Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

11 méter hó esett Spanyolországban

2013.02.11. Stánicz Balázs

11 méter hó esett Spanyolországban Múlt hét óta valóságos hókáosz jellemzi a Pireneusokat, mind a francia, mind a spanyol oldalon, továbbá Andorrában is. A folyamatos havazás miatt utakat kellett lezárni, sőt településeket, köztük síterepeket evakuálni. Az elkövetkezendő napokban további havazás várható a térségben.
11 méter hó esett az eddigi szezon során a spanyol Baqueira Beret síparadicsomában, ezt az értéket ráadásul nem a síterep legmagasabb pontján, hanem csak 1800 méteren mérték. Nem panaszkodhat a többi helyi síközpont sem, hó az van bőven, talán már-már túl sok is.

Andorrában három nap leforgása alatt egy-másfél méter friss hó esett, ennek következtében átmenetileg lezárták Ordino (Vallnord) sípályáit és több andorrai települést evakuálni kellett az igen nagy lavinaveszély végett.

Utoljára a 90’-es évek közepén volt erre példa; akkor egy hatalmas lavina megannyi hotelt és apartman házat romba döntött a pireneusoki hercegség egyik völgyében. Mára a helyzet némileg normalizálódott, bár Franciaország felől továbbra sem lehet megközelíteni az országot. A havazás folytatódik, ráadásul szél is társult hozzá; megannyi sípálya és lift zárva van a környéken, sok felvonót és pályaszéli éttermet úgy kell kiásni a hatalmas hó fogságából.

Múlt pénteken teljesen kiürítették a spanyol Astún síterepét, miután egy hatalmas lavina egy távvezetékre zúdult, illetve több épületet is veszélyeztetett. A legnagyobb gond, hogy az ún. lavinafogó kerítések megteltek, azokat részlegesen vagy teljesen ellepte a hó, így a kritikus hegyoldalakon semmi sem áll a hógörgetegek útjába, azok felvonókat és a síterep aljában lévő szállásokat veszélyeztetnek. A hotelek várhatóan a hét második felében nyitnak újra, a vezetőség reményei szerint addigra normalizálódik a helyzet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.