Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ritkaság: 1300 éves sílécet találtak Norvégiában

2014.10.10. Bata Attila

A norvég tudósok eddig is biztosak voltak benne, hogy már több mint ezer éve síelnek Norvégiában. Most már tárgyi bizonyíték is van erre. Egy visszahúzódó gleccseren egy körülbelül 1300 éves sílécet találtak, kötéssel együtt, meglehetősen jó állapotban. „Majdnem” úgy néz ki, mint a mostani léceink.
Norvég régészek fából készült sílécre bukkantak a Reinheimen Nemzeti Parkban, a Lesja-hegységben, Oppland régióban, tavaly nyáron. A régészek szénizotópos kormeghatározással megállapították, hogy a megtalált léc 1300 éves lehet.

A régész és a síléc
A régész és a síléc
A léc és a hozzátartozó kötés meglepően jó állapotban került elő. A faléc 172 cm hosszú és 14,5 cm széles. A léc közepét magasították, ide került a bőrrel rögzíthető kötés. A régészek a sílécen, a kötés vélhető helye alatt egy lyukat találtak a lécen, valószínűleg így rögzítették.

A régészek szerint ez a második legrégebbi síléc, amelyet valaha találtak. Ennél csak egy Finnországban talált léc régebbi, amelyet a tudósok 1500 évesre becsültek.

A "platnit" már alapból beépítették
A "platnit" már alapból beépítették
A helyi gleccser egyre jobban visszahúzódott az utóbbi időben, és egyre régebbi tárgyak kerülnek elő a jég alól. A jégtakaró úgy működött, mint egy hatalmas hűtőgép. Remekül konzerválta a sílécet és a többi értékes tárgyat, amelyet a területén találtak. A sílécen kívül egy 3400 éves lábbelit is találtak, számos nyílvessző és korabeli használati eszköz is előkerült.

A képek és a szöveg forrása: www.yr.no
KOMMENTEK
vasssy | 2014.10.10. 13:39
Nem vagyok régész, de:
A 145mm-es szélesség és a kantni hiánya mindenképpen pályán kívüli használatra utal, a 172cm-es hosszból arra következtethetünk, hogy egy női vagy alacsony férfi freerider használta a sít. Sajnos a fényképekről nem derül ki a rockeresség mértéke, de az jól kivehető, hogy az egész sí famagból készült.
:-)
Bata Attila | 2014.10.10. 14:06
:) :)
vénasszonyok nyara | 2014.10.16. 10:52
Milyen márka volt? Kneissl, vagy Nordica?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.