Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

A világ legmagasabb vasútvonala a Himalájában

2005.10.17. | Szerző: Bata Attila
h i r d e t é s

Xinhua, a hivatalos kínai hírügynökség bejelentette, hogy Kína négyéves megfeszített munkával megépítette a világ egyik legmagasabban üzemelő vasútvonalát, amely Tibet hóval fedett fennsíkjain keresztül vezet.

Az új szakasz 1142 km hosszú és a tibetiek fővárosát, Lhasszát köti össze egy nyugat-kínai nagyobb várossal. Az új vonal legmagasabb pontja 5072 méteres tengerszint feletti magasságban található és az út jelentős része is a 4000-5000 méteres magasságban helyezkedik el. Ezért a vasúti kocsikat a repülőgépekhez hasonló szigeteléssel alakítják ki, hogy az utasokat védjék a magassági betegségektől. Utasokat csak jövőre szállítanak majd.

Az új vonal mintegy 550 kilométeren keresztül vezet az "örök hó és fagy birodalmának" nevezett övezeten keresztül. A kínaiak nagyon büszkék arra, hogy megépítették a megépíthetetlen vasútvonalat, amely azzal járt, hogy pl. a munkásoknak a ritka levegő miatt állandóan oxigénmaszkban kellett dolgozniuk. Az egész építkezés 3 milliárd amerikai dollárba került.

Nem mindenki örül az új vonalnak. A környezetvédők szerint a globális felmelegedés még gondokat fog okozni a magas részeken, a tibetiek az eddigi zártabb és nyugodt életük felbomlásától tartanak, a kínaiak szerint ebből a pénzből jó néhány siralmas állapotban lévő vasúti részt felújíthattak volna.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó kontinensek:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »