Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámoló: hétvégi síelés Obertauernben

2006.11.26.

Élménybeszámoló: hétvégi síelés Obertauernben Őszintén szólva ki gondolta volna a november eleji hidegbetörés és havazás után, hogy a hónap végére az osztrák sípályák javarészén a sízők és hódeszkások helyett a békésen legelésző tehenek uralják a lejtőket.
Pedig sajnos ez a helyzet; sem a közeli, sem a távolabbi síterepeken nem nevezném rózsásnak a hóhelyzetet. Igaz amennyiben az időjárás megtartja eme "jó" szokását az is elképzelhető, hogy rózsásan fognak kinézni a sípályák... szó szerint!

Az S6-os autópálya alagútjain túl megpillantottuk a világosságot, akarom írni a fehérséget; Obertauern hófedte hegyeit és lankáit. Az osztrák gleccsereket és két delikvenst, nevezetesen a tiroli Hochgurgl-Obergurglot és a schladmingi Reiteralmot leszámítva Obertauernon is lehet sízni, ráadásul nem is akármilyen körülmények közt! Ezt két dolognak köszönheti; egyrészt Holle Anyó november eleji villámlátogatásakor, nagyjából 70 cm hó esett itt, másrészt ebben a négy napos télben éjt nappallá téve üzemeltek a hóágyúk, biztos, ami biztos alapon. Ekkor sokan mosolyogtak azokon, akik beindították a hóágyúkat, pedig mennyire igazuk volt! Így fagyott a sok síterep arcára a mosoly, hiszen míg a szomszédvárban vígan síznek az emberek, addig náluk legfeljebb a gyepsít lehetne gyakorolni.

Aztán eljött november 17-e, és láss csodát, Obertauern megnyitja az idei szezont. Kicsit kétkedve fogadtuk a hírt; milyenek lehetnek a pályák, nem túl köves, milyen a hó, és hasonló kérdések merültek fel az emberben. Így árgus szemekkel követtem a külföldi fórumokat, ahol mindenki csak áradozott a pályákról. Így eldöntöttük: november 25-én Obertauern a cél, mivel az amúgy igen hóbiztosnak számító Hochkar sem volt képes beindulni. Örömünket tetőzte, hogy szerdán (nov. 22.) 20-30 cm-es friss hó hullott Obertauernon. Ráadásul csütörtökre virradóra ismételten gyártották a mesterséges fehérséget a hóágyúk.

Egy korai szombati indulás után negyed kilenc tájékán megérkeztünk a Gamsleiten 1 előtti parkolóba. Némi technikai felkészülést követően megvettük a bérletünket, ami 27,50 eurót kóstált, vagyis 20%-al volt olcsóbb az egyébként érvényes árhoz képest és fellibegtünk a Gamsleiten "bőrfotelos" hatülésesével, hogy belevessük magunkat a 2006/2007-es szezonba és egyben a szezon első íveit húzzuk Obertauern nemes lejtőin.

Hál' Isten, a beígért meleg is elmaradt, legalábbis Obertauernt nem érte el, hiszen reggel -1 fok körül volt a völgyben, míg napközben kellemesen enyhe pluszfokokban (+3,+5 körül) élveztük a sízés és hódeszkázás örömeit. A hó és a pályák a jelenlegi körülményekhez képest már-már fantasztikusak voltak, helyenként porhóval. A nap folyamán természetesen egy-két meredekebb részen kellőképpen buckásodtak a pályák, különösen a Grünwaldkopf Talabfahrt. Ez is inkább azért, mert az alsó részen egyelőre csak a pálya fele volt nyitva, illetve ez jelentette az egyetlenegy összeköttetést a völgy másik oldalával és egyben az egyedüli (hivatalosan nyitva lévő) lesikló útvonalat a völgy felé. A pályákon kívül is elfogadható volt a hótakaró (porhó, itt-ott szélfújt hóréteg), főleg a Seekareck hegyoldalain, amit délutánra már erősen, helyenként pályaszerűen szétjártak.

Bár a lejtőkön viszonylag sokan csúszkáltak, de köszönhetően a modern és gyors ülőszékes felvonóknak várakozási idő gyakorlatilag nem volt, vagy maximum 1-2 percet tett ki.

Hogy ne csak jót írjak, a Zehnerkar és Gamleiten közötti összekötő pálya második felében helyenként kis földdarabkák éktelenkedtek. Ugyanez volt a helyzet az alsó szakaszon Gamsleitentől a Zehnerkar irányába is. Különösebb gondot azért nem okoztak, ha az ember kellően figyelmesen és lassabban csúszott az említett helyeken. Mentségükre legyen mondva, hogy ez a rész szelesebb, illetve csak pénteken nyitották meg a nagyközönség előtt. A Gamsleiten 1 üléses melletti lejtőt viszont késő délután is egészen jó állapotban találtunk, így a záró-csúszásra is ezt a lejtőt választottuk.

Ami az árakat illeti; a Seekar Hotel felett lévő étteremben három deci forralt borért 4,20 eurót, míg a Bacardi-Coláért 3,50 eurót dalolnak ki a zsebünkből. Mindent összevetve egy teljesen jól sikerült szezonnyitány kerekedett ki a szombati napból, különösen, ha a többi, még zöldellő síközpontot nézzük.

A margóra:
Útközben több síparadicsom mellett elmentünk, néhány személyes benyomás:
Murau-Kreischbergen a lenti pályán (ahol a félcső is van) még semmi hó sincs, kicsit feljebb is épphogy be van cukrozódva. A csúcs közelében viszont már elég szépen néz ki, itt legutóbb csütörtök hajnalban is hóágyúztak, kihasználva az alkalmi hideget. Grosseck-Speiereck sincs hó szempontjából elkényeztetve, bár a hóágyúk már kinn vannak, de nagyon úgy néz ki még nem működtek. Radstadt alul zöld felül némileg havas. Mókásan nézett ki Reiteralm, ahogy a smaragdzöld hegyoldal felett libegett a kabinos. Bár a felső részen van hó és lehet is sízni, de Obertauern kínálatát nem éri el.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.