Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Idén elkészül az első fűtött lift Franciaországban

2006.10.16.

Idén elkészül az első fűtött lift Franciaországban Talán nehéz elhinni, de igaz. A síelők körében az egyik legnépszerűbb országnak számító Franciaországban az idén először adnak át olyan liftet, amelynek fűthetőek az ülései.
Az osztrák Doppelmayr cég építi meg a Savoie régióban található Karellis új hatszemélyes liftjét. A nálunk kevésbé ismert síterep elsősorban a családok körében népszerű.

Karellis nem egy hatalmas síterep, főleg francia viszonylatban, de hosszú évek marketing munkájával sikerült magának olyan hírnevet kivívnia, amely nagyon népszerűvé teszi a többgyermekes családok körében. A hatvan kilométeres pályarendszerben található négy zöld jelzésű pálya. A zöld jelzést Európában csak a francia pályákon, vagy a franciák által sűrűn látogatott pályákon használják. A legkönnyebb pályákat jelölik így, amelyek a kezdők számára ideálisak. Ezen felül lehet még 9 kék, 11 piros és 4 fekete pályán síelni.

Ezeket a pályákat 18 lift szolgálja ki és köztük az egyik a Doppelmayr újdonsága. Franciaország első fűtött ülésű felvonója kb. öt millió euróba kerül és hat perc alatt teszi meg az 1700 méteres távot az 1600 és 2135 méteren lévő két állomás között. Az új lift teljesen beleillik a családbarát koncepcióba, hiszen általában a gyerekek a legfázósabbak.

A fűtött liftek működésének a lényege, hogy az indítóállomásra visszatérő lift áramot vesz fel, és azonnal elindítja az ülések fűtését. Amikor a lift elhagyja az állomást, az áramfelvétel megszűnik, a fűtés azonban még egy rövid ideig folytatódik, amíg az állomáson felvett és tárolt energia kitart. A folyamat megismétlődik amikor az ülőszék újra a völgyállomáson halad át. Egyes liftek nem csak az alsó, hanem a felső állomáson is felfűtik az üléseket.

Az igazi fűtés az első két-három percre korlátozódik, amely bőven elég idő ahhoz, hogy ne kelljen átfagyott üléseken kezdeni az utat, amelynek főleg gyerekek esetében nagy jelentősége lehet.  A síterep meg van győződve arról, hogy az új fűtött lift nagy siker lesz a gyerekek körében.

A síterepen egyébként 18-20 euró között változik egy felnőtt napijegy ára szezontól függően. A gyermekjegy ára sajnos a francia gyakorlatot követi, azaz nem sokkal olcsóbb mint a felnőtt jegy. Jelen esetben 14-15 euró. Tervek szerint a szezon december 23-án kezdődik és 2007. április 21-ig tart.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.