek boardosok sípályákra igencsak sok panasz volt rájuk a síelőktől. Sok terep külön pályákat jelölt ki mindkét tábornak. Mára az elkülönítés megszűnt, de arról nem szól a fáma, hogy a panaszok megszűntek-e.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.