Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Világcsúcs: 75 méteres szikláról ugrott le - síléccel

2006.01.30. Bata Attila

Világcsúcs: 75  méteres szikláról ugrott le - síléccel Egy amerikai síelő állítása szerint új világcsúcsot állított fel sziklaugrásban. Jamie Pierre múlt héten a Grand Targhee (Wyoming) síterepen hajtotta végre ugrását egy 74,6 méter magas szikláról. A jelenlegi adatok szerint ilyen magasról síléccel még soha senki sem ugrott le.
A 32 éves Pierre kísérletét hatalmas médiaérdeklődés övezte. Több televíziós társaság is beszámolt a rekordkísérletről. Korábbi ugrásainál már sikerült épségben megúsznia egy 55 méteres ugrást és most a jelenlegi ismert világrekord, a 68 méter megdöntése volt a cél. Pierre már évek óta tervezgette az ugrást és elmondása szerint csak arra várt, hogy végre minden tökéletesen. Hét év tervezgetés után érezte úgy, hogy fizikailag és szellemileg is felkészült az ugrásra. Az ugrást lebonyolító szervezet mérése szerint az elugrás pontja és a földetérés helye között 74,6 méter volt a távolság, és hivatalosan ez számít az új világrekordnak.

A rekorder szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy ez a mutatvány különleges előkészületeket és gyakorlást igényel, még profi síelőknek sem ajánlott ezzel megpróbálkozni. Amatőröknek pedig felejtsék is el, hogy valaha megpróbálnak ilyen magasról leugrani. Pontosan egy évvel ezelőtt egy profi síelő halt bele egy ilyen ugrásba, amikor Jackson Hole környékén egy 16 méteres szikláról próbált leugrani.

A kétgyermekes rekorder szerint nagy szerencséje volt az ugrásnál. A legfontosabb tényező az volt, hogy kivárni a tökéletes hóviszonyokat a szikla aljában. Pierre családtagjaitól inkább kritikákat kapott mint bátorítást, felesége helytelenítette leginkább próbálkozását. Volt is némi alapja, hiszen nem minden ment simán az ugrás alatt. Összesen négy másodpercet töltött a levegőben és nem sikerült maga alatt tartania a léceit, megfordult esés közben. Végén a fejére esve érkezett le, ahol majdnem kétméteres lyukat fúrt a hóba. Szemtanúk szerint saját lábán hagyta el a helyszínt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.