Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

1800 síelő vett részt a világ legnagyobb lesikló versenyén

2006.01.23. Bata Attila

A hétvégén rendezték meg a híres amatőr lesiklóversenyt, az Infernót a svájci Murrenben. Az Inferno a világ legismertebb és leghosszabb amatőr lesikló versenye, ahol a versenyzők egyenkénti indítással, de általában tömegben síelve teszik meg a versenytávot. A versenyt az idén a remek hóviszonyoknak köszönhetően hosszú idő után először teljes hosszában tudták megrendezni.

A versenyt először 1928-ban rendezték meg. Az ötlet egy brit síelőtől, Sir Arnold Lunntól származott akinek unokája szintén részt vett a versenyen. A pálya egy hosszú meredek szakasz, amelyben azonban van egy-két lapos rész, sőt olyan is előfordul, hogy a versenyzőknek kicsit felfelé kell haladniuk. A pálya minden elképzelhető nehézséget tartalmaz: jeges szakaszokat, szűk átjárókat, és meredek letöréseket.

A start a 2970 méter magasan fekvő Schilthorn csúcsán található és mintegy 2200 méter szintkülönbség után 796 méter magasságban érik el a célt a lauterbrunneni völgyben. A táv körülbelül négyszerese a szokásos és hivatalos lesiklóversenyek hosszának. Az eddigi legjobb győztes idő 13 perc körül van, de aki 45 percen belül képes célba érni, az már igazi síelőnek számít.

Csak a hűség kedvéért, az idei versenyen 1800 versenyző állt rajthoz a világ minden országából, sajnos magyar résztvevőről nincs tudomásunk, ellenben 13 cseh lesikló is szerencsét próbált. A győztes ideje szinte pontosan 15 perc volt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.